Neulonta

Neulo ja huovuta iki-ihanat raitalapaset jämälangoista – näillä ohjeilla onnistut!

Neulo täysvillaiset jämälangat raitalapasiin ja huovuta ne käsin tai pesukoneessa tuulenpitäviksi. Ota tästä ohje ja parhaat vinkit molempiin työvaiheisiin.

Jäikö varastoihisi kaarrokeneulebuumin jälkeen villaisia värikkäitä lankojen loppuja? Neulo niistä ihania lapasia lämmittämään viimaisina päivinä. 

Näihin lapasiin saat uppoamaan niin monta eri väristä jämälankaa kuin haluat, kun neulot niistä raitoja. Tee muutama leveä raita tai kapeita raitoja sen mukaan, paljonko kutakin lankaa on.

Lapaset neulotaan paksuilla puikoilla löyhäpintaisiksi ja huovutetaan sitten tiiviiksi käsin tai pesukoneessa.

Katso jutun lopusta ohje, jolla onnistut huovutuksessa. Kun teet langoista ja huovutustavasta muistiinpanoja, seuraavat jämälankalapaset on helpompi tehdä.

Vinkki

Kun neulot jämälangoilla lapasia, ota huomioon, kuinka paljon lankaa sinulla on. Jos haluat kaksi identtistä lapasta, lankojen tulee riittää molempiin. 

Varmista lankojen riittävyys punnitsemalla kerä ja jakamalla paino kahdella. Tarkista ensimmäistä tuotetta neuloessasi välillä jäljellä olevan langan paino.

Voit myös neuloa tuotteita vuorotellen samaan tahtiin. Keri silloin lanka niin, että voit neuloa kerän molemmista päistä

Lue myös: Miten ihania sukkia jämälangoista voikaan neuloa! Inspiroidu 20 upeasta sukkaparista ja poimi vinkit jämälankasukkien tekoon

Pesukoneessa ­huovutetut ­lapaset jämälangoista

Tarvikkeet

Tiheys, mallineule ja koot

Huovutus ja tiheys: Neulo ensin n. 15×15 cm mallitilkku, mittaa ­siitä 10 cm:n matkalta silmukka- sekä kerrosmäärät ja laita tiedot ylös. ­Pese tilkku (käsin tai) pesukoneessa 40 ­asteessa, käytä tavallista konepesu­ainetta. Laita koneeseen mukaan esim. farkut tai froteepyyheliina. ­Neule huovuttuu 30-40 %. Jos ­tilkku ei huovuttunut tarpeeksi, pese se uudel­leen samalla ohjelmalla tai lisää ­ohjelman lämpötilaa. Muotoile tilkku ja anna kuivua. Tilkun perusteella voit arvioida, minkä kokoiset lapasista tulee huovutuksen jälkeen.

Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki krs:t oikein.

Koko: Ohjeessa on kaksi kokoa, naisen ja (miehen).

Neulo huovutettavat raitalapaset näin:

Varsi

Luo 40 (44) s ja neulo suljettuna neuleena 3 o, 1 n -joustetta 5 krs.

Lapasosa

Neulo sitten 17 (21) krs sileää neuletta. Jatka sileää ja tee peukalokiilan lisäykset. Lisää 1 s vasempaan lapaseen 3 s ennen II puikon loppua ja oikeaan lapaseen III puikon kolmen ensimmäisen silmukan jälkeen. Toista tällaiset ­lisäykset joka 3. krs vielä 3 kertaa. Kun olet tehnyt lisäykset, neulo vielä 2 krs oikein. Poimi hakaneu­lalle peukalon kohdalta (eli vasemmassa lapasessa II puikon lopusta ja oikeassa lapasessa III puikon alusta) 11 silmukkaa. Luo seuraavalla krs:lla peukalon kohdalle 5 (6) uutta silmukkaa. Jaa silmukat puikoille tasaisesti 9+9+10+10 (10+11+11+11) s. Jatka sileää oikeaa 36 (38) krs. Kavenna nyt niillä puikoilla joilla on enemmän silmukoita kuin toisilla 1 silmukka puikon keskeltä pois, jää 36 (40) s.

Kärki

Tee kärjestä pyöreä tai terävä­kärkinen.

Pyöreäkärkinen: neulo joka puikon lopussa joka krs 2 s yhteen. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja pujota se neulalla silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle.

Teräväkärkinen: tee I ja III puikkojen alussa ylivetokavennus ja neulo II sekä IV puikkojen lopussa 2 s oikein yhteen. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka, pujota se neulalla silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle.

Peukalo

Ota 11 silmukkaa hakaneulalta ja poimi aukon yläreunasta ja sivuista 7 (8) silmukkaa, jaa silmukat kolmelle puikolle, 6+6+6 (6+6+7). Neulo suljettuna neuleena sileää 18 (20) krs. Ala sitten kaventaa ­joka puikon lopussa 2 s yhteen, aloita isommassa koossa siltä puikolta ­jolla on 7 s. Kun jäljellä on 6 s, katkaise lanka ja pujota se neulalla silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle.

Viimeistely

Päätä loput langanpäät.

huovutetut lapaset jämälangoista
Lapasten suulle neulotaan muutama sentti joustinneuletta, mutta muuten lapaset tehdään sileänä neuleena.  © Pekka Holmstöm

Suunnittelija ja tiedustelut: ­Hanna Tamminen, hanna.tamminen123@gmail.com

Ohje ja vinkit on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 3/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo ja huovuta iki-ihanat raitalapaset jämälangoista – näillä ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.