Talous

Ennen vuoden vaihdetta eläköityvä saa poikkeuksellisen suuren työeläkeindeksin korotuksen – kannattaako sen vuoksi kiirehtiä eläkkeelle?

Korkea inflaatio vaikuttaa nyt työeläkkeisiin niin, että ennen vuoden vaihdetta eläköityvä saa eläkkeeseensä poikkeuksellisen suuren työeläkeindeksinkorotuksen.

Ensi keväänä eläköityvä 64-vuotias yliopistotutkija Jouni Jokela on monen muun lailla huomannut, että korkea inflaatio vaikuttaa poikkeuksellisen paljon työeläkkeisiin vuodenvaihteessa 2022–2023. Työeläkeindeksi nousee nyt selvästi enemmän kuin palkkakerroin.

Siksi Helsingin yliopistossa työskentelevä Jouni on miettinyt, olisiko hänen järkevää jäädä eläkkeelle jo tämän vuoden puolella. Näin hän saisi eläkkeeseensä työeläkeindeksikorotuksen (6,8 %) sen sijaan, että eläkettä tarkistettaisiin palkkakertoimella (3,8 %) vasta ensi vuoden huhtikuussa, jolloin Jounin henkilökohtainen eläkeikä tulee täyteen. Jos kannattaisi, niin mikä olisi hyödyn suuruus?

Lue myös: Tarkka taloudenpitäjä Jouni on sekä nuuka että tuhlari – hän laskee kodin lämpötilan 14 asteeseen, mutta pojalleen hän tarjoaa 1 790 euron synttäri-illallisen huippuravintolassa

Näin asiantuntija vastaa Jounille

Julkisen alan eläkevakuuttajan eli Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen sanoo kommentoivansa indeksikorotuksen vaikutusta yleisellä tasolla.

”Koska kysyjällä on henkilökohtainen eläkeikä, hän on työskennellyt julkisella sektorilla aikaan, jolloin siellä oli korkeammat karttumaprosentit (ennen vuotta 1995). Hän saa ne hyödykseen, jos hän jää vasta henkilökohtaisessa eläkeiässä eläkkeelle. Jos hän jää eläkkeelle sitä ennen, hän menettää ne.

Henkilökohtaisen eläkeiän piiriin kuuluvat voivat itse katsoa lisäeläkkeensä suuruuden työeläkeotteeltaan. Kysyjän antamien tietojen perusteella arvioin, että hänen lisäeläkkeensä lienee jossain 20 ja 100 euron välillä kuussa.”

Älä kiirehdi indeksin vuoksi

Koska jokainen työssäolokuukausi kartuttaa eläkettä, niin esimerkiksi 3 000 euron palkalla kertyisi joulukuun alusta huhtikuun loppuun eläkettä niin, että loppusumma olisi suunnilleen sama kuin työeläkeindeksikorotuksella.

”Pelkän indeksiuutisen vuoksi ei kannata pyrkiä äkkiä eläkkeelle. Eri asia on, jos on muutenkin pohtinut jäävänsä eläkkeelle vuodenvaihteessa, niin joulukuussa jäämällä hyötyisi samalla indeksikorotuksesta.”

”Jos ihmisellä on mielenkiintoinen työ, jossa on suunnitellut jatkavansa henkilökohtaiseen eläkeikäänsä asti, niin kyllä siinä saatu palkka on kuitenkin yleensä suurempi kuin mitä samalta ajalta maksettu eläke olisi.”

Julkisella sektorilla työskentelevä voi käydä Kevan sivuilla katsomassa palstaa Työeläkeindeksin korotus – kysymyksiä ja vastauksia. Sieltä löytyy esimerkkejä erilaisista tilanteista, jolla voi hahmotella omaa tilannettaan. Kevan Omat eläketietosi -palvelun laskureita kannattaa myös hyödyntää pohdintaa tehdessä.

Tarkista työeläkeotteesi!

Päästäkseen tänä vuonna vanhuuseläkkeelle pitää olla täyttänyt vanhuuseläkettä edellyttävä alin ikä viimeistään marraskuussa ja myös työsuhteen pitää päättyä marraskuun aikana. Joulukuussa täyttävä ei enää pääse vuoden 2022 aikana eläkkeelle, koska eläke alkaa aina eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

”Olisi tärkeää, että jokainen käy viimeistään ennen kuusikymppisiään katsomassa työeläkeotteestaan, että sinne on kaikki työsuhteet kirjattu ja ansiot oikein. Ja jos eivät ole, kannattaa tehdä selvityspyyntö.”

Lue myös Annasta: Talous kuntoon pienilläkin tuloilla.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä nro 23/2022

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ennen vuoden vaihdetta eläköityvä saa poikkeuksellisen suuren työeläkeindeksin korotuksen – kannattaako sen vuoksi kiirehtiä eläkkeelle?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.