Askartelu

Makramee-kassi yhdellä solmulla – valmista saat jo yhdessä illassa

Makramee-kassi on kaunis ja helppotekoinen. Kassin solmeilu on ihanan rentouttavaa puuhaa. Opettele yksi ainoa solmu ja käy hommaan.

Makramee-kassi Olkakassin solmeilu aloitetaan sangoista, joiden jatkoksi solmeillaan sivut ja pohja. Kaikki kassissa käytetyt solmut ovat tasosolmuja. Yläreunassa ja pohjassa niillä tehdään tiivistä pintaa ja keskelle verkkoa. Materiaali on valkaisematonta pellavaa, mikä tuo kassiin ihanan rouheuden.

Makramee-kassi

Koko: 42 x 40 cm ilman sankoja

Lanka: Ohut haukisiima no 6 (100 % pellava, 100 g = n. 50 m). Valkaisematonta 366,2 m (= 8 kerää).

Muut tarvikkeet: Sakset, mittanauha, nuppineuloja, ohutta mutta vahva pahvin pala ja pehmeähkö alusta työskentelyä varten esim. tyyny.

Kaksoistasosolmu = KTS: Tee neljällä langalla kaksiosainen solmu. 
1.vaihe: Vie vasemmalla oleva lanka kahden keskimmäisen langan yli ja oikean langan ali, vie sitten oikea lanka keskimmäisten ali ja vasemman lenkin läpi eteen. Kiristä solmu vetämällä lankoja vastakkaisiin suuntiin. 
2.vaihe: Vie oikea lanka keskimmäisten yli ja vasemman ali, vie vasen lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu edellisen alapuolelle.

solmujen ohjeet

Tekniikka: Kassi solmeillaan ylhäältä alaspäin.

Tee makramee-kassi näin

Sangat 

Leikkaa 3,1 m:n pituisia työlankoja 24 kpl ja 11,5 m:n pituisia 2 kpl. Tee ensimmäinen sanka näin: Laita 12 lyhyttä työlankaa samaan nippuun. Teippaa nippu keskikohdastaan tasoon ja tarkista samalla, että solmun molemmilla puolilla on yhtä pitkät langat. Ota sitten toinen pitkä työlanka ja aloita solmeilu 32 cm keskikohdan yläpuolelta näin: Taita lanka keskeltä kahtia, ja tee 64 cm KTS-nauha niin, että kaikki 12 lankaa jäävät tukilangoiksi solmun sisään (kuva 2). Päätä langanpäät solmujen sisään. Laita tämän jälkeen 12 lankaa vierekkäin ja solmeile kerrokset vasemmalta oikealle. 

1.krs: Jätä 4 lankaa suoraksi ja tee 1 KTS 5 cm:n päähän sangan alimmasta solmusta. 

2.krs: Jätä 2 lankaa suoraksi ja tee 2 KTS. 

3.krs: Tee 3 KTS (kuva 3). Solmeile sangan toinen pää samoin. Tee toinen sanka samaan vaiheeseen ja aloita sitten kassiosan solmeilu tasossa.

Kassiosa 

Leikkaa 2,4 m:n pituisia työlankoja 112 kpl. Aloita kassiosa kahtena erillisenä kappaleena ja yhdistä ne toisiinsa 3. kerroksella. 
1.krs: Ota 56 lankaa ja neulaa ne alustaan vasemmalta oikealle (kuva 4): Neulaa 16 lankaa, sitten sangan solmut samalle tasolle, 24 lankaa, sitten saman sangan toisen pään solmut samalle tasolle ja lopuksi vielä 16 lankaa. 
2.krs: Tee 8 KTS, ohita sangan 3 KTS, tee 12 KTS, ohita sangan 3 KTS, tee 8 KTS = 34 KTS. 
3.krs: Jätä 2 lankaa suoraksi ja tee 33 KTS. Poista nuppineulat ja tee kassin toinen puoli samaan vaiheeseen.

Laita sitten kassin osat vastakkain, ota suoraksi jääneet langat ja tee niillä molempiin reunoihin 1 KTS.

Ripusta työ apulankojen tai koukkujen avulla sopivalle korkeudelle. Merkitse vielä kassin toinen reuna kerroksen vaihtumiskohdaksi ja jatka solmeilua suljetusti.
3.-7.krs: *Ota edellisen kerroksen vierekkäisistä solmuista 2+2 lankaa ja tee niillä 1 KTS*, toista *-* krs loppuun. Leikkaa pahvista 20 cm leveä ja 2 cm korkea suikale tai käytä sen mittaista viivainta apuvälineenä seuraavan kerroksen tekemiseen. 
8.krs: *Ota edellisen kerroksen vierekkäisistä solmuista 2+2 lankaa ja tee niillä 1 KTS 2 cm:n päähän edellisistä solmuista*, toista *-* krs loppuun (kuva 5)
9.krs: Kuten 8. krs mutta ilman viivainta. 
10.-27.krs: Toista 8.-9. krs:ia vielä 9 kertaa. 
28.-33.krs: Toista 3.-4. krs:t 3 kertaa. 
34.krs: Kuten 3. krs.

Pohja Käännä makramee-kassi nurinpäin niin, että pohja on itseesi päin ja siirrä langat molemmille sivuille. Kassin molemmissa päädyissä on nyt yhdet solmut ja molemmilla sivuilla 34 solmua. Ota päätyjen solmuista kaikki 4 lankaa, laita ne päällekkäin (= 8 lankaa) ja tee näiden ympärille napakat KTS:t näin (kuva 6): *Ota vastakkaisilta sivuilta solmuparien ensimmäiset langat ja tee niillä 1 KTS niin, että päätyjen 8 lankaa jää tukilangoiksi solmun sisään. Ota sitten saman solmuparin toiset langat ja tee 1 KTS*, toista *-* kunnes kaikki työlangat on solmittu. Kiristä tarvittaessa solmujen sisällä kulkevia tukilankoja, vetämällä niitä vastakkaisiin suuntiin. Huom. Jos tuntuu, että pohjasta tulee liian tiivis, jätä osa solmuista tasaisin välein tekemättä. Sido lopuksi vierekkäiset lankaparit umpisolmuilla yhteen. Lyhennä langat ja käännä kassi.

Laukku kässään.

Malli Elina Männistö.

Lanka- ja ohjetiedustelut Lappajärven Värjäämö Oy, 040 838 5449, www.filona.fi.
Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 4/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makramee-kassi yhdellä solmulla – valmista saat jo yhdessä illassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.