Talous Tilaajille

Masentaako eläkkeen pienuus? Näin varaudut eläkepäiviin 40-, 50- ja 60-vuotiaana

Tekeekö mieli työntää pää pensaaseen, kun puheeksi tulee eläkkeen riittävyys? Niin ei tarvitse olla. Eläkepäiviensä hyväksi voi tehdä paljon jo etukäteen.

RAHA: Omasta eläkkeestä kannattaa kiinnostua mieluiten heti, kun sitä alkaa kertyä eli 17-vuotiaana. Viimeistään nelikymppisenä tulevan eläkkeen määrä on hyvä selvittää, jotta hahmottaa tilanteensa.

Nelikymppisenä eläkekertymään on vielä aikaa vaikuttaa, ja parhaiten se käy työtä tekemällä. Eläke kertyy pääasiassa työstä, mutta nykyisin myös opiskelu, aikuisopiskelu, perhevapaat, ansiosidonnainen työttömyyskorvaus ja vuorotteluvapaa kerryttävät eläkettä. Näillä kausilla eläkettä tosin karttuu vähemmän kuin varsinaisesta palkkatulosta.

Jos olet yrittäjä, pidä huoli, että maksat yrittäjän eläkevakuutusta todellisen työtulosi mukaan.

Vaikka Suomessa on kattava ja vakaa eläkejärjestelmä, moni säästää ja sijoittaa eläkepäivä varten. Kun sen aloittaa aikaisin, pienelläkin kuukausipanoksella kertyy eläkeikään mennessä hyvä potti. Sijoittamiseen saa neuvoja esimerkiksi omasta pankista.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.