Talous Tilaajille

Yksinäisyys, tissuttelu, pienet tulot – eläkkeellä oloon liittyy kipeitä asioita, joista ei ole helppo puhua

Eläkeläiset kyllä puhuvat fyysisistä vaivoista tai huonosta nukkumisesta, mutta ­eivät masennuksestaan, tarpeettomuuden tunteestaan tai siitä, että alkoholi maistuu – liikaakin.

1. Olen merkityksetön

Moni meistä mieltää itsensä vahvasti ammattinsa kautta. Kun työelämä jää taakse ja titteli muuttuu eläkeläiseksi, koko identiteetti voi kokea järistyksen. Onko minulta viety minuus?

”Moni eläkkeelle jäävä kohtaa tyhjyyden, kun ei yhtäkkiä olekaan ammattinimikkeen kautta osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Silloin huomaa olevansa perimmäisten kysymysten ­äärellä: kuka oikeasti olen? Tässä on toki yksilöllisiä eroja, mutta tyhjyyttä ja merkityksettömyyttä koetaan kaikenlaisista työtehtävistä eläköityessä”, sanoo Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalo.

Ne, joilla merkityksettömyyden tunne on voimakas, ovat todella yksin, koska yhteiskunnastamme puuttuu eläkkeelle jäämiseen liittyvän kriisin tukeminen.

”Ihmisiä pitäisi auttaa valmistautumaan eläkkeelle jäämiseen ja hahmottamaan omaa tilannettaan etukäteen. Mitä se tarkoittaa toimeentulon, terveydenhuollon tai ajankäytön kannalta?”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.