Askartelu

Ompele helppo tilkkupeitto kaitaleista

Kaitaleista tehtävän tilkkupeiton ompeleminen sopii vähän suurpiirteisemmällekin ompelijalle. Eri levyisistä ja pituisista kaitaleista syntyy rytmikäs pinta.

Voit leikata ja keräillä eri levyisiä ja -pituisia kaitaleita pikkuhiljaa vanhojen vaatteiden ja käyttötekstiilien ehjistä kohdista ja erilaisista kankaan jämistä. Lopullinen tilkkupeitto on muistorikas kuin paras räsymatto!

Tilkkupeitto kaitaleista

Tarvitset:

ompele tilkuista peitto
Jokunen kuviollinen kangas siellä täällä rikastuttaa pintaa.

Tee näin:

Keräile 3–6 cm levyisiä kaitaleita suurin piirtein samanvahvuisita kankaista. Pellavaa ja puuvillaa voi yhdistää. Keskimäärin metrin leveyteen menee 35 kaitaletta. VINKKI. Vanhoja kankaita voi muokata keskenään sopivimmiksi värjäämällä. Esimerkiksi kuvan peitossa on vanhoja pellavalakanoita värjätty eri harmailla. Kuviollisia kankaita voi ”samankaltaistaa” värjäämällä eri värisiä kankaita samalla värillä, varo kuitenkin ettet värjää kaikkia kuviota piiloon.

Niputa lähimain samanpituiset kaitaleet nuppineuloilla nippuihin. Kun kaitaleita on kertynyt useita nippuja, ala koota peittoa. Sommittele 10 – 20 lähes samanpituista kaitaletta sopivaan järjestykseen ja ompele ne yhteen 5–6 mm saumanvaroin. Silitä palat.

VINKKI 1: Silitä tilkkutöissä saumanvarat samaan suuntaan, tällöin sauman kohdallakin on kangasta, ei pelkkää reikäriviä. Leikkaa valmiiden kaitalepalojen reunat suoriksi.

VINKKI 2: Taittele lakana tekeillä olevan peiton kokoiseksi. Sen päällä on helppo sommitella jo ommeltuja paloja isoksi pinnaksi ja huomata, millaisia koloja vielä on täyttämättä. Voit kiinnittää palat hakaneuloilla tai nuppineuloilla lakanaan ja kääriä koko työn välillä kasaan, jos aika tai kaitaleet eivät riitä koko peiton tekemiseen kerralla.

Ompele kaitaletilkkuja yhteen isommiksi ainakin 5 cm valmista peittoa leveämmiksi paloiksi. Lopuksi ompele isot palat peitoksi ja suorista kaikki reunat. Edelleenkin on hyvä, jos tilkkupinta on vähän lopullista peittoa isompi.

Pingota alapuolen kangas teipin avulla pöydälle tai lattialle. Aseta vanu sen päälle ja lopuksi tilkkupinta päällimmäiseksi, tasoita sileiksi. Harsi kerrokset yhteen.

Tikkaa peitto koneella vähintään 10 sentin etäisyydellä toisistaan olevin tikkauksin. Tikkaukset voivat olla myös kuviolliset tai vinot.

VINKKI: Mitä tiheämmin peitto on tikattu, sitä paremmin se kestää kulutusta. Kun koko pinta on tikattu, leikkaa reunat suoriksi peiton lopulliseen kokoon. Leikkaa peiton ympärysmitan määrä 
5 cm leveää kaitaletta, yhdistä kaitalepalat yhdeksi pitkäksi kaitaleeksi. Taita kaitale pitkittäin kaksin kerroin ja silitä taite. Neuloita taitettu kaitale leikattujen reunojen puolelta peiton nurjalle puolelle ja ompele. Käännä taitettu reuna oikealle ja tikkaa kiinni.

laveri ja valaisin
Kaitalepeitto on tehty lepolaverin patjan levyiseksi, jolloin se asettuu kauniisti ja tasaisesti.

Ohjetiedustelut: hanna.tamminen@otavamedia.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ompele helppo tilkkupeitto kaitaleista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.