Askartelu

Korkkikangas on uusi hitti – katso ohje ja tee kalenterin kannet trendikkäästä materiaalista!

Korkkikangas on helppo ja kaunis materiaali, josta ompelet helposti persoonalliset kalenterin kannet. Kun lisäät kansiin muutamia lisäosia, on kalenterin käyttäminen vielä sujuvampaa. Katso ohje!

Trendikäs korkkikangas on hurmannut käsityöihmiset. Luonnonkorkista valmistettu korkkikangas sopii ommeltavaksi sekä askarteluun. Korkkikangasta ei tarvitse huolitella, joten se on helppoa työstää.

Korkkia saa ommeltavassa muodossa kangas- ja askartelutarvikekaupoista.

Jämäkkä korkkikangas sopii kalenterin kansiksi oivasti. Kun teet kaavan oman kalenterisi mittojen mukaan, saat juuri sopivat kalenterin kannet.

Diy kalenterin kansien takakansi

Voit tehdä kalenterin kannet yksinkertaisesti vain kansi- ja sisäkappaleista tai voit halutessasi lisätä erilaisia osia: Taskuun saat laitettua muistilaput, kynänpidikkeessä kynä pysyy matkassa mukana. Etukannen puolelle kiinnitettävä kuminauha pitää jo menneet kalenterinsivut ojossa.

Lue myös: Tee itse korkkikranssi

Tarvikkeet kalenterin kansia varten

Tarvikkeet diy -kalenterin kansien valmistamiseen korkkikankaasta

Näin otat mitat kalenteristasi kansia varten

Tarvitset kalenterinkansiin viisi erikokoista korkkikangaspalaa. Koska kalenterit ovat eri muotoisia, määrittyy palojen koko kalenterin koon mukaan.

Tähän vaiheeseen tarvitset mittanauhan sekä muistiinpanovälineet.

Kansikappale

 1. Mittaa kalenterisi korkeus kansilehden alareunasta yläreunaan ja lisää siihen 1 cm saumanvaraksi. Näin kansissa on 0,5 cm saumanvarat. Esim. 15 cm + 1 cm = 16 cm.
 2. Mittaa kannen leveys kiinni olevasta kalenterista. Vedä mitta takakannen reunasta selkämyksen yli etukannen reunaan. Lisää tähän mittaan 1 cm saumanvaraksi. Esim. 23 cm + 1 cm = 24 cm.
 3. Leikkaa korkkikankaasta kansikappale, jonka mitat ovat kohdissa 1. ja 2. Esim. 24 cm x 16 cm.

Huom! Jos kalenterisi kansilehdet ovat hyvin paksut, lisää molempiin mittoihin vielä 0,5 cm.

Diy kalenterin kannet ohje

Sisäkappaleet

 1. Korkista tehtyjä kansia pitelee paikoillaan sisäkappaleet. Niiden korkeus on sama kuin kansikappaleen korkeus. Esim. 16 cm.
 2. Sisäkappaleen leveys on hyvä olla vähintään puolet kansilehden leveydestä, mutta se voi olla leveämpikin. Jos sisäkappale on kapea, on kalenterinkansien pujottaminen helpompaa. Sisäkappaleiden ollessa leveämpiä, mahtuu kalenterinkansien sisätaskuun enemmän papereita. Mallikuvan kalenterin kansilehti on 11 cm leveä ja korkkinen sisäkappale on 9 cm leveä.
 3. Leikkaa korkkikankaasta kaksi sisäkappaletta. Esim. 9 cm x 16 cm.

Sisätasku

 1. Ota sisätaskun leveysmitta sisäkappaleen leveysmitasta. Esim. 9 cm.
 2. Taskun korkeuden voit päättää itse. Esimerkkikuvassa sisäkappaleen korkeus on 16 cm ja taskun korkeus 9 cm. Lisää haluamaasi taskun korkeuteen 1 cm päärmevara. Esim. 9 cm + 1 cm = 10 cm.
 3. Leikkaa korkkikankaasta taskukappale. Esim. 9 cm x 10 cm. Halutessasi voit tehdä useammankin päällekkäisen taskun.

Kynänpidike

 1. Leikkaa korkkikankaasta 8 cm x 6 cm kappale kynänpidikettä varten.

Lue myös: Onko sinulla ylimääräisiä kankaita? Ompele niistä näppärä boro-kassi

Näin ompelet kalenterin kannet korkkikankaasta

Kynäpidike

 1. Ompele kynänpidikekappaleen pitkät sivut yhteen oikeat puolet vastakkain ja käännä kappale oikein päin.
 2. Aseta korkkikangasputki takakannen puolelle sisäkappaleen ja kansikappaleen väliin siten, että kynänmentävä lenkki jää kansien ulkopuolelle.
 3. Kiinnitä lenkki nuppineulalla tai klipsillä. Kynänpidikelenkki ommellaan kiinni lopussa samalla kertaa kuin kaikki muutkin kappaleet.

Kuminauha

 1. Ota etukannen puolella oleva sisäkappale ja kiinnitä sen ulkokulmiin noin 1,5 cm etäisyydelle reunoista sirkkarenkaat. Pujota kuminauha rei’istä ja tee solmut nurjalle puolelle.
Diy kalenterin kannet korkkikankaasta vaihekuva

Tasku

 1. Käännä taskun yläreunaan 1 cm käänne ja ompele päärme. Näin taskunsuu ei lähde venymään käytössä.
 2. Ompele tasku takakannen puolelle tulevaan sisäkappaleen vasempaan reunaan kiinni. Muut reunat ommellaan kiinni lopussa samalla kertaa kuin kaikki muutkin kappaleet.
Diy kalenterin kannet tasku

Kokoaminen

 1. Aseta kansikappale oikea puoli alaspäin pohjimmaiseksi ja kokoa sen päälle sisäkappaleet oikea puoli ylöspäin sekä halutessasi myös taskukappale sekä kynänpidikelenkki kappaleiden väliin. Voit kiinnittää osat toisiinsa klipseillä tai nuppineuloilla ompelun helpottamiseksi.
 2. Ompele kansikappaleen ympäri muutaman millin päästä siten, että kaikki kappaleet kiinnittyvät samalla. Ompele myös keskellä olevan tyhjän kohdan yli, jotta kannet näyttävät päältä päin symmetrisiltä.
Diy kalenterin kannet korkkikankaasta

Vinkki!

Samalla tavalla voit valmistaa kannet myös neuvolakortille tai passille.

Diy kalenterin kannet korkkikankaasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korkkikangas on uusi hitti – katso ohje ja tee kalenterin kannet trendikkäästä materiaalista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.