Tarinat

Koukuttuuko lapsesi digipeleihin? Näin ehkäiset peliongelmia!

Pelit ovat lapsille ja nuorille usein tärkeä osa elämää. Pienelle osalle digipelaaminen on myös ongelma. Kokosimme asiantuntijoiden vinkkejä peliriippuvuuden ehkäisemiseksi.

Lapsi tai nuori tulee koulusta ja siirtyy sohvalle pelaamaan. Kun äiti soittaa ja muistuttaa läksyistä, vastaus on “kohta” tai “joo, joo”. Vierähtää tunti jos toinenkin ja illallakin lasta on hankala pitää erossa digitaalisista peleistä. Tuttu tilanne?

Pelit ovat muodotuneet osaksi nykylasten ja nuorten elämää. Samalla on hyvä tiedostaa, että on olemassa monta eri tapaa pelata, ja digipelaamiseen liittyy myös paljon hyötyjä. Esimerkiksi teini-ikäisillä pelaaminen yhdistyy itsenäistymiseen, kaverien kanssa ajanviettoon, rentoutumiseen sekä oman identiteetin pohtimiseen.

Pelaamisen kulunut aika ei yksin oleellista

Käytetty aika ei kerro yksin ongelmallisesta pelaamisesta. Esimerkiksi elämäntilanne vaikuttaa eli se, mistä käytetty aika on pois. Kärsivätkö koulu, perhe tai ystävät? Onko yksinäisellä nuorella ystäviä nettiyhteisössä?

Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen tukiaineistosta selviää, että monelle nuorelle pelaaminen on tärkeä harrastus, johon halutaan käyttää paljon aikaa. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan noin 99 prosenttia 10-19-vuotiaista nuorista pelaa digipelejä keskimäärin 12 tuntia viikossa. Pienelle osalle heistä pelaaminen on ongelma. Riski on suurempi nuorilla miehillä ja nettiroolipelien sekä strategia- ja ammuntapelien kohdalla.

Sosped-säätiön hankepäällikkö Terhi Mustonen muistuttaa, että siinä missä toiselle kyse voi olla sitoutuneesta harrastamisesta, toiselle pelaamisesta saattaa kehittyä muuta elämää haittaava riippuvuus.

Nuori ei osaa vielä säädellä käytöstään riittävän hyvin, joten pelaamisen ja muun elämän tasapainoa on hyvä etsiä aikuisen kanssa.

Tunnista syyt ja ehkäise ongelmia

Siinä missä lapsen pelaamista on syytä rajoittaa ja valvoa, nuoren kanssa pelaamisesta kannattaa jutella rakentavassa hengessä. Kuuntele nuoren perusteluja ja sopikaa käytänöistä ja rajoista yhdessä.

Suomalaistutkimuksen mukaan 13-24-vuotiaiden nuorten ongelmallista digipelaamista motivoi erityisesti tarve sosiaaliseen vuorovaikutukseen, halu paeta tosiaelämän ongelmia pelimaailmaan ja peliin liittyvä saavutussuuntautuneisuus.

”iPad ei ole lapsenvahti. Lapset tarvitsevat vuorovaikutusta, eivät viihdytystä. Auta lastasi ja nuortasi oppimaan sosiaalisia taitoja”, kannustaa peliriippuvaisille hoito-suunnitelman kehittänyt Cam Adair.

1. Yhteiset säännöt

Peliriippuvuudesta kärsiville on tarjolla vertaistukea. `on on Sospedin kolmevuotinen hanke nuorille aikuisille (18-29 v) pelaajille.

2. Selvitä syyt pelaamiselle

 

Ja viimeiseksi, muistuta nuorta tauoista ja ergonomiasta. Huolehdi, että pelaavalla lapsella on tietokoneellaan selkää tukeva tuoli ja ergonominen hyvä asento. Tietääköhän hän, että ammattilaispelaajat huolehtivat myös fyysisestä kunnostaan? Siispä lenkille!

 

Lähteitä ja lisätietoja:

Sosiaalipedagogiikan säätiön Sospedin hankepäällikkö Terhi Mustosen esitys Mielenterveysmessuilla 22.11.2017.

Tuukka Niemi: Vertaistuestako apu ongelmalliseen pelaamiseen? Sosiaalipedagogiikan säätiö 2017.

Nuoret pelissä, tietoa kasvattajille nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.

Soila Kuuluvainen ja Terhi Mustonen: Digitaalinen viihdepelaaminen ja digiriippuvuus – katsaus pelaamisen eri ulottuvuuksiin, Sosiaalipedagogiikan säätiö 2017.

Pelipäiväkirja auttaa hahmottamaan pelaamiseen kuluvaa aikaa.

Pelitaito.fi tarjoaa tietoa pelaamisesta ja pelihaittojen ehkäisystä.

Digipelejä ongelmallisesti pelaaville vertaistukea: www.reddit/r/StopGaming

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koukuttuuko lapsesi digipeleihin? Näin ehkäiset peliongelmia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.