Talous

Hyvin laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta – päivitä ansioluettelosi ja onnistu työnhaussa näiden vinkkien avulla

Hyvä CV on napakka, selkeä ja informatiivinen. Ansioluetteloon kannattaa todellakin panostaa, sillä usein mahdollinen työnantaja valitsee sen perusteella hakemukset, joihin kiinnittää tarkempaa huomiota.

CV kannattaa päivittää tasaisin väliajoin, vaikka työnhaku ei olisikaan ajankohtainen. Oman osaamisen näkeminen paperille listattuna nostaa mukavasti itsetuntoa: ”Kappas, kaikkea minä osaankin!”

Jos taas haet aktiivisesti työtä, et valitettavasti pärjää yhdellä ansioluettelolla. Nykyään on nimittäin tapana räätälöidä CV erikseen jokaista työhakemusta varten. Työnantajalle täytyy välittyä tunne, että todella haluat hakemasi paikan ja olet juuri oikea henkilö toimenkuvaan.

Noudata näitä ohjeita, kun on aika päivittää ansioluettelo.

1. Tiivistä ja valikoi soveltuva kokemus

Sopiva pituus CV:lle on yhdestä kahteen liuskaa. Ansioluettelon pitää pelata yhteen työhakemuksesi kanssa, joten jos hakemusteksti on pitkä, CV voi olla hyvinkin napakka ja tiivistää vain olennaisen kokemuksen.

Muista kuitenkin avata osaamistasi. Esimerkiksi sihteeri-nimike ei välttämättä paljasta työnantajalle juuri mitään siitä käytännön työstä, jota olet aikaisemmassa tehtävässä tehnyt.

Nykyään onkin tapana kirjoittaa tehtävän alle lyhyt työnkuvaus sekä tärkeimmät saavutukset ja taidot, joita olet työssä oppinut. Näin voit myös osoittaa mahdollisille työnantajille pystyväsi analysoimaan omaa osaamistasi ja oppivasi mielelläsi uusia asioita työn lomassa.

hyvä cv vakuuttaa vastaanottajansa

Tärkeimmät asiat ansioluettelossa ovat työkokemus ja koulutus, joten niiden esittelyyn kannattaa panostaa. Nykyään monessa tehtävässä annetaan suurta arvoa tietotekniselle osaamiselle, joten oma osaaminen kannattaa esitellä selkeinä listoina.

2. Kiinnitä huomiota CV:n ulkoasuun

Jokainen tietää, että kirjoitusvirheet antavat hakijasta huolimattoman kuvan. Käy siis ansioluettelo vielä kerran läpi, kun ajattelet sen olevan valmis.

Voit harrastaa pieniä täsmäiskuja, jotka toimivat nyökkäyksenä työnantajan suuntaan: käytä sellaista sanastoa ja termejä, joita viljellään työilmoituksessa.

Pelkkä sujuva kieliasu ei riitä, vaan CV:n tulee olla visuaalisesti selkeä. Työnantajan täytyy pystyä erottamaan lyhyellä vilkaisulla, miten ansioluettelon eri osiot eroavat toisistaan.

Huomaa, että CV:ssä kokemus listataan aina uusimmasta vanhimpaan, jotta mahdollinen työnantaja pääsee nopeasti käsiksi viimeisimpään työkokemukseen ja opintoihin. Näin ollen tuoreimman kokemuksen esittelyyn kannattaa myös käyttää ylimääräistä vaivaa, jotta se sekä näyttää että kuulostaa hyvältä.

3. Kirjoita itsestäsi

CV on myyntipuheesi rekrytoivalle yritykselle, joten pitäydy totuudessa ja kerro itsestäsi reilusti minä-muodossa. Saavutukset ovat omiasi, eivät yleisiä työelämän menestystarinoita! Osaamisen vähättely on ansioluettelon kuolinisku, joten älä kursaile kertoessasi osaamisestasi ja saavutuksistasi.

Mieti jokaisen työpaikan kohdalla, voisiko työnantaja olla kiinnostunut myös harrastuksistasi. Jos haet työtä vaatekaupasta, ei liene haitaksia kertoa kirjoittavasi muotiblogia. Jos taas haet stressaavaa päällikön paikkaa, voit mainita purkavasi paineita ja pysyväsi työkunnossa kuntosali- ja mindfulness-harrastustesi ansiosta.

Kun sinusta tuntuu siltä, että ansioluettelosi on valmis kohtaamaan työnantajan, pyydä puolisoasi tai ystävääsi katsomaan CV läpi. Läheisillä voi olla vielä muutama kehu takataskussaan tai vähintään he voivat katsoa, että CV on kunnossa niin sisällöltään kuin ulkoasultaankin.

Sitten vain onnea matkaan!

Lähteet: Henkilöstötalo, Uranus

Lue myös:

Ota kantaa: Jäädäänkö Suomessa liian varhain pois työelämästä? Miten voisin viihtyä työssä paremmin? Lue asiantuntijan vinkit Työelämä on muutoksen pyörteissä – miten jaksaa muutosten keskellä? Työuupumus uhkaa tietotyöläistä – tunnistatko sinä oireet?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvin laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta – päivitä ansioluettelosi ja onnistu työnhaussa näiden vinkkien avulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.