Käsityö

Kotimaisia neulekirjoja yhdistää nyt luonto – tutustu uutuuksiin!

Luonnonläheiset värit ja tunnelma ja omaperäinen suunnittelu ovat uusien suomalaisten neulekirjojen valtteja.

Tuoreet kotimaiset neulekirjat ovat mukavalla tavalla samanhenkisiä olematta ollenkaan samanlaisia. Kaikkien kuvissa on mukana suomalainen luonto ja kaikkien värimaailma on hillityn tyylikäs. Jokaisen suunnittelijan kädenjälki on kuitenkin omanlaisensa.

Talvineuleita kirjan kansi

Piia Maria Pekkanen: Talvineuleita sisältää naisten vaatteiden ja asusteiden malleja

Kuuraisia puita, veden väreilyä, pakkaspäivän viileänpunainen taivas, graafisia oksia, jäätä ja riitettä. Kun Piia Maria Pekkanen muutti kolme vuotta sitten Hollannista takaisin Suomeen hänellä oli ajatuksia siitä, millaisen neulekirjan hän tekisi. Suomen luonto sai hänet kuitenkin valtoihinsa yllättävän voimakkaasti, hän kulki ja valokuvasi kotimaisemissaan Fiskarsissa valtavalla innolla. Tulostettuaan kuvat hän hypisteli lankavarastojaan löytääkseen oikeanlaisen lankayhdistelmän kuvaamaan samaa. Tunnelmat toistuvat neulepintojen rytmeissä ja tekstuureissa.

Talvineuleita kirjassa on parisenkymmentä mallia – vaatteita ja asusteita naisille. Paidan, jakkujen ja hameen ohjeiden koot ovat S-XL, jossain myös XXL. Kirjassa on myös havainnollisia ohjepiirroksia neulomisen nikseihin, esimerkiksi palmikkojoustimeen, nyppyyn ja briossiin.

Piia Maria Pekkanen: Talvineuleita. Kuvat Piia Maria Pekkanen ja Sanna Peurakoski, Moreeni

 

Neulo ja virkkaa suomenlampaan villasta

Sanna Vatanen: Bää bää! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta

Suomenlammas ja ahvenanmaanlammas ovat asiallisia nimiä. Sen sijaan kainuunharmas on kyllä runollisin lammasrodun nimi mitä kuvitella saattaa! Kaikista näistä suomalaisista lampaista saadaan ja kehrätään edelleen villaa, ja se onkin nyt trendikkäistä trendikkäintä käsityömateriaalia.

Sanna Vatanen kertoo mukavasti kirjansa idean taustoja sekä suomalaisten lampaiden ja villantuotannon tarinaa.  Villan ominaisuuksista, langoista, muista materiaaleista ja huovutuksen saloista on myös lukunsa. Ja sitten on runsaasti ohjeita. Vähän vaatteita, paljon asusteita, jonkin verran leluja ja sisustuksellisia asioita.

Kirjassa on ruutupiirroksina muutamia kuviomalleja. Samoja malleeja on käytetty sekä neulottaessa että virkatessa, sekä ohuesta että paksusta materiaalista tehtyinä. On hauskaa nähdä lopputulosten erilaisuus. Kirjan lopussa on listattu kehräämöitä ja lammastiloja, ympäri Suomen matkatessa kannattaa niissä poiketa. Tai tilata lähilankoja kotiin.

Sanna Vatanen: Bää! Neulo & virkaa suomenlampaan villasta. Kuvat Sami Repo, Moreeni

 

Neuleita neulekirja

Saara Toikka: Neuleita tarjoaa ytimekkäitä ja pelkistettyjä malleja

Saara Toikka muistuttaa kirjansa aluksi tärkeistä asioista: Kun näkee vaivaa suuritöisen neuleen tekemisessä, kannattaa etukäteen miettiä millainen väritys kestää aikaa ja millainen lanka kestää käyttöä. Muitakin hyviä perusneuvoja hän antaa kymmenen puseron tai jakun sekä kymmenkunnan asusteen ohjeen lisäksi. Vaatteiden mallit on suunnattu naisille ja ohjeissa on runsaasti kokoja.

Jokaiselle mallille hän on miettinyt vaihtoehtoisia toteutuslankoja ja monesti hän näyttää myös pienenä tilkkukuvana esimerkkejä erilaisista värivaihtoehdoista. Hänen oma väriskaalansa on varsin mustavalkoinen.

Saara Toikan suunnittelemat mallit ovat klassikkoainesta. On mukavaa, että jokaisesta mallista on useita kuvia, myös yksityiskohtia. Tässä kirjassa, samoin kuin yllä esitellyssä Talvineuleita-kirjassa, mallit ovat saaneet nimensä luonnosta ja se toimii hyvin.

Saara Toikka: Neuleita. Kuvat Samuli Härkönen, Moreeni

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotimaisia neulekirjoja yhdistää nyt luonto – tutustu uutuuksiin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.