Askartelu

Solmeile boheemi makramee-päällinen rahiin – ota talteen ohjeet ja ryhdy hommiin

Makramee-päällinen rahiin solmeillaan leivonpää-, koho- ja kaksoistasosolmuilla. Päällisen ohjeen on suunnitellut Susanna Uusitalo.

Rahin uusi päällinen syntyy muutamalla erilaisella perussolmulla. Se solmeillaan suoraan rahin päälle, jolloin päällisestä saa juuri oikean kokoisen. Jos haluat siitä tiheämmän, voit lisätä työhön enemmän lankoja. Huomioi se langanmenekissä.

Päällisen on suunnitellut Susanna Uusitalo. Ohje on julkaistu myös hänen Kodin helpot makrameet -kirjassaan (Moreeni, 2021). Kirjassa hän näyttää, miten jo muutamilla erilaisilla solmulla voi luoda kaunista kotiin. Susannan käsissä vanha tuttu solmeilutekniikka nuortuu ja naru taipuu amppeleiden ja seinäkoristeiden lisäksi tyynyksi, lampunvarjostimeksi ja matoksi, mutta myös osaksi huonekaluja.

Lue myös: Diy-makramee x 5 – katso ohjeet ja äänestä hienoin!

Rahin makramee-päällinen – näitä tarvikkeita tarvitset

Näitä solmuja tarvitset

Leivonpääsolmu: Vie lanka silmukkana tukilangan ympäri takakautta ja tuo langanpäät silmukasta läpi kiristäen.

Kohosolmu: Ota ensimmäinen lanka tukilangaksi ja solmi sen ympäri seuraavalla langalla kaksi silmusolmua: *vie solmimislanka tukilangan ympäri ja sitten tukilangan ja itsensä välistä*, toista *-*. Langan pää jää roikkumaan solmujen välistä. Kun toistat edellisen saman tukilangan ympärille seuraavilla langoilla, syntyy tiivis solmurivi.

Kaksoistasosolmu: Tee ensin tasosolmu: vie ensimmäinen lanka kahden seuraavan langan yli ja neljännen ali, vie sitten neljäs lanka kahden edellisen langan ali ja ensimmäisen yli. Kiristä solmu. Solmi sitten sama solmu käänteisenä eli vie ensin neljäs vapaana roikkuva lanka kahden edellisen langan yli ja ensimmäisen ali, vie sitten ensimmäinen lanka kahden seuraavan langan ali ja neljännen yli. Kiristä solmu.

Tee rahin makramee-päällinen näin

Leikkaa ensin 40 kpl 4,4 m:n pituisia lankoja.

1. Kiinnitä 5 lankaa keskikohdastaan leivonpääsolmuilla yhteen kaksin kerroin taitettuun lankaan. Pujota kiinnityslangan päät sen muodostaman lenkin läpi ja kiristä. Kiinnitä aloitussolmu rahin keskelle nuppineuloilla.

2. Ota yksi lanka tukilangaksi ja solmi sen ympärille kerros kohosolmuja muilla langoilla. Lisää samalla kierroksella työhön vielä 4 kpl 4,4 m:n pituisia lankoja keskikohdastaan leivonpääsolmuilla tasaisin välein. Solmi seuraavalla kerroksella viisi kaksoistasosolmua ja sitten vuorotteleva kaksoistasosolmujen kerros. Lisää solmujen väliin jääviin lankalenkkeihin yhteensä 10 uutta lankaa kuten edellä.

3. Ota yksi lanka tukilangaksi ja solmi sen ympärille kohosolmujen kerros. Solmi seuraavaksi kolmen kaksoistasosolmun kuvioita 10 kpl. Yhdistä sitten kuviot kaksoistasosolmuilla *ottamalla kuhunkin solmuun aina reunimmaiset 2 lankaa vierekkäisistä kuvioista. Jätä pari senttiä väliä edelliseen solmukerrokseen*, toista *-* eli solmi seuraavaksi kolmen kaksoistasosolmun kerros samalla tavoin.

4. Lisää seuraavaksi kuvioiden väleihin jokaiseen lankalenkkiin yksi uusi lanka keskikohdastaan leivonpääsolmulla (yhteensä 20 lankaa). Solmi kaikilla uusilla lankapareilla kolmen kaksoistasosolmun kuviot. Yhdistä kuviot jälleen kaksoistasosolmuilla *-* ja jatka vielä kahdella kolmen kaksoistasosolmukuvion kerroksella *-*. Rahin päällisosa on nyt valmis. (Jos rahisi on isompi, jatka solmeilua uudella kuviokerroksella ja lisää tarvittaessa lankoja.)

5. Solmi päällisen pystysuoraan osaan kuusi vuorottelevaa kaksoistasosolmujen kerrosta niin, että jokaisen kerroksen väliin jää pari kolme senttiä. Solmi sitten kerros kolmen kaksoistasosolmun kuvioita vuorottelevasti kuten edellä.

6. Käännä rahi ympäri ja jatka solmimista kaksoistasosolmukerroksilla pohjan suuntaisesti kohti keskustaa pienentäen solmujen välejä. Kiinnitä työ tarvittaessa nuppineuloilla, niin saat kiristettyä solmujen välit helpommin. Kun olet saanut kurottua kaksoistasosolmut tiiviisti vierekkäin, solmi vielä pari kolme kerrosta. Leikkaa lopuksi langat noin 10 cm:n pituisiksi ja piilota rahin päällisen sisäpuolelle. Poista työstä nuppineulat.

7. Tee kerän lopusta langasta tupsuja ja kiinnitä solmimalla rahin ulkoreunaan somisteeksi. Piilota halutessasi puuhelmi tupsun yläosan sisälle, jotta saat siitä muhkeamman. Verkkomainen makramee jättää hyväkuntoisen nahkapäällisen näkyviin. Jos kierrätysrahisi pinta on pahasti kulunut, voit lisätä työhön enemmän lankoja (+ lisäkerä lankaa), jolloin saat tiheämmän päällisen.

Lankatiedustelut: Lankava Oy, (06) 4345 500, www.lankava.fi.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 4/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Solmeile boheemi makramee-päällinen rahiin – ota talteen ohjeet ja ryhdy hommiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.