Talous

Tarkka taloudenpitäjä Jouni on sekä nuuka että tuhlari – hän laskee kodin lämpötilan 14 asteeseen, mutta pojalleen hän tarjoaa 1 790 euron synttäri-illallisen huippuravintolassa

Yliopistotutkija Jouni Jokela on pitänyt säästösyistä talonsa lämpötilan joskus vain 14 asteessa. Mutta kun hän vie jälkikasvunsa huippuravintolaan syntymäpäiväillalliselle, lasku ei kirpaise.

Jouni Jokela on enemmän kuin tarkka taloudenpitäjä. Hänen vanhempansa, jotka toimivat Turussa tori- ja sekatavarakauppiaina, opastivat ainokaistaan, ettei velkaa pidä ottaa, vaan hankintoja varten säästetään.

Ensi keväänä Helsingin yliopiston mikrobiologian osastolta eläkkeelle jäävä Jouni on toiminut päinvastoin. Hän on ottanut lainaa useasti ja hänellä on sitä yhä. Hän on ostanut lainarahalla talon, pojilleen asunnot sekä sijoitusasunnon.

”Olen lähtenyt aivan erilaisesta taloudellisesta tilanteesta kuin vanhempani. Jos haluaisin, voisin maksaa velkani pois, mutta en halua. Olen sitä mieltä, että minulla pitää olla velkaa, koska se antaa minulle syyn säästää. Säästäminen tuottaa minulle tyydytystä.”

Säästäväisyydestä tulee kommentteja

Jo nuorena miehenä Helsinkiin muuttaessaan Jounilla oli kesätienesteistä kertyneitä säästöjä.

Kun hän tapasi vaimonsa, hän neuvoi tälle oitis, että opintolaina pitää maksaa pois. Rahaa ei pidä tuhlata ennen kuin laina on hoidettu.

”Halusin olla ihmisen kanssa, jonka raha-asiat on kunnossa.”

Lasten ollessa pieniä säästettiin siinä, ettei pidetty autoa. Vanhempien luo Turkuun mentiin linja-autolla.

Vuosien varrella Jouni Jokela on saanut kuulla kommentteja säästäväisyydestään. Silloin hän ajattelee, että ”ai nuo huomasivat, että olen vähän nuuka”.

Iso omakotitalo, jossa hän on ­asunut vaimon kuoltua yksin, hankittiin kovaan hintaan vuonna 1994 laman ollessa syvimmillään. Pojilla piti olla tilaa. Eikä hän ole nähnyt syytä muuttaa muualle.

”Kerrostaloon muuttamalla säästäisin kovin vähän. Nyt olen isännöitsijä, talonmies ja remppamies, joka tekee kaiken itse.”

Ylijäämäruokaa edullisesti

Sähkönhinnan nousu on pistänyt miettimään energiankulutusta. Välillä Jouni on lämmittänyt niin säästellen, että sisälämpötila on laskenut 14 asteeseen. Se on tosin hänestäkin ollut jo liian vähän.

”Aivot eivät enää silloin toimi.”

Hän kuvaa itseään hyvätuloiseksi mutta ei hyväpalkkaiseksi. Tuloja tulee myös vuokra-asunnoista.

Jouni Jokela säästää myös taittamalla matkansa maantiepyörällä.

”Ei tarvitse ostaa kuntosalikorttia.”

Viikin yliopistoruokalasta hän käy ostamassa halpaa ylijäämäruokaa.

”Mutta jätän ostamatta, jos näen, että on paljon opiskelijoita jonottamassa sitä.”

Muut ruoat hän ostaa Lidlistä, joka on hänestä edullinen kauppa.

Hän arvelee tulleensa lapsuudessa jollain muotoa aivopestyksi säästäväisyyteen. Mutta välillä Jouni kuluttaa ilolla, ja silloin hän käy ulkona syömässä tai kulttuuririennoissa.

”Se ekologisesti kestävämpää kuin ostaa kaikkia hilavitkuttimia.”

Kun hänen poikansa Juha täytti 30 vuotta, tämä sai valita ravintolan minne mennään. Mentiin Palaceen ja syötiin monta ruokalajia viineineen. Lasku neljältä hengeltä oli 1 790 euroa.

”En kyllä tiennyt miten kallista siellä oli. Mutta ei se kirpaissut, kun oli kyse pojan kolmikymppisistä.”

Lue myös Seura.fi: Eeva teki nuukailusta taitolajin

Jouni piti viikon kirjaa menoistaan. Lue, mihin viikossa käytetyt reilut tuhat euroa kuluivat.

Jouni Jokela ostaa usein Unicafesta ylijäämäruoka, jota lämmittää kotonaan.
Jouni Jokela ostaa usein Unicafesta ylijäämäruoka, jota lämmittää kotonaan. © Paula Kukkonen

Jounin viikon menot

Maanantai: laskuja

Jouni muutti työpisteensä kotona olohuoneesta makuuhuoneeseen, koska ei halunnut lämmittää talon suurinta tilaa. Töihin kuului ohjeiden antamista Ranskaan syanobakteerien tuottamien peptidien lähettämisestä Suomeen. Hän maksoi kodin 31 euron nettilaskun ja mökin 22 euron sähkölaskun kahdelta kuukaudelta.

Tiistai: tuliaisia

Jouni oli kutsuttu poikansa Jaakon luo saunaan. Tuliaisiksi sinne hän osti olutta, pullaa ja pikkusuolaista sekä kotiin makaronia, tomaattia, leipää, yhteensä 17 euroa. Pojan luona oli kiva leikkiä lapsenlapsen Livian kanssa. Jouni maksoi myös kodin sähkölaskun siirtomaksun 35 euroa.

Keskiviikko: museokortti

Jouni osti museokorttiin hän osti jatkoaikaa 62 eurolla. Hän pyöräili rautakauppaan ostamaan led-lamppuja ja tuli takaisin kotiin ruokakaupan kautta. Hankinnat 38 euroa.

Torstai: induktiolevy

Jouni tilasi 39 euroa maksavan induktiolevyn, jolla hän säästää kodin sähkönkulutuksessa, kun lopettaa samalla hellan käytön. Päivään kuului tieteellisen artikkelin läpikäyntiä ja käsikirjoituksen muokkaamista.

Perjantai: ylijäämäruokaa

Ylijäämäruoan eli lihakastikkeen ostoa 2,7 euron hintaan Unicafesta. Jouni hankki myös peräkärryn pressun sekä ilmansuodattimen koneelliseen ilmanvaihtoon ja bensaa. Iltaan kuului kirjanpitoa ja laskujen, kuten sähkön ja lainan, maksua nettipankissa. Kaikki yhteensä 581 euroa.

Lauantai: mökille ruokaa

Jouni ajeli poikansa Jaakon kanssa mökille laittamaan se talvikuntoon. Matkalla syötiin lounas ja ostettiin grillattavaa sekä bensaa. Mökiltä Jouni toi puukuorman Vantaalle talon lämmitystä varten. Menot yhteensä 143 euroa.

Sunnuntai: jätskiä

Jouni öljysi ulko-oven, vaihtoi ilmansuodattimen ja teki puutöitä. Hän uusi omistamansa asunnon vuokrailmoituksen. Illalla iski jätskinhimo. Kaupasta lähti matkaan myös maitoa, tonnikalaa, kaakaota, makkaraa ja tomaatteja, yhteensä 44 euroa.

Kun vie oman rasian mukaansa Unicafehen, ylijäämäruokaa saa 2,70 eurolla. Siitä riittää moneen ateriaan. Lisäksi Jouni keittää riisiä, pastaa tai perunoita.

Lue myös Kotiliedestä: Listasimme keittiön pahimmat sähkösyöpöt.

Jounin menot viikon aikana

Ruoka: 90 e

Kodin nettilasku: 31 e

Mökin sähkölasku: 22 e

Kodin sähkön siirtomaksu: 35 e

Kodin sähköenergia: 35 e

Bensaa: 94 e

Lainan takaisinmaksu: 472 e

Museokortti: 62 e

Remonttitarvikkeita: 81 e

Peräkärryn pressu yms.: 55 e

Vuokrausilmoitus: 35 e

Yhteensä: 1 012 e

Lue Anna.fi: Talous kuntoon pienilläkin tuloilla

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarkka taloudenpitäjä Jouni on sekä nuuka että tuhlari – hän laskee kodin lämpötilan 14 asteeseen, mutta pojalleen hän tarjoaa 1 790 euron synttäri-illallisen huippuravintolassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.