Askartelu

Punainen pahvitonttu ikkunassa on klassikkojoulukoriste, mutta mistä se on lähtöisin? Tulosta tontun kaava täältä!

Oletko nähnyt tonttuja ihmisten ikkunoissa? Ikkunatontut ovat ilmestyneet osaksi ihmisten joulua jo vuosikymmeniä sitten.

Tontut ovat olleet tyypillisiä joulukoristeita jo 1800-luvun viimeisillä vuosikymmenillä. Silloin ruotsalainen Jenny Nyström loi joulukorttikuvituksiin joulutonttuhahmon. Hahmo levisi nopeasti myös muihin joulukoristeisiin, ja niitä esiintyi paljon 1900-luvun alussa, kerrotaan Helsingin kaupunginmuseosta.

Tonttuhahmot yleistyivät 1930-luvulla kauppojen ja myymälätilojen koristeina esimerkiksi näyteikkunoissa. Tonttuja on alusta asti valmistettu monenlaisista materiaaleista, kolmiulotteisina ja litteinä pahvikuvina.

Mistä juuri tämä tonttu on tullut?

Monien mielissä juuri tämä tonttu on se oikea ikkunatonttu. Voit ladata ja tulostaa tontun kaavan alla olevasta linkistä ja jatkaa tonttuperinnettä.

© Outi Hakkarainen

Helsingin kaupunginmuseosta arvellaan, että nykyinen ikkunatonttu on levinnyt mahdollisesti lehtien ja askarteluoppaiden välityksellä päiväkodeissa ja kouluissa. Kopiokoneiden yleistyessä tontun kaava oli helppo monistaa, ja nykypäivänä sitä jaetaan sähköisessä muodossa. Helsingin kaupunginmuseosta arvellaan, että ikkunatontun suosio selittyy sen yksinkertaisella mallilla, ja tämän vuoksi se on pysynyt hyvin samankaltaisena useita vuosikymmeniä.

Kysyimme alakoulun opettajien Facebook-ryhmässä, muistavatko he, milloin ovat ensimmäisen kerran törmänneet kyseiseen tonttuun.

Varhaisin muisto oli kotkalaisella Timo Markkasella. Hänen äitinsä työskenteli 50-luvulla Kilpisjärven retkeilymajassa emäntänä ja kertoi tuoneensa tontun sieltä Kotkaan. Äidin ura jatkui kotitalousopettajana, ja malli on ollut koulukäytössä jo 60-luvulla Kotkan talous- ja kansalaiskoulussa. Timo lähetti meille kuvan itsestään joululta 1962, ja kuvaan on päässyt myös ikkunatonttu.

Monet kertoivat Facebook-ryhmässä, että 70-luvulla tonttuja myytiin valmispaketeissa. 80-luvulla tonttuja leikattiin ahkerasti kouluissa. Useampi muistelee, että tonttujen tekeminen oli tarkkaa puuhaa, eikä tontuille saanut piirtää naamaa.

Tämä tonttu on edelleen hyvin suosittu joulukoriste ja niitä löytyy monista kodeista. Klassikkotontusta on tehty myös hauskat korvakorut, jotka sopisivat hyvin asusteeksi esimerkiksi pikkujouluihin.

Muistatko sinä nähneesi pahvitonttuja ikkunoissa lapsuudessasi? Kerro muistosi kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punainen pahvitonttu ikkunassa on klassikkojoulukoriste, mutta mistä se on lähtöisin? Tulosta tontun kaava täältä!

Lukija112930

Minun lastenhoitaja Kaarina Multanen (nimen voi julkaista) teki meille pahvitonttuja — isoja ja pieniä. Taiteilijana piirsi ne itse, sabluunat minulla vieläkin ❤️!! Hyvin samankaltaisia kuin artikkelin tontut. Tämä tapahtui 1966-1969.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.