Käsityö

Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla

Vanhanajan hengessä toteutetuissa ristipistoissa on ripaus nykypäivää. Ristipistoin koristellut lautasliinat ja pannumyssy sopivat oman joulupöydän kaunistukseksi tai pukinkonttiin piilotettavaksi.

Tarvikkeet:

Ohje: Ristipistot ommellaan kankaan lankoja laskien, lautasliinoissa 2 lankaa on yksi ristipisto, pannumyssyssä 3 lankaa on yksi ristipisto. Lankojen määrä riippuu kankaan tiheydestä.

Lautasliinat

Lautasliinojen toiseen sivuun on kirjottu kaksi ristipistoraitaa. Reunimmaisessa on isompia kuvioita. Malli löytyy ohesta, mutta idea on helppo toteuttaa ilman ohjettakin. Lautasliinoja kirjoessa kannattaa nurjaan puoleen kiinnittää erityistä huomiota. Nurjasta tulee siisti, kun pitää huolen, että langat eivät tee suuria hyppäyksiä ja kaikki pistot menevät nurjalla pysty- tai vaakasuunnassa.
Vinkki: Samalla tyylillä voit kirjoa keittiöpyyhkeitä tai leipäkorin liinan.

Pannumyssy

Valmiin pannumyssyn koko voi vaihdella pannun mukaan, kuvan malli on 27 x 27 cm. Ristipistoa sovittaessa huomioi kankaan tiheys, esimerkiksi mallissa 1 cm = noin 12 lankaa. Pannumyssyn kirjontakuvion valmis koko on noin 15 x 27 cm. Leikkaa pannumyssyn etu- ja takakappale kokoon 28 x 32 cm. Mitat sisältävät 1 cm:n saumavarat sivuille ja ylös sekä 5 cm:n saumavaran pannumyssyn alareunaan. Leikkaa vuorikappaleet kokoon 28 x 28 cm. Leikkaa myös ripustuslenkki. Kirjo kuvio etukappaleeseen. Silitä kirjonnan taakse kevyt tukikangas. Ompele pannumyssyn etu- ja takakappale yhteen. Kiinnitä samalla yläreunaan ripustuslenkki. Ompele vanusta aavistuksen pannumyssyn päälliskangasta pienempi myssy. Ompele vielä lopuksi vuori. Käännä päälikangas myssyn sisäpuolelle ja ompele se käsin kiinni vuorikankaaseen.

Lisää jouluisia käsityöideoita:
Tee itse olkipukki
Tilkkuhelistin vauvalle
Askartele lahjarasia joululahjoille
Neulo piparkakku-ukko ja piparkakkuakka
Joulukoristeeksi timanttisydän-koristenauha

Kuvat: Pekka Holmström

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.