Askartelu

Kattaus ekokoristeilla

Kierrättämällä ja tuunaamalla saat persoonallisen kattauksen perhejuhliin.

Juhlaliina pitsilakanasta

Etsi kirpputoreilta ja kodin kaappien kätköistä hyväkuntoisia kankaita, esimerkiksi kirjailtuja lakanoita ja retrohenkisiä verhoja. Niistä saat komeita liinoja kattaukseen.

Suurikuvioinen värikäs verho käy lastenkutsujen piristäjäksi, pitsireunuksiset lakanat hääjuhlien liinoiksi. Suurikokoisia liinoja saat aikaan ompelemalla kaksi samanlaista lakanaa tai verhoa yhteen tai leikkaamalla käytöstä poistetusta sievästä pussilakanasta yhden pitkän sivun auki.

Menukortit viinipullonkorkeista

Kerää talteen viinipullonkorkkeja. Ne muuntuvat näppärästi paikka- ja menukorteiksi. Kirjoita vieraan tai ruokalajin nimi valitsemallasi tietokoneen fontilla, tulosta teksti paperille ja leikkaa.

Liitä paperinpalanen viinipullonkorkkiin yhdellä tai parilla pienellä neulalla ja aseta ruokailijan paikalle tai vaihtoehtoisesti ruokalajin viereen.

Lautasliinarenkaat lahjapaperista

Kierrätä sievät lahjapaperit ja tapetinpalaset. Taiteilet niistä hetkessä koristeet servieteille.

Leikkaa suikaleita, kiepauta rullalle ja niittaa kiinni. Somista paperinen pidike liimaamalla siihen muutama kaunis nappi.

Serviettipidikkeet tulitikkuaskeista

Säilytä tyhjät tulitikkuaskit. Kun otat askista laatikko-osan pois ja päällystät jäljelle jäävän osan, saat pidikkeen servietille.

Käytä päällystämiseen esimerkiksi remontista ylijäänyttä tapettia, kauniisti kellertävää 1940-1960-luvun aikakauslehtipaperia tai kangastilkkuja. Kiinnitä kangas tai paperi kaksipuoleisella teipillä, liimalla tai nauhalla. Kääri lautasliina rullalle ja sujauta laatikon sisään.

Kirjankansista menukortit

Kierrätä kattaukseen myös patinoituneet ja rikkinäiset mutta komeat kirjankannet. Anna niille uusi tehtävä menukortin kehyksinä.

Kirjoita menu, tulosta se näyttävälle paperille ja kiinnitä aukaistulle kirjankannelle tai etukannelle.

Keittokulhosta kukka-astia

Älä hylkää säröjä saaneita astioita, vaikka ne eivät enää soveltuisi ruokailukäyttöön.  Niistä teet monenlaisia kattauksen kaunistajia.

Vanha keittomalja muuntuu kukka-astiaksi ja käytöstä poistetut kahvikupit tuikkukupeiksi, jos ne kestävät riittävän hyvin kuumuutta.

Hillopurkista kesämaljakko

Kesäkattaukseen maljakoita saat niinkin helposti kuin koristelemalla tyhjiä lasihillopurkkeja kiinnostavasti.

Käytä kalvovärejä tai kokeile päällystää lasiastia. Silkkipaperilla ja pitsinauhalla somistat purkin salonkikelpoiseksi kukkamaljakoksi.

Vinyyleistä veikeät lautasenaluset

Jos suunnittelet persoonallista ja veikeää juhlailmettä, etsi kauttauksen maustajiksi oikein persoonallisia yksityiskohtia.

Eräs idea on ostaa kirpputorilta tai etsiä kaappien kätköistä vinyylilevyjä ja tehdä niistä kattauksen lautasenaluset. Ne sopivat oivasti esimerkiksi moderniin mustavalkoiseen kattaukseen tai rock-henkisiin teemajuhliin.


Teksti ja kuvat: Essi Kurkinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kattaus ekokoristeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.