Askartelu

Betoniruukku tuo luonnetta sisustukseen – tee itse trendikäs ruukku ja siihen sopiva nahkainen amppeli

Betoniruukku tuo ripauksen rouheutta sisustukseen! Ruukku tehdään ilmapallon ympärille ja ripustetaan lopuksi roikkumaan nahkaiseen amppeliin.

Itse tehdyn betoniruukun pinta on kaunis sellaisenaan tai sen voi käsitellä maalaamalla. Pyöreä muoto saadaan levittämällä betonimassa ilmapallon päälle. Näillä ohjeilla betoniruukku on yllättävän helppo tehdä!

Lue lisää: Poimi ideat – betoni, marmori ja puu tuovat kesäisen raikkaan tunnelman kotiin

Betoniruukku: näitä tarvitset

tee itse betoniruukku
Betoniruukkuun sopii istutettavaksi esimerkiksi havu.

Tee betoniruukku näin

1. Suojaa ympäristö laastiroiskeiden varalta. Pue kumihanskat käteen ja punnitse kuiva kuitulaasti. Kahteen keskikokoiseen ruukkuun menee laastia noin 1,5 kg.

2. Mittaa 30 ml vettä sekoitusastian pohjalle. Eri laastilaatua käyttäessäsi tarkista veden määrä ja muista, että vettä voi lisätä, mutta ei poistaa. Lisää laastijauhetta vähän kerrallaan samalla sekoit­taen. Sekoita massaa viitisen minuuttia ja anna laastin seistä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen tehdään uusintasekoitus.

tee itse betonirukkuu

3. Uusintasekoituksessa haetaan laastin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Oikean notkeuden tunnistat siitä, että saat muodostettua siihen selkeärajaisia painaumia. Jos massa on liian kosteaa, huomaat sen myöhemmin työtä työstäessäsi siitä, että kumihanskat tarttuvat sen pintaan helposti jättäen pinnan röpelöiseksi. Tätä voi käyttää myös tehokeinona, jos pinnasta haluaa rouheamman. Ohuemman kerroksen levittäminen onnistuu myös paremmin kosteammalla seoksella.

4. Puhalla ilmapallo halutun kokoiseksi. Kiinnitä pallo teipillä kukkaruukkuun tai muuhun pieneen astiaan, jotta se pysyy paremmin paikoillaan. Astian pohjalle kannattaa lisätä painoksi muutama kivi, jotta työskentely olisi vakaampaa.

5. Ota betonimassa astiasta ja asettele sitä ensin ilmapallon laelle ja levitä siitä alaspäin. Levittämisessä voit käyttää apunasi esimerkiksi palettiveistä. Pidä laastikerros tasaisen paksuisena 0,5 –1 cm. Jos ruukun pohjaan haluaa tehdä reikiä, ne voi hiertää varovasti valmiiseen työhön topsipuikon avulla.

Tee itse betoniruukku

6. Kun ruukku on valmis, päätä haluatko pohjasta pyöreän vai tasaisen, jolloin se pysyy hyvin paikoillaan. Pyöreää tavoitellessasi voit jättää työn kuivumaan alustan päälle ja laittaa työn päälle muovipussin. Jos haluat pohjasta tasaisen, irrota teipit työstöalustasta ja pujota muovipussi työn päälle, käännä työ ylösalaisin ja asettele työ kuivumaan haluttuun asentoon. Huom! Älä käännä laakeita ja matalareunaisia astioita ympäri, sillä ne eivät pysy kasassa.

7. Anna ruukun kuivua muovipussin sisällä 1-3 päivää ja ulkopuolella 3 päivää ja huolehdi sumuttamalla riittävästä kosteudesta. Älä kuivata suorassa auringonpaisteessa.

Vinkki! Jos ruukku tulee sisäkäyttöön, sen pohjalle kannattaa laittaa muovia tai aluslautanen, jolloin kasteluvesi ei tummenna ruukkua tai valu sen läpi. Amppelin sisälle voi asettaa pienemmän ruukun.

Ripusta betoniruukku roikkumaan nahkaiseen amppeliin

Amppelin tekoon tarvitset:

Tee itse amppeli betonista
  1. Leikkaa vyö halki terävillä saksilla tai pyöröleikkurilla. Vyönreikien kohdalta voit kaventaa enemmän, jotta saat reiät leikattua pois.
  2. Leikkaa suikaleista viisi pätkää, joiden pituudet ovat noin 110 cm, 46 cm (ylin), 38 cm (keskimmäinen) ja 41 cm (alin). Mittoihin kannattaa jättää 5 cm pelivaraa.
  3. Nido tai ompele pisimmän pätkän yläpäät kiinni D-renkaaseen ja asettele sen jälkeen maalarinteippiä apuna käyttäen loput suikaleet oikeille paikoille. Sovita ruukkua amppeliin, ja kun oikeat sopivat paikat löytyvät, merkitse suikaleiden oikeat paikat. Voit halutessasi leikata lyhyiden pätkien päät viistoiksi.
  4. Nido tai ompele ensin toisen puolen suikaleet paikoilleen, sovita ruukkua. Tee muutokset, jos tarpeellista ja kiinnitä sitten myös toinen puoli.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Betoniruukku tuo luonnetta sisustukseen – tee itse trendikäs ruukku ja siihen sopiva nahkainen amppeli

Sinun täytyy kommentoidaksesi.