Ihmiset

Sirkka-Liisa Anttila on yhä rakastunut: ”Ilman Ristoa en olisi tehnyt uraani” 

Pitkäaikainen keskustan kansanedustaja, ministeri ja meppi Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että ilman puolisoaan Ristoa hän ei olisi pystynyt yhdistämään työtään ja uraansa.

Suomen pitkäaikaisimmalla naiskansanedustajalla, Sirkka-Liisa Antilalla kävi tuuri marraskuun 9. päivänä vuonna 1963. Kosken Nuortentuvalla häntä vastaan asteli nuori mies, Risto Anttila. Risto haki Sirkka-Liisan heti tanssimaan.

”Siitä se alkoi. Rakastunut olen yhä”, Sirkka-Liisa Anttila kertoo kotitalossaan Forssan Siparintiellä.

Lue myös: Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kohtasi nuorena toimittajana vähättelyä

Kun Anttila vuosi sitten jättäytyi eduskunnasta 36 vuoden jälkeen, hänellä on enemmän aikaa sekä puolisolleen, lapsilleen että lapsenlapsilleen.

Sirkka-Liisa ja Risto Anttila
Se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Sirkka-Liisa Anttila kohtasi puolisonsa Riston Kosken Nuortentuvalla 57 vuotta sitten. Kuva: Niclas Mäkelä

Avioliitton ollessa tuore, puoliso totesi viisaasti Sirkka-Liisalle, että jos he viettävät kaikki päivät yhdessä maatilalla, kukaan ei voi kohta hyvin. Niin Sirkka-Liisa lähti tekemään uraa, vaikka sen yhdistäminen perhe-elämään ei ole ollut aina helppoa.

”Ilman Ristoa en olisi pystynyt yhdistämään työtäni ja uraani. Nostan hänelle hattua joka päivä. Kun olin töiden vuoksi paljon poissa kotoa, tytöistä tuli isän tyttöjä.”

Meppivuodet vanhensivat

Eduskunnan jättäminen ei ole aiheuttanut juurikaan vieroitusoireita paitsi sen, että aamuisin Sirkka-Liisan on pitänyt opetella nukkumaan. Kukonlaulun aikaan ei tarvitse enää nousta.

Brysselin meppivuosiaan hän muistelee aikana, joka vanhensi häntä:

”Se oli mielenkiintoinen jakso, jota en vaihtaisi pois, mutta fyysisesti se oli raskasta. Kun lähdin maanantaiaamuna Siparista Brysseliin, nousin kello kolme yöllä. Kello 4.05 lähti Forssasta ensimmäinen bussi, jolla matkustin Lopen kautta Nurmijärven Klaukkalaan. Sieltä otin taksin, jolla ajoin lentokentälle. Kone Brysseliin lähti kello 7.35. Parlamentissa päivät olivat pitkiä, ja istunnot päättyivät usein vasta puoliltaöin.”

Lue myös: Ministeri Aino-Kaisa Pekonen tuli raskaaksi 18-vuotiaana

Sirkka-Liisa ja Risto Anttila
Sirkka-Liisa ja Risto Anttilalla on nyt aikaa käydä yhdessä kävelyllä. Lähteä omalta pihalta ja kulkea halki peltojen. Kuva: Niclas Mäkelä

”Mielettömän monet kerrat Risto on hakenut minut torstai-iltana Helsingistä, koska Brysselin viimeinen kone ei läheskään aina ehtinyt ennen kello yhtätoista Helsinkiin enkä ehtinyt viimeiseen Forssan-bussiin.”

”Kerran joulun alla lensin Brysselistä Suomeen, ehdin bussiin ja istuin penkkiin. Ajattelin, että miksei tämä lähde jo nousuun. Olin niin väsynyt, etten tiennyt, missä olin.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa pitkäaikainen keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila  kertoo uudesta elämäntilanteestaan, ikääntymisestä sekä vuosistaan politiikassa. Lue koko juttu Kotilieden numerosta 8/2020. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sirkka-Liisa Anttila on yhä rakastunut: ”Ilman Ristoa en olisi tehnyt uraani” 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.