Askartelu

Kirjoita kauniit kortit kalligrafialla – katso helppo harjoitus

Koristeellisella kalligrafialla kirjoitetut joulukortit erottuvat joukosta ja ilahduttavat kortin saajaa.

Haluaisitko kirjoittaa joulutoivotukset kauniilla käsialalla? Tämä on tilaisuutesi, sillä kalligrafia eli korutekstaus tai kaunokirjoitus on mahdollista ottaa haltuun milloin vain.

William Patersonin Opi vartissa kalligrafiaa -kirja (Nemo 2020) sisältää kalligrafiaharjoituksia ja tekstaustekniikoita sekä koristeluja ja efektejä, joita voi lisätä kalligrafiaan tai tekstaukseen.

”Kalligrafia ja tekstaus voivat tuntua aloittelijasta hankalilta, mutta toivon että olet sinnikäs. Harjoitus tekee mestarin! Oleellisinta on muistaa vetojen paksuuden ja apuviivojen tärkeys sekä käyttää hyviä kyniä ja papereita”, Paterson kertoo kirjassaan.

Lue myös: Ethän toivota joulua väärin? Katso loppuvuoden juhlien oikeinkirjoitusvinkit

Kalligrafiaharjoitus kovakärkisellä sivellintussilla

Paterson kertoo kirjassaan, että kovakärkisellä sivellintussilla painetaan voimakkaasti silloin, kun tussia vedetään itseä kohti, ja kevyemmin silloin, tussin kärki liikkuu itsestä poispäin.

Tämä tekniikka soveltuu myös perinteisellä kalligrafiahiusterällä tehtävään kirjoitukseen.

  1. Jos käytät omaa paperia, aloita piirtämällä apuviivat. Piirrä versaalilinja, peruslinja, gemenalinja sekä alalinja.
  2. Pidä tussia 45 asteen kulmassa. Paina kynää voimakkaasti ja tee veto gemenalinjalta peruslinjalle. Paina kynällä tasaisesti koko ajan.
  3. Toista vaihe 2 käänteiseen suuntaan, mutta paina vain kevyesti.
  4. Pitele edelleen kynää 45 asteen kulmassa. Aloita x-korkeuden (peruskorkeuden) yläreunasta eli gemenalinjasta ja vedä alas voimakkaasti painaen, kunnes saavutat alalinjan. Viimeistele veto tekemällä kevyt häntä x-korkeuden puoleenväliin.
  5. Aloita peruslinjalta ja tee veto gemenalinjaan saakka kevyesti painaen. Palaa takaisin peruslinjalle painamalla voimakkaammin.
  6. Toista vaiheet 2–5 peräjälkeen.
  7. Kuvassa 7 näytetään, miksi tällaista tyyliä kutsutaan usein englanniksi termillä ”hard brush script” eli kovateräisellä siveltimellä tehty kirjoitus: lähes kaikki vedot ovat nopeita ja teräviä. Harjoittele vetojen yhdenmukaisuutta kirjoittamalla sanaa ”minimum”.
  8. Aloita gemenalinjalta. Vedä voimakkaasti alas ja käännä ennen peruslinjaa takaisin ylöspäin, jotta veto muodostaa o:n.
  9. Toista vaihe 4 mutta aloita versaalilinjalta.
kalligrafiaharjoitus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirjoita kauniit kortit kalligrafialla – katso helppo harjoitus

KaijaT.

Hienolle kirjoitustyylille olisi monesti käyttöä laittaessani kerhoilmoituksia tauluille.
Käsiala muuttuu ajan myötä joten harjoituksen motivointia kaipaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.