Neuleohje: Lovikka-lapaset

Perinteiset Lapin lovikka-lapaset on helppo ja nopea neuloa. Ohjeella voit neuloa lapaset sekä lapselle että aikuiselle.

Suunnittelija: Sisko Sälpäkivi
Koko: lapsi noin 6-7 v (nainen)
Langanmenekki lakkiin ja lapasiin yhteensä: Novita Huopanen Lampola -lankaa (026 Liinu) hattuun 150(200) g, lapasiin 100(150) g sekä koristeluun (077 Päkä), (010 valkoinen) ja (549 punainen), vähän jokaista.
Sukkapuikot: Nro 8 ja pyöröpuikot (60 cm) nro 8.
Virkkuukoukku: Nro 7
Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *3 o, 1 n*, toista *-*.
Tiheys: 12 s sileää neuletta 2-kertaisella langalla = 10 cm.

Vasemman käden lapanen: Neulominen aloitetaan käänteestä, nurjalta puolelta. Luo 2-kertaisella Huopanenlangalla 20(24) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein ja sitten joustinneuletta 6(7) krs. Neulo loput lapasesta sileää oikeaa neuletta. Kun olet neulonut 16(22) krs sileää neuletta, merkitse peukalon aukko seuraavasti: neulo II puikon ensimmäiset 4(5) s erivärisellä langalla. Siirrä neulomasi silmukat takaisin vasemman käden puikolle ja jatka sileää neuletta normaalisti. Kun olet neulonut peukaloaukon jälkeen 16(18) krs, aloita kärkikavennukset eli tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 8 s jäljellä. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Oikean käden lapanen: Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukaloa varten aukko III puikon loppuun.
Peukalo: Pura erivärinen lanka pois ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi lisäksi kummaltakin sivulta 2 s lisää niin, että työssä on yhteensä 12(14). Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena noin 5(7) cm. Neulo sitten koko kerroksen ajan 2 s oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Viimeistely: Höyrytä lapanen kevyesti (älä prässää) ja harjaa esim. juuriharjalla lapasen pintaa ”karvaiseksi” lapasen sisäpuolelta. Käännä varsi kaksinkerroin. Kirjaile käänteeseen 2-kertaisella Huopanen-langalla kuvio kuvan ja piirroksen mukaan (valkoinen lanka on merkitty piirrokseen sinisellä, harmaa lanka mustalla ja punainen lanka punaisella). Jätä pujotettavaa lankaa alkuun noin 15 cm roikkumaan, jotta siitä saa letitettyä palmikot. Lopeta kirjailu samaan kohtaan kuin aloitus.
Huom! Huopanen-langasta neulottu Lovikka-lapanen ja myssy on pestävä käsin, jotta se ei kutistu ja huopaudu. Ei konepesua!

Ohjetiedustelut: Novita 040 1782266 ma ja ke 10-14.
Lankatiedustelut: Novita 05 7443335 ma-pe 9-16.

Lisää käsityöohjeita:
Lapaset lapselle ja naiselle
Kirjoneulelapaset miehelle tai naiselle
Vauvan lapaset
Kainuun lapaset

Kuvat: Pekka Holmström

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Neuleohje: Lovikka-lapaset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X