Askartelu

Makramee-valaisin luo ihanaa tunnelmaa – ota ohje talteen ja tee itse kaunis valaisin

Makramee-valaisin solmeillaan käyttäen kolmea eri solmua. Valaisimen valo tulee patterikäyttöisistä pikkuvaloista, joten sitä varten ei tarvitse tehdä sähkötöitä.

Tämä makramee-valaisin kerää takuulla kehut. Näyttävän tunnelmavalaisimen solmimiseen on käytetty kolmea erilaista solmua: leivonpää-, kaksoistaso- ja marja­solmua. Ne aloittelijakin oppii helposti! Patterilla toimivat valot välkehtivät pitkien hapsujen lomasta.

Lue myös: Lampunvarjostin puuhelmistä – tee itse kaunis kattokruunu!

Makramee-valaisin – näitä tarvikkeita tarvitset

Koko ja solmut

Korkeus: 92 cm.

Työssä käytettävät solmut: Leivonpääsolmu, kaksoistasosolmu ja marjasolmu.

Tee makramee-valaisin näin

Leikkaa langasta 4 kpl 150 cm mittaiset kiinnityslangat ja 64 kpl 330 cm mittaisia lankoja sekä tasseleita varten 4×17 langan nippuja, lankojen pituus 32 cm.

1. Kiinnitä ripustuslangat renkaaseen neljään kohtaan tasaisin välein (14 cm) leivonpääsolmuilla.

2. Kiinnitä solmeilulangat renkaaseen leivonpääsolmuilla siten, että jokaisen ripustuslangan väliin solmitaan 16 lankaa.

3. Aloita solmeilu minkä tahansa ripustuslangan oikealta puolelta. Marjasolmut solmitaan neljällä kaksoistasosolmulla.

1.krs: 1 kaksoistasosolmu, 6 marjasolmua, 1 tasosolmu. Jatka näin kerros ympäri. Ensimmäisellä kerroksella siis marjasolmujen väliin tulee yhteensä 2 kaksoistasosolmua.

Jatka solmeilua kuusi kerrosta siten, että marjojen määrä vähenee jokaisella kerroksella yhdellä ja vastaavasti kaksoistasosolmujen määrä lisääntyy siten, että ne täyttävät välit ja yhdistyvät toisiinsa kulmista muodostaen verkkomaisen pinnan.

2.krs: 5 marjasolmua, 3 kaksoistasosolmua. Jatka näin kerros loppuun.

3.krs: 4 marjasolmua, 4 kaksoistasosolmua. Jatka näin kerros loppuun.

4.krs: 3 marjasolmua, 5 kaksoistasosolmua. Jatka näin kerros loppuun.

5.krs: 2 marjasolmua, 6 kaksoistasosolmua. Jatka näin kerros loppuun.

6.krs: Solmi 1 kpl marjasolmuja jokaisen marjakokonaisuuden kärkiin. Solmi alimmaisen marjan langoilla marjan alapuolelle yksi kaksoistasosolmu.

Tasselien ohje:

Asettele tasselilangat neljään nippuun. Pidä lankojen päistä tiukasti kiinni ja harjaa langan kierre auki. Solmi lankanipun keskelle ripustuslanka. Taita lankanippu kaksin kerroin ja solmi toinen lanka n. 1 cm päähän tasselin päästä.

Harjaa tasselia niin kauan, että langat ovat oienneet. Tasoita lankojen päät ja suihkuta lopuksi päälle hieman hiuslakkaa. Pujota tasselit kiinni alimman marjasolmun alle solmitun kaksoistasosolmun lenkeistä työn sisäpuolelle ja solmi langan kiinni napakasti.

Tee ripustuslenkki: 

Mittaa ja merkkaa jokaiseen ripustusnaruun tussilla merkki 40 cm korkeudelle. Solmi tästä kohdasta langat yhteen väliaikaisella kiinnityslangalla. Kieputa ripustuslankojen ympärille lankaa 8 cm pituudelta alkaen 1 cm väliaikaisen kiinnityslangan yläpuolelta.

Taita kieputeltu osuus kaksin kerroin ja kieputtele langalla yhteen: ensin kahden kieputellun osuuden matkalta ja n. 1 cm sen alapuolelta päättyen väliaikaiseen kiinnityslankaan. Tämä onnistuu parhaiten kääresolmun avulla: solmu aloitetaan siten, että solmimislangan toinen pää osoittaa ylöspäin ja kiertyy alaspäin lenkiksi. Vapaaksi jäävällä päällä kieputellaan.

Lopuksi kieputellun langan pää vedetään läpi alas osoittavasta lenkistä ja kiristetään sekä ylös että alas osoittavista langan päistä, jonka jälkeen langat leikataan lyhyiksi.

Valojen asennus: 

Valojen patterirasia kannattaa kiinnittää työn yläosan sisäpuolelle, jotta se on mahdollisimman huomaamaton. Solmi patterirasian ympärille kaksi lankaa ja solmi ne napakasti metallirenkaan kahteen reunaan kiinni.

makramee-valaisin, ohjekuva

Työn viimeistely: 

Tasaa alareunan langat lopuksi haluamaasi mittaan.

makramee-valaisin

Valaisimen suunnittelu: Sanna Suonpää

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 7/2021. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makramee-valaisin luo ihanaa tunnelmaa – ota ohje talteen ja tee itse kaunis valaisin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.