Ihmiset

Vakavista terveysongelmista kärsinyt suomenennätysnainen Annimari Korte, 31, Seurassa: ”Huippukirurgi sanoi, etten voi juosta koskaan”

Aitajuoksija Annimari Korte kertoo Seurassa ensimmäisen kerran koko tarinansa: koulukiusatuksi joutumisestaan, vakavista terveysongelmistaan ja uran päättymisestä – sekä onnekkaasta sattumasta, joka toi hänet takaisin kilparadoille viiden vuoden tauon jälkeen.

Annimari Korte on nyt Suomen puhutuimpia yleisurheilijoita. Hän on noussut Euroopan naisaiturien terävimpään kärkeen tänä kesänä, 31-vuotiaana.

Heinäkuun lopussa hän juoksi Joensuussa 100 metrin aitojen uuden Suomen ennätyksen, 12,72, alittaen Nooralotta Nezirin vanhan ennätysajan 12,81 selvästi. Nyt hän on yksi Euroopan parhaista pika-aitureista.

Se on hätkähdyttävää, sillä hänen uraansa ovat lähes tauotta varjostaneet lukemattomat vaivat, loukkaantumiset ja sairaudet, Seura-lehti kertoo. Viiteen vuoteen hän ei kilpaillut lainkaan.

Vaikeudet alkoivat jo 14-vuotiaana. Silloin puhkesivat vuosia kestäneet selkävaivat, jotka pahimmillaan estivät harjoittelun pitkiksi ajoiksi.

Kun 20-vuotias Annimari ei kyennyt enää nostamaan vasenta jalkaansa selkäkivun vuoksi, huippukirurgi Sakari Orava luovutti.

”Hän sanoi, etten voi juosta koskaan”, Annimari Korte kertoo Seurassa.

Annimari jatkoi kilpaurheilua, väkisin. Hetkittäin hän pärjäsikin. Mutta vuonna 2012, kun hän oli 24-vuotias, alkoi pitkä musta jakso. Kisat jäivät.

Lue myös: Mikaela Ingberg Seurassa: ”Minusta tuli keihäänheittäjä oikeastaan sattumalta”

Sattuma sai Annimarin takaisin kilparadoille

Helmikuussa 2017 Annimari teki editoivan toimittajan töitä Barcelonassa. Huhtikuussa hän täyttäisi 29 vuotta.

”Minulla ei ollut ajatustakaan, että palaisin kilpailemaan”, Annimari sanoo Seurassa.

Sitten sattuma astui peliin. Vanha tuttu, hollantilainen kymmenottelija Eelco Sintnicolaas oli tulossa harjoitusleirille kaupunkiin, ja kysyi, lähtisikö hän seuraksi kentälle. Annimari lähti ja aitominen tuntui hauskalta. Seuraavana viikonloppuna hän meni uudestaan, ja huomasi juoksun sujuvan.

Aitajuoksusta tuli jälleen kiinteä osa Annimarin elämää. Neljästi viikossa hän pyöräili suoraan töistä kentälle, ja aloitti harjoitukset valmiiksi väsyneenä. Takareisikin repesi. Silti hän edistyi hurjaa vauhtia.

”Käsitin, että olen lahjakkaampi kuin ennen luulin. Se ei vain koskaan noussut kunnolla esiin uran alussa, kun ongelmat olivat niin suuria”, Annimari kertoo Seurassa.

Lue myös: Heli Rantanen ei kadu ratkaisuaan: 
”Rohkea irtiotto auttoi 
urheilu-uran loputtua”

Urheilu oli Annimarille pakopaikka

Lapsuudestaan ja nuoruudestaan Annimari muistaa vain vähän. Ajat olivat vaikeita, eivätkä vain kovien kipujen vuoksi.

”Minua kiusattiin koulussa tosi paljon. Siitä, kuinka ruma olen”, Annimari sanoo Seurassa.

Hän ei osannut hakea apua.

”Olin hirveän ujo. Ja minun oli muutenkin vaikeata puhua opettajille”, Annimari sanoo jutussa.

”Urheilu oli keino paeta. Paikka, jossa ihmiset kohtelivat minua ystävällisesti”, Annimari sanoo Seurassa.

Yläasteiässä Annimari ei saanut kiusaajiltaan rauhaa vapaallakaan.

”Jos vaikka laitoin Irc-galleriaan [nuorten yhteisöpalvelu netissä] kuvan itsestäni, alle tuli kommenttia, että hyi, kuinka ruma tuo on”, Annimari sanoo Seurassa.

Ilkeilijät olivat hänen koulutovereitaan. Enää Annimari ei muista edes heidän nimiään. Ahdistavien vuosien muistoista iso osa on huuhtoutunut hänen mielestään. Myös monet hyvät hetket, jopa menestyksekkäät kisat.

Yksi hyvä puoli kiusaamisella kuitenkin oli.

”Se kasvatti halua näyttää niille ihmisille, jotka ovat sanoneet, ettei minusta tule mitään”, Annimari sanoo Seurassa.

Lue Seuran koko juttu: Annimari Korten uraa ovat varjostaneet lukemattomat vaivat, loukkaantumiset ja sairaudet: ”Urheilu oli keino paeta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vakavista terveysongelmista kärsinyt suomenennätysnainen Annimari Korte, 31, Seurassa: ”Huippukirurgi sanoi, etten voi juosta koskaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.