Jouluelokuvat klassikoiden ja uutuuksien ystäville! 10 leffaa, jotka kannattaa katsoa

Jouluelokuvat lämmittävät, naurattavat ja koskettavat. Keräsimme 10 joululeffojen helmeä, joiden avulla pääsee jouluiseen tunnelmaan!

Haluatko päästä jouluiseen tunnelmaan? Keitä kupillinen glögiä, käperry villasukat jalassa peiton alle ja laita nämä jouluelokuvat pyörimään!

Lue myös: Nämä joululaulut kannattaa kuunnella – Kotilieden soittolista tuo taatusti joulutunnelman

Jouluelokuvat klassikoiden ja uutuuksien ystäville

1. Parhaat jouluelokuvat: Rakkautta vain (2003)

Rakkautta vain (Love Actually 2003) on koskettava ja lämminhenkinen brittikomedia, joka sijoittuu joulua edeltäville viikoille. Elokuva kertoo kymmenen keskeisen henkilöhahmonsa kokemuksista, jotka kietoutuvat eri tavoin toisiinsa. Heitä yhdistäviä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa lentokenttä ja koulun joulujuhla.

Rooleissa nähdään eturivin näyttelijöitä, kuten Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Alan Rickman ja Laura Linney.

2. Vanha klassikko: Yksin kotona (1990)

Yksin kotona (Home Alone 1990) on koko perheen klassikkoelokuva, joka nosti pääosaa esittävän Macaulay Culkinin yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista lapsitähdistä. Elokuva poiki neljä jatko-osaa.

Culkin esittää Kevin-poikaa, joka on lähdössä perheensä kanssa joulunviettoon Ranskaan. Perheen kanssa tulee riitaa, jolloin Kevin toivoo, että muu perhe lähtisi ja hän saisi jäädä yksin kotiin. Kuinka ollakaan, toive toteutuu ja Kevinillä riittää kommelluksia, kun hän joutuu taistelemaan alueella liikuskelevia murtovarkaita vastaan. Onneksi Kevin ei jää uhan alla toimettomaksi.

3. Jouluista hassuttelua: Elf (2003)

Will Ferrellin tähdittämä Elf (2003) on komedia-fantasiaelokuva, joka kertoo ihmistonttu Buddysta. Buddy kömpi lapsena joulupukin lahjasäkkiin, ja salamatkustaja huomattiin vasta silloin kun joulupukki oli saanut lahjat jaettua. Koska Buddy oli orpo, päätti Tonttupappa kasvattaa Buddyn tontuksi, kertomatta hänelle että hän on ihminen.

Vuosia myöhemmin kun Buddy on kasvanut aikuiseksi, hän on muita tonttuja paljon pitempi ja hitaampi tekemään lahjoja. Buddy alkaa epäillä alkuperäänsä, ja kuulee pian että hän onkin ihminen. Tästä pettyneenä päättää Buddy lähteä etsimään oikeita vanhempiaan New Yorkista.

4. Klassiset jouluelokuvat: The Holiday (2006)

The Holiday (2006) on amerikkalais-brittiläinen romanttinen komedia, jota tähdittävät Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Black ja Jude Law.

Kate Winsletin esittämä englantilainen Iris ja Cameron Diazin esittämä amerikkalainen Amanda kaipaavat irtiottoa arjesta, ja päätyvät vaihtamaan asuntoja joulun ajaksi. Molemmille on luvassa pieni kulttuurishokki – eikä romanttisilta käänteiltä tietenkään vältytä.

5. Suomalainen suosikki: Joulupukki ja noitarumpu (1996)

Joulupukki ja noitarumpu (1996) on suomalais-unkarilainen koko perheen animaatio, joka perustuu Mauri Kunnaksen samannimiseen lastenkirjaan. Elokuvan äänirooleissa kuullaan muun muassa Esa Saariota, Ulla Tapanista, Vesa Vierikkoa ja Aarre Karénia. Elokuva nähdään usein jouluaattona TV2:lla.

Lukiessaan joululahjatoiveita Joulupukki saa erikoisen kirjeen ja kaikki olettavat sen sisältävän joululahjatoiveen Vekara-nimiseltä pojalta. Joulupukki ei saa kuvasta selvää, joten hän Nooran ja Villen kanssa päättää käydä näyttämässä kuvaa mestaritontuille. Samaan aikaan kylässä tapahtuu kummia, kun Joulupukkia vainoavat erilaiset oudot onnettomuudet. Kuka on Vekara, ja onnistuuko Joulupukki apureineen pelastamaan joulun?

6. Nostalgiset jouluelokuvat: Lumiukko (1982)

Parhaat jouluelokuvat ovat klassikoita. Listausta jouluelokuvista ei voisi edes tehdä ilman mainintaa iki-ihanasta Lumiukosta (1982).

Jokaisena jouluaamuna televisiosta näytettävä brittiläinen Lumiukko tuo monen mieleen tutuksi tulleen tunnuslaulun ja kohtauksen, jossa lumiukko lentää pienen James-pojan kanssa yli maiden ja mantujen. Elokuva on kuitenkin myös paljon muuta: hauskoja tanssikohtauksia, tunnelmallista musiikkia ja surua.

Lumiukko sai ilmestyessään parhaan lyhytanimaation Oscarin ja BAFTAn parhaana lastenelokuvana. Elokuvan jatko-osa, Lumiukko ja lumikoira, sai ensiesityksesnä vuonna 2012.

Lue myös Seura: Listasimme parhaat koko perheen elokuvat joulun ajalta – Valitse omat suosikkisi näistä hilpeistä leffahiteistä ja klassikoista

7. Vihreää veikeyttä: The Grinch (2018)

Hän on vihreä, vihaa joulua ja asuu koiransa kanssa vuorella. Voisiko se edes olla kukaan muu kuin Grinch?

Klassikkotarina vihreähapsuisesta otuksesta on saanut tuoreemman ulkomuodon vuoden 2018 animaatioelokuvassa The Grinch. Tuttuun Dr. Seussin tarinaan pohjautuva elokuva seuraa Grinchin suunnitelmaa pilata Whovillen joulu varastamalla kaikki kylän joululahjat ja joulukoristeet. Mutta mitä lopulta käykään?

8. Klassikko jo syntyessään: Klaus (2019)

Klaus (2019) on ihana kokoperheen elokuva, joka tuo taatusti hymyn kaikkien huulille. Elokuvassa kaukana pohjoisessa asustavan itsekkään postinkantajan Jesperin ja sulkeutuneen leluntekijän Klausin välille syntyy ystävyyssuhde, joka tuo iloa synkkään kaupunkiin.

Palkintoja kahminut piiretty animaatioelokuva on saanut kehuja paitsi hellyyttävästä juonestaan myös animoinnista ja äänestään. Eikä ihme – tämä piirretty animaatio nousee varmasti joulun klassikkoelokuvien joukkoon! Elokuva löytyy Netflixistä.

9. Niin huono, että naurattaa: Jouluprinssi (2017)

Vuonna 2017 ilmestynyt Jouluprinssi on niin huono, että se on jo hyvä. Elokuvassa nuori toimittaja Amber soluttautuu Aldovian hoviin saadakseen mehevän tarinan prinssistä. Matkan varrella Amber huomaa kuitenkin sekaantuneensa hieman liian syvälle hovin elämään – ja tietysti rakastuneensa. Onnistuuko hän pitämään salaisuutensa?

Jouluprinssi kokoaa yhteen kaikki romanttisten leffojen ja jouluklassikoiden kliseet, eikä edes yritä piilottaa sitä. Katsojaa ennalta-arvattavuus lähinnä naurattaa, mutta jostain oudosta syystä elokuva on pakko katsoa joka joulu uudestaan. Elokuva on saanut jo kaksi jatko-osaa, jotka kaikki löytyvät Netflixistä.

10. Uudenlainen joulutarina: Joulupukki ja sen veli (2007)

Vince Vaughnin tähdittämässä elokuvassa Joulupukki ja sen veli (2007) seurataan joulupukin katkeroituneen veljen Fred Clausin matkaa takaisin Korvatunturille auttamaan jouluvalmisteluissa. Hankaluuksia osuu matkan varrelle, ja koko joulu on vaarassa.

Vaikka Joulupukki ja sen veli ei ehkä olekaan kaikkien aikojen laadukkain elokuva, yksi asia on varmaa: se on jouluisa.

Avainsanat

Keskustelu

Vuonna 2006 julkaistu leffa ei ole klassikko. Klassinen jouluelokuva on esim. It’s a wonderful life (1946).

Kommentoi juttua: Jouluelokuvat klassikoiden ja uutuuksien ystäville! 10 leffaa, jotka kannattaa katsoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X