Askartelu

Tee itse mosaiikkipöytä – hyödynnä rikkinäiset antiikkilautaset

Hyödynnä kauniit mutta ­kolhiintuneet posliini­lautaset ja askartele niistä kierrätyspöytään mosaiikkipinta.

Mitä tehdä kolhiintuneille ja rikkinäisille antiikkilautasille? Niitä voi käyttää esimerkiksi kierrätyspöydän pinnan koristelussa! Vanhoista lautasista syntyy kaunis mosaiikkipinta vanhaan pöytään.

Kierrätyspöytien mosaiikkipäälliset syntyivät pikkuvikaisten lautasten muotoa hyödyntäen.

 

Laadukkailla mosaiikkisaksilla ja -pihdeillä muotoilet lautasista mosaiikkipaloja helposti ja vaivattomasti. Ei haittaa, vaikka kuviointi ei mene kuten ehjässä ­lautasessa, kunhan olet itse tyytyväinen ­sommitelmaan.

Lue myös: Tee itse lampunvarjostimet pöytä- ja kattovalaisimeen – ota karttakirja hyötykäyttöön

Näin leikkaat mosaiikkipaloja

Käytä työskennellessäsi aina suojalaseja, sillä pilkkoessa saattaa lentää teräviä siruja.  Valitse lautaset, joista haluat säästää keskuskuvion sekä reunat.

Muotoile mosaiikkisaksilla ja -pihdeillä lautasista mosaiikkipaloja helposti.

Leikkaa lautasista ensin reunat suurpiirteisesti talteen ja sen jälkeen siisti keskiosa niin, että pohjapuolella oleva renkaan mallinen korokeosa jää pois. Jäljelle jää kaunis, pyöreä ja sileä laatta.

Siisti lautasen keskiosa. Pohjapuolella oleva korokeosa jää pois.

Ei haittaa, vaikka lautanen halkeaisi vahingossa keskeltä kahtia, säröt ovat osa työtä ja keskustakuvio voi hyvin koostua monesta osasta.

Myös lautasen keskuskuvio voidaan leikata helposti mosaiikkisaksilla talteen. Käytä myös reunapalat hyväksi.

Näin teet Kauneimmat lautaseni -pöydän

Tarvikkeet: kolhiintuneita ruokalautasia tai muita paksuudeltaan samanlaatuisia astioita, pöytä, maalipesua, vesiohenteista pohjamaalia, vesiohenteista kalustemaalia, kaakeli-liimaa tai kiinnityslaastia, vaaleanharmaata saumalaastia.

Lautanen pienentyy pöydällä, koska siitä jää keskustan ja reunojen välinen leventävä osio pois. Reunapaloja voi joutua kaventamaan kiilamaiseksi. Kapea reunusalue jää tässä vaiheessa tyhjäksi.
  1. Jos aiot pintakäsitellä pöydän, hio ja maalaa se ennen varsinaisen mosaiikkityön aloittamista.
  2.  Piirrä muutama apuviiva pöydän pintaan, jotta sommitelmasta tulee tasapainoinen. Merkitse viivaimen ja kynän kanssa pöydän keskikohdat molemmilta sivuilta ja lisäksi poikittaiset viivat kulmista kulmiin. Kannen reunaan merkitään noin 1,5 senttimetrin levyinen reunaosio, joka tehdään lopuksi.
  3. Leikkaa muutama kaunis keskuskuvio (katso leikkuuohje) ja sommittele ne tasapainoisesti pöydälle. Kun olet tyytyväinen, liimaa kiekot paikoilleen.
  4. Jos lautaset ovat kovin eri paksuisia, pyri hälventämään korkeuseroja laittamalla ohuiden palojen alle paksummin kiinnitysainetta.
  5. Leikkaa lautasten reunat yksi rengasmainen kokonaisuus kerrallaan ja asettele palat sitä mukaa paikoilleen. Aloita keskimmäisestä lautasesta. Voit joutua kaventamaan reunapaloja kiilamaiseksi lautasen keskustaa kohti, jotta ne istuvat pyöreään muotoon.
  6. Liimaa palat paikoilleen vasta, kun olet saanut kokonaisen ympyrän leikattua. Kun kokoat reunapalat aina toistensa viereisistä palasista, reunakuviot säilyvät melko eheinä kokonaisuuksina. Reunusalue jää tässä vaiheessa tyhjäksi. Lautanen ”pienentyy” jonkin verran siirtyessään osaksi pöytää, koska siitä jää keskustan ja reunojen välinen osio pois.
  7. Täytä loput tyhjät tilat lautasreunojen rengasmaisilla kuvioinneilla. Käytä kapeaan reunukseen lautasten reunapaloja niin, että pöydän reuna jää mukavan sileäksi. Nauhamaista reunaa varten tarvitaan muutama samansävyinen lautanen.
  8. Saumaa pöytä muutaman päivän kuluttua sävyihin sopivalla saumalaastilla. Tässä työssä käytettiin vaaleanharmaata saumalaastia, joka sopii yhteen antiikkilautasten haalistuneiden sävyjen kanssa. Käytä saumalaastia käsitellessä suojahansikkaita ja hengityssuojainta.
Viivaimen ja kynän kanssa merkityt kohdistusviivat auttavat kuvioiden luomisessa. Pöydän tyhjät tilat täytetään lautasreunojen rengasmaisilla kuvioinneilla. Lopuksi pöydän reunaan asetellaan lautasten reunapaloja niin, että se jää sileäksi ja kauniiksi.

Lisätietoa mosaiikkitöistä: Maria Kupari: Mosaiikkia! 33 värikästä projektia (Atena 2018)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee itse mosaiikkipöytä – hyödynnä rikkinäiset antiikkilautaset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.