Askartelu

Jäävärjäys on helppoa – näin värjäät keittiöpyyhkeet

Jäävärjäys on kiehtova ja yllätyksellinen tekniikka. Sen avulla voit värjätä kankaita tai valmiita vaatteita, antaa jatkoajan virttyneille keittiöpyyhkeille – tai ommella kokonaan uudet.

Jäävärjäys on jännittävää: lopputulos on aina yllätys ja prosessin etenemistä on kiehtovaa seurata. Sulava jää levittää jääpalojen päälle sirotellun värijauheen kankaaseen ja tekee väripinnasta ihanan elävän.

Jäävärjäys on täydellinen hellepäivän käsityö: kanna tarvikkeet ulos ja värjää kangas ulkona. Värjääminen onnistuu myös sisätiloissa, mutta se vaatii arkojen pintojen suojaamisen. Kokeile jäävärjäystä ensin pienehköille kangaspaloille, jotta pääset tutuksi tekniikan kanssa.

Lue myös: Näin uudistat tekstiilit trendikkäällä shiborivärjäyksellä

Jäävärjäys: Tarvikkeet:

Vinkit värien valitsemiseen

Jäävärjäys kannattaa aloittaa esimerkiksi kahdella värillä. Näin lopputulos on helpommin ennakoitavissa. Kahdellakin värillä värjättäessä kankaaseen saa jo kivasti ilmettä, sillä värit myös sekoittuvat osin keskenään. Värejä valitessa kannattaa ottaa huomioon värien yhdistyminen: mikä väri käyttämistäsi väreistä tulee yhdistettyinä?

Voit halutessasi lisätä värien lukumäärää, kun värjäystekniikkasi kehittyy ja opit ennakoimaan hieman paremmin niiden käyttäytymisen. Harmaata kannattaa välttää, sillä se saa helposti aikaan likaisen ilmeen.

Valmistelevat työt:

Mikäli värjäät sisällä, suojaa värjäyspaikan ympäristö esimerkiksi jätesäkein. Kangasväri sotkee helposti ja tarttuu kiinni tiukasti. Sisätiloissa paras värjäyspaikka on keittiön lavuaari.  Varo kuitenkin, ettei väriä pääse roiskumaan esimerkiksi kaakeleiden saumoihin.

On tärkeää, että sulavan jään myötä syntyvä vesi ei jää seisomaan kankaan alle. Rullattuna väripinnasta tulee laskosteltua versiota elävämpi. Ohjeen pyyhkeistä tummempi on tehty laskostelemalla, vaaleampi rullaten. Voit värjätä halutessasi kerralla useamman pyyhkeen.

jäävärjäys
Leikkaa kangas ja asettele se kuvan osoittamalla tavalla rullalle tai löyhästi laskostellen lävikön tai esimerkiksi vadin päälle asetetun ritilän päälle.

Värjäys:

Peitä pyyhe kokonaan jääpaloilla. Jääpaloja voi tarvittaessa lisätä prosessin aikana.

jäävärjäys
Jätä jääpalat sulamaan. Jääpalat kastelevat pyyhkeen lopulta läpikotaisin. Voit nopeuttaa prosessia hiustenkuivaajan avulla.

Ripottele värijauheita varovasti jääpalojen päälle sinne tänne. Käytä ripotteluun teelusikkaa.  Värijauhetta ei tarvitse laittaa kovin paljoa: 2–4 teelusikallista / pyyhe on hyvä määrä. Käytä väriä mieluummin säästeliäästi kuin liikaa. Muutoin kangas menee tukkoon väristä, eikä sävyjä erota toisistaan. Voit halutessasi kurkistaa värjäyksen etenemistä jääpalojen välistä ja lisätä tarvittaessa värejä. Muista kumihanskat!

Kun jäät ovat sulaneet, värjäys on valmis. Purista pyyhkeestä varovasti enin vesi pois ja aseta se sitten kuivumaan vaakatasoon muovin päälle. Vaakatasossa kuivattaminen on tärkeää: se varmistaa, etteivät märät värit leviä. Kun kangas ei enää valu vettä, voit ripustaa sen kuivumaan vaikka narulle.

Huom! Muista, että kostea väri tarttuu helposti pintoihin ja muihin tekstiileihin.

Värin kiinnitys:

Jotta väri pysyy kiinni kankaassa, se pitää kiinnittää kankaaseen silittämällä se leivinpaperin läpi. Silitä kangas painaen silitysraudalla jokaisesta kohdasta vähintään 30–60 s. ajan puuvillan/pellavan silityslämpötilalla. Voit silittää pidempäänkin, mutta tarkkaile kuitenkin, ettei kangas pääse palamaan. Liikuttele silitysrautaa varovasti ja käy läpi pyyhe kohta kohdalta.  Silitä kummaltakin puolelta.

Kangas kannattaa vielä huuhdella kunnolla värin kiinnittämisen jälkeen ennen käyttöönottoa.

Ompelu:

Leikkaa ripustuslenkki nahkapaperista (leveys 2 cm, korkeus n. 12 cm). Taita kaksinkerroin ja ompele taite kiinni suoralla ompeleella.

jäävärjäys
Taittele ripustuslenkki päästään kiilamaiseksi,

Kiinnitä ripustuslenkin päät pyyhkeen yläreunan taitteen alle. Taita taitteen alle ommeltu lenkki pyyhkeen taitteen päälle ja kiinnitä lenkki suoralla ompeleella taitoksen yläreunaan. Neulaa pyyhkeeseen joka sivulle 1,5 cm taitokset ja ompele ne suoralla ompeleella.

jäävärjäys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäävärjäys on helppoa – näin värjäät keittiöpyyhkeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.