Käsityö

Joonas, 30, jätti päivätyönsä ja ryhtyi ryijytaiteilijaksi – nyt hänen herkulliset työnsä menevät kuin kuumille kiville erityisesti yhdessä Helsingin kolkassa

Hampurilaisia, sipsejä ja peikonlehtiä – ryijy ei totisesti ole enää entisensä. Joonas Salon persoonalliset ryijytyöt menevät kuumille kiville, ja ostaja on usein Kalliossa asuva nuori.

Helsinkiläisellä Joonas Salolla, 30, on käynnissä jännittävä elämänmuutos: hän on jättämässä vakituisen päivätyönsä valokuvaajana ryhtyäkseen ryijytaiteilijaksi.

Joonakselle käsityöyrittäjäksi hyppääminen on mahdollista, sillä hän on kehittänyt erittäin suositun ryijybisneksen, Salon matto ja ryijy. Hän suunnittelee ja toteuttaa tilaustyönä kekseliäitä ryijyjä, jotka menevät tällä hetkellä kuumille kiville.

Joonaksen ryijyjä koristavat esimerkiksi peikonlehdet, pizzapalat ja voimalauseet, kuten ”Smash the patriarchy”.

Nämä omintakeiset työt ovat erityisesti trenditietoisten kaupunkilaisten suosiossa. Tyypillinen asiakas on 25–40-vuotias nainen, usein Helsingin Kalliosta.

”Ryijyt eivät ole enää mitään mummojen juttuja, vaan nuoretkin ovat löytäneet ne”, Joonas kertoo.

Lue myös: Ryijyt palaavat rohkeampina kuin koskaan: Niitä tehdään nyt savesta, lasista ja jopa rintaliivin olkaimista

Ruoka-aiheiset ryijyt ovat toivotuimpien joukossa. Kuva: Joonas Salo
Ruoka-aiheiset ryijyt ovat toivotuimpien joukossa. Kuva: Joonas Salo

Ryijytehdas keskellä pikkukodin olohuonetta

Sisustuksessa ryijyt nousivat suosioon 1900-luvun alussa ja olivat aivan tavallinen näky kodeissa ainakin 1970-luvulle saakka. Joonaksen suunnittelemat ryijyt kuitenkin ravisuttavat mielikuvia perinteisistä mummolaryijyistä – ja juuri se on hänen suosionsa salaisuus.

Joonas innostui ryijyjen tekemisestä viime vuonna, osin sattuman kautta. Käsityötaustaa hänellä oli jo entuudestaan, olihan hän tehnyt töidensä ohella käsin nahkalaukkuja. Sitten hän löysi Youtube-videon ryijyn tekemisestä.

”Mulle käy aika usein noin, että löydän jonkun videon ja jään koukkuun. Sitten opettelen videoiden perusteella”, Joonas kertoo.

Ryijyharrastuksen aloittaminen vaati kuitenkin tarvikkeet. Joonas valmistaa ryijyjä ison kehyksen ja tuftaamiseen tarkoitetun koneen avulla.

”Jouduin hieman perustelemaan puolisolleni, että tällainen kehys pitää ehdottomasti hommata ja rakentaa meidän olohuoneeseen. Sain perustelua sen sillä, että lupasin tehdä olohuoneeseen uuden maton”, Joonas kertoo.

”Sitten heitin vitsillä, että voisin alkaa myymään niitä kaikille tutuille.”

Vitsistä tuli kuitenkin totta, ja Joonas alkoi panna töitään myyntiin.

Joonaksen persoonallisten tilaustöiden hinnat vaihtelevat 200–1000 euron välillä. Kuva: Joonas Salo
Joonaksen persoonallisten tilaustöiden hinnat vaihtelevat 200–1000 euron välillä. Kuva: Joonas Salo

Sipsiryijy suosituin työ

Kaikkein eniten Joonakselta pyydetään abstrakteja, yksinkertaisia töitä. Väriä pitää olla ja paljon. Suosittuja teemoja ovat myös ruoat ja kasvit. Yksi hänen suosituimmista töistään on sipsi-aiheinen pistostyö.

”Sipsiryijy lähti aikanaan leviämään somessa, jonka myötä asiakkaat alkoivat pyytää eri ruoka-aiheisia tilauksia.”

Joonas suunnittelee työnsä yhdessä asiakkaiden kanssa, heidän toiveitaan herkästi kuunnellen. Tilaustöiden hinnat vaihtelevat 200–1000 euron välillä. Kallein ryijy on maksimikokoinen.

Seinäryijyjen lisäksi hän tekee peilejä, kukkaruukkuja, sängynpäätyjä ja mattoja. Tähän mennessä Joonaksen töitä voi löytää monen sosiaalisen median vaikuttajan, kuten Jenni Rotosen, Janita Aution ja Paju Purovuon kotoa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Janita Autio (@janitaautio) jakama julkaisu

Ryijybisneksen suosio rohkaisi yrittäjäksi

Aluksi Joonas teki töitä vapaa-ajallaan töiden ohella. Ennen ryijy-yrittäjäksi siirtymistä hän piti kolmen kuukauden virkavapaan keskittyäkseen kokonaan käsitöihin, sillä tilauksia tuli niin paljon.

”En tiennyt, että ryijyt ovat nyt joku juttu, joten en olisi ikinä uskonut, että se lähtee tuolla tavalla”, Joonas sanoo.

Täysin ryijyjen varaan Joonas ei nytkään jää. Kuvaustöitä hän jatkaa freelancerina. Uusi järjestely mahdollistaa sen, että käsitöille on nyt enemmän aikaa, mutta vanhoista töistä ei tarvitse luopua kokonaan.

Tuleva työtilanne näyttää erittäin hyvältä, sillä Joonaksella on lähemmäs 15 ryijytilausta vetämässä.

Joonaksen sipsiryijy on yksi suosituimmista töistä. Kuva: Joonas Salo
Joonaksen sipsiryijy on yksi suosituimmista töistä. Kuva: Joonas Salo

Yhden miehen ryijytehdas myös muutti viime kesänä olohuoneestaan työhuoneelle, jonka Joonas löysi kotinsa läheltä. Vanhan kerrostalon mankelihuoneessa on tilaa ja rauhaa toteuttaa ryijyunelmia.

”Ryijykehyksessä on nauloja pystyssä ja töistä tulee paljon lankapölyä, joten tultiin puolison kanssa siihen tulokseen, että ryijykehyksen paikka ei ehkä ole keskellä meidän kaksiota.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joonas, 30, jätti päivätyönsä ja ryhtyi ryijytaiteilijaksi – nyt hänen herkulliset työnsä menevät kuin kuumille kiville erityisesti yhdessä Helsingin kolkassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.