Virkkaus

Isoäidinneliö taipuu moneen – ota talteen perusohje ja tee ihanat lapaset

Isoäidinneliö on kaunis virkattu klassikkomalli. Nyt neliöiden avulla tehdyt lapaset tuovat tuulahduksen kevättä. Virkkaa ja neulo lempiväreilläsi pirteät kädenlämmikkeet!

Isoäidinneliölapasissa virkattu ja neulottu osuus sulautuvat kivasti yhteen kun värimaailma on neutraali. Käytä neulotuissa osioissa (varsi ja sormiosa) rohkeasti pätkävärjättyä lankaa ja valitse isoäidinneliöön samoja värejä osioittain.

Lapaset ovat naisten käsinekokoa S/M. Kokoa voit tarvittaessa kasvattaa virkkaamalla isoäidin- sekä pylväsneliöihin yhden kerroksen lisää. Vastaavasti pienempi koko syntyy jättämällä kerros pois. Huomioi lapasten koon kasvu/pienentäminen myös neulotuissa osioissa. Lisää tai vähennä mielellään 4:lle jaollinen määrä silmukoita. Se helpottaa silmukoiden jakamista puikoille ja työ kasvaa/pienenee maltillisesti.

Lue myös: Langan korvaaminen toisella: Huomioi nämä, kun valitset lankaa ohjeessa kerrotun tilalle

Isoäidinneliö tuo lapasiin kauniin ja värikkään yksityiskohdan.
Isoäidinneliö tuo lapasiin kauniin ja värikkään yksityiskohdan.

Isoäidinneliölapaset

Langan menekki: Novita Muumit Majakkasaari -lankaa n. 100g (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 225 m) + erivärisiä jämälankakeriä, yhteensä n. 50 g.

Virkkuukoukku: 3 ½

Puikot: 4 mm

Käden selkämyspuolelle virkataan isoäidinneliö ja kämmenpuolelle pylväsneliö, johon jätetään reikä peukaloa varten. Virkatut neliöt kiinnitetään toisiinsa ompelemalla neulalla ja langalla sivuista, alapuolelle neulotaan varsiosa ja yläpuolelle sormiosa. Varteen ja sormiosaan neulotaan junasukkamaiset makkarat.

Lue myös: Virkattu tyynynpäällinen valmistuu nopeasti ontelokuteesta – vetoketju antaa sille lisänäköä!

Pylväsneliötilkku lapasiin

Virkkaa tilkun 4 kerrosta samalla värillä (Novitan Muumit Majakkasaari -lanka).

Luo 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, yhdistä ps:lla aloitus-kjs-ketjuun.

Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen uusi pylväs, kulmakohtiin 2 p + 2 kjs + 2 p, sivuihin tulee 6 p.

Virkkaa samalla tavalla seuraava kerros, sivuihin tulee 9 p.

Huomioi tätä kerrosta virkatessa kumpaan käteen tilkku tulee; peukalon reiän paikka määräytyy sen mukaan. Aseta tilkku kämmenesi sisäpuolelle oikeinpäin. Vasemman käden tilkussa peukalonreikä tulee vasempaan alakulmaan, oikean käden tilkussa oikeaan alakulmaan.

Virkkaa muuten kuten edellä. Vasemman käden tilkku: kun alat virkata sitä sivustaa, johon reikä tulee, virkkaa ensin kulmasta laskettuna 6 p normaalisti, virkkaa sitten 7 kjs ja hyppää seuraavaan kulmaan virkaten siihen 2 p. Jatka normaalisti kerros loppuun pylväillä. Oikein käden tilkussa seuraavasti: kun olet virkannut yhden sivun valmiiksi, ensimmäisten kulmapylväiden jälkeen luo 7 kjs ja hyppää yli 5 p ja 6:nnesta eteenpäin normaalisti pylväillä kerros loppuun.

Vaihda sama lanka, jolla teit isoäidinneliön viimeisimmän kerroksen (mallitilkussa vaaleanpunainen). Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita tilkun ympäri, kulmakohtiin 2 ks + 1 kjs + 2 ks. Kun tulet peukalon aukkokohtaan, virkkaa siihen 7 ks.

Kiinnitä tilkut toisiinsa sivuista ompelemalla neulalla ja langalla työn oikealta puolelta, samanvärisellä langalla kuin viimeiset kerrokset on virkattu. Huomioi vasemman ja oikean käden erot, ja mihin kohtaan peukalon reiän kuuluu tulla.

Kun tilkut on yhdistetty, aletaan neulomaan varsiosaa. Voit sovittaa yhteenneulottuja tilkkuja kuin lapasia niin näet kumpaan osaan varsi tulee. Lankana käytetään Novitan Muumit Majakkasaari -lankaa.

Lue myös: Iines Aaltonen, 33, neuloi ensimmäisen piponsa pari vuotta sitten – nyt koko some neuloo Iineksen supersuosittuja ”muhkupipoja”

Isoäidinneliöt on nyt yhdistetty ja seuraavaksi neulotaan lapasten varsiosa.
Isoäidinneliöt on nyt yhdistetty ja seuraavaksi neulotaan lapasten varsiosa.

Huom! Kun poimit tilkkujen reunoista silmukoita, saattaa silmukoiden määrä vaihdella varsi- ja sormiosassa muutamalla suuntaan tai toiseen. Tilkkujen yhteenneulotuista sivukohdista saat tarvittavat lisäsilmukat tai voit jättää pois eikä se näy lopputuloksessa.

Poimi virkkuukoukun ja langan avulla tilkkujen reunoista 36 silmukkaa vartta varten. Jaa ne kolmelle puikolle. Neulo ensimmäisen kerroksen silmukat takareunoistaan, sitten varren  joustinneule 3 o, 3 n 9 kerrosta.

Tee sitten varren makkaraosuus: neulo 3 kerrosta nurin, 3 kerrosta oikein, 3 kerrosta nurin, 3 kerrosta oikein, 3 kerrosta nurin.

Neulo vielä varteen toiset 9 kerrosta joustinneuletta 3 o, 3 n.

Isoäidinneliöissä voi käyttää jämälankoja hyödyksi. Värit tuovat tilkun kuviot parhaiten esille.
Isoäidinneliöissä voi käyttää jämälankoja hyödyksi. Värit tuovat tilkun kuviot parhaiten esille.

Päättele varsi ylivetotekniikalla: neulo 2 s oikein. Pistä vasemman puikon kärki ensimmäiseen silmukkaan ja vedä se toisen silmukan yli. Pudota yli vedetty silmukka vasemmalta puikolta. Neulo seuraava silmukka oikein ja nosta taas edellinen silmukka sen yli. Jatka näin kunnes olet päätellyt kaikki silmukat. Viimeisen puikolle jääneen silmukan voi vielä virkkuukoukun avulla päätellä piilosilmukalla päättelykerroksen alkuun.

Sormiosa neulotaan samalla tavalla. Poimi alkuun puikoille 36 s. Jaa neljälle puikolle. Neulo alkuun 4 kerrosta aina oikeaa, sitten makkaraosuus vain käden selkämyksen puolen kahdelle puikolle (3 kerrosta nurin). Väliin 3 kerrosta kaikki oikein ja taas makkaraosuus vain selkämyspuolelle (3 kerrosta nurin). Neulo oikeaa niin kauan kunnes pikkusormi menee piiloon.

Aloita kärjen kaventaminen: neulo jokaisen puikon lopussa 2 s yhteen, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, yhteensä 8 s. Pujota lanka loppusilmukoiden läpi, kiristä ja päättele nurjalle puolelle.

Peukalo: Poimi peukalonreiän kohdasta virkkuukoukun ja langan avulla yhteensä 16 silmukkaa. Neulo ensimmäisen kerroksen silmukat takareunoistaan. Neulo sitten aina oikein kunnes peukalon pää menee piiloon. Päättele kaventamalla jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen kunnes jokaisella puikolla on 1 s. Vedä lanka kaikkien läpi, kiristä ja päättele nurjalle puolelle.

Lue myös: Kaffe Fassettin suunnittelema graafinen villapaita hurmaa väreillään – katso ohje ja neulo hurmaava kuvioneule!

Isoäidinneliö sopii kauniisti lapasen yksityiskohdaksi.
Isoäidinneliö sopii kauniisti lapasen yksityiskohdaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isoäidinneliö taipuu moneen – ota talteen perusohje ja tee ihanat lapaset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.