Talous

Näin menestyt työnhaussa – lue asiantuntijan 10 vinkkiä!

Pyysimme rekrytointialan asiantuntijaa listaamaan parhaat tärpit, joiden avulla työnhaku onnistuu.

Uuden työpaikan etsiminen on haaste, joka vaatii tehokkuutta, määrätietoisuutta ja lujaa tahtoa.

”Työnhaku on aikaa vievä prosessi, joka pitää toteuttaa askel kerrallaan. Usein rekrytointiprosessit kestävät pitkään ja kilpailu työpaikoista on nykypäivänä kova, kertoo Rekryhaku Finland Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, rekrytointikonsultti Henrik Haukanhovi.

Mutta miten omaa työnhakuprosessiaan voisi tehostaa? Entä mitkä niksit auttaisivat juuri minua saavuttamaan unelmieni työpaikan?

Tässä Henrik Haukanhovin parhaat vinkit:

1. Suunnittele huolellisesti

Mieti suunnitelmallisesti, mitä haluat seuraavalta työpaikaltasi: missä haluat työskennellä, minkälainen työympäristö motivoi ja kiehtoo juuri sinua?

Tunnista omat vahvuutesi ja se, mitä työtä haluat oikeasti tehdä. Tutustu ja perehdy sinua kiinnostavaan toimialaan ja työnantajiin esimerkiksi nettisivujen kautta.

Kun nämä asiat ovat kirkastuneet mieleesi, pystyt ehkä paremmin selittämään myös työnantajalle, miksi sinä olisit juuri sopiva henkilö kyseiseen tehtävään.

2. Aktivoidu ja verkostoidu

Osa työpaikoista laitetaan julkiseen hakuun suoraan yrityksistä, osa suorahakukonsulttien ja rekrytointialan yritysten kautta. Kilpailu on miltei joka alalla kovaa, joten verkostoituminen kannattaa.

Voit esimerkiksi soittaa rekrytointialan ammattilaisille tai lähettää sähköpostia ja avoimia hakemuksia. Kerro heille, minkälaisista työtehtävissä sinä olisit kiinnostunut ja miksi.

Ota myös rohkeasti yhteyttä henkilöihin sinua kiinnostavissa yrityksissä ja tiedustele mahdollisesti avautuvia työpaikkoja. Se on mainio keino, jos olet valmis myymään omaa osaamistasi. Monilla yrityksellä saattaa olla tarve uudelle työntekijälle, mutta hakuprosessia ei ole vielä ehditty aloittaa.

Kerro myös luottamuksella ystävillesi ja tuttavillesi, että olet aikeissa vaihtaa työpaikkaa. ”Viidakkorumpu” voi tuottaa tulosta tehokkaasti.

3. Hyödynnä sosiaalista mediaa

Nykypäivänä jokaisen työnhakijan LinkedIn-profiilin on hyvä olla kunnossa. Jos sinulla ei ole profiilia, tee sellainen.

Profiilin kautta sinuun on helppo ottaa yhteyttä. Myös työhistoriasi ja osaamisesi tulevat helposti esille.

Myös Facebook ja Twitter voivat olla avuksi ja esimerkiksi mainosalalla oma Youtube-kanava on kova juttu. Se on hyvä myös sellaisissa ammateissa, joissa omia taitoja saa esiteltyä parhaiten videomateriaalin avulla.

4. Älä lannistu

Työnhaku- ja rekrytointiprosessit ovat usein pitkiä. Älä lannistu ja luovuta, jos sopivaa työtä ei löydy heti. Useimmiten pitkäjänteisyys palkitaan.

Älä siis jää odottelemaan yhteydenottoa yhden hakemuksen lähettämisen jälkeen vaan laita monta työhakemusta vetämään samanaikaisesti.

5. Ole joustava

Hae rohkeasti erityyppisiä töitä omien kiinnostuksenkohteidesi parista. Etsi erilaisia tehtäviä, jotka sopivat omiin intresseihisi, osaamiseesi ja kokemukseesi.

Moni jättää hakemuksen täyttämättä, jos työpaikka on määräaikainen. Todellisuudessa määräaikaiset työsuhteet voivat poikia vakituisen työpaikan, jos työnsä hoitaa hyvin. Rohkeus saattaa kannattaa!

6. Älä säikähdä

Työhakemuksissa luetellaan usein pitkä liuta vaatimuksia ja toiveita työnhakijalle. Niitä ei kannata säikähtää, sillä kukaan ei voi olla täydellinen jokaisella osa-alueella. Usein työnantaja voi joustaa jonkin puutteen kohdalla, jos hakija on muuten sopiva tehtävään.

7. Räätälöi hakemuksesi

Jos haet tismalleen samalla hakemuksella moneen eri työpaikkaan, se näkyy. Räätälöi hakemuksesi sopimaan aina kunkin yrityksen tarpeita ja kerro, mitä sinä voisit tarjota juuri tälle työnantajalle ja miksi heidän pitäisi palkata sinut.

Paneudu siis haettavaan työtehtävään ja työnantajaan ja näytä se hakemuksessasi.

8. Myy itsesi

Työhakemuksen ja CV:n pitäisi olla tiivis ja johdonmukainen kokonaisuus. Sinun pitäisi myydä itsesi hakemuksen alussa.

Kerro kuka olet, miksi haet tehtävään, miksi se kiinnostaa ja mitä lisäarvoa yritys saa palkatessaan sinut. Haettavan tehtävän kannalta myös esimerkiksi numerot kuten myynnin kasvu ja erilaiset indeksit ovat tehokas keino omien saavutusten esittelyssä.

9. Tarkasta, tarkasta, tarkasta

Pidä huoli, ettei hakemuksessasi tai CV: ssäsi ole kirjoitusvirheitä. Lue se läpi moneen kertaan ja anna se tsekattavaksi myös jollekin ulkopuoliselle.

Jos haettava paikka vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, työ voi jäädä saamatta kirjoitusvirheiden vuoksi.

10. Anna hyvä ensivaikutelma

Ensivaikutelman luominen on tärkeää, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Pukeudu siististi ja huolehdi että habituksesi on edustava. Kampauksen ja vaatteiden pitää olla puhtaat ja siistit.

Vaikka profiilisi olisi paperilla priima, rähjäinen olemus voi estää sinua saamasta työpaikkaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin menestyt työnhaussa – lue asiantuntijan 10 vinkkiä!

Mikko95

Todella asianmukaiset vinkit, kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.