Neulonta

Lämpimät villasukat koristellaan nyt kesän muistoilla – sinisillä ruiskaunokeilla

Kukkaismuistot säilyvät kauniissa ruiskaunokein kuvioiduissa sukissa.

Sukat kukitetaan sinisin ruiskaunokein. Varsien suulle neulotaan ensin joustinneuletta, josta jatketaan kirjoneuleella. Teräosassa tehdään päälle varren kuvioita, mutta pohjassa helpompaa kirjoneuletta. Kärki ja tiimalasikantapää neulotaan yksiväriseksi.

Lue myösNeulo lämpimät pitsisukat kirjavasta langasta

Ohjeen tiedot

Malli: Piia Maria Pekkanen

Koot: 37/39-40/43

Lanka: teetee Pallas (80 % villa, 20 % polyamidi, 50 g = 130 m).

Puikot: Sukkapuikot nro 3 ja 3,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 26 s sileää neuletta ohuemmilla puikoilla sekä kirjoneuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.

Mallineuleet: Joustinneule: 1 o 1 n. Sileä neule: neulo suljettuna neuleena kaikki krs:t oikein ja neulo tasona oikealla oikein, nurjalla nurin. Tee kuviot kirjoneuleena ruutupiirrosten ja ohjeen mukaan. Kaksoissilmukka: nosta käännöksen jälkeen 1. s nurin neulomatta, lanka työn edessä. Vie lanka puikon yli työn taakse ja kiristä niin paljon, että edellisen kerroksen silmukka nousee puikolle kaksoissilmukaksi. Kaksoissilmukka neulotaan jatkossa yhtenä silmukkana. Nosta kaksoissilmukka nurjan puolen kerroksilla samoin.

Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus Oy, p. (019) 529 2100

Koko 37/39 40/43
Valmiin neuleen mitat
pohkeen ympärys 26 28 cm
varren pituus 23 24 cm
Langan menekki
teetee Pallas
sininen (22) 100 100 g
valkoinen  (09) 50 100 g
Sinisillä ruiskaunokeilla koristellut lämpimät villasukat, kirjoneuleen ruutupiirros

Neulo villasukat näin

Luo ohuemmille puikoille sinisellä langalla 64-72 s, jaa s:t 4:lle sukkapuikolle ja neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 2 cm. Vaihda paksummat puikot ja aloita sileä neule kirjoneuleena ruutupiirroksen I mukaan. Kun olet neulonut kuvioita 17 krs, kavenna seuraavan krs:n aikana 4 s neulomalla jokaisen puikon alussa 2 s o yhteen =60-68 s.

Tee sitten piirroksen 19.-25. krs:t. Neulo 26. krs valkoisella ja neulo samalla 2 s o yhteen jokaisen puikon alussa = 56-64 s. Neulo suuremmassa koossa vielä 2 krs valkoisella ja toista kavennukset samoissa kohdissa =60 s. Tee sitten kirjoneulekuvio piirroksen II mukaan ja toista mallikerta yhteensä 3 kertaa. Pienemmässä koossa toistuu 28 s:n mallikerta ja suuremmassa koossa toistuu 30 s:n mallikerta.

Tiimalasikantapää

Neulo I ja II puikon s:illa tiimalasikantapää ja jätä III ja IV puikkojen s:t odottamaan. Siirrä I ja II puikkojen s:t samalle puikolle ja neulo sinisellä langalla sileää neuletta =28-30 s. Neulo oikein, kunnes jäljellä on 1 s, käännä työ, nosta 1. s kaksoissilmukaksi. Neulo nurin, kunnes jäljellä on 1 s, käännä työ, nosta 1. s kaksoissilmukaksi. Neulo kaksoissilmukkaan saakka, käännä työ ja nosta 1. s kaksoissilmukaksi.

Jatka neulomista tällä tavalla kääntyen aina ennen kaksoissilmukkaa, kunnes kantapään molemmin puolin on 9 kaksoissilmukkaa ja niiden välissä yhteensä 10-12 keskisilmukkaa. Neulo 1 krs oikein siten, että neulot jokaisen kaksoissilmukan yhtenä silmukkana, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 1 krs nurin ja neulo nyt toisenkin reunan kaksoissilmukat yhtenä silmukkana nurin, käännä työ.

Aloita nyt tiimalasikantapään kavennukset. Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein keskisilmukoiden loppuun ja neulo vielä 1 s oikein, käännä työ. Nosta 1. s kaksoissilmukaksi, neulo nurin keskisilmukoiden loppuun ja neulo vielä 1 s nurin, käännä työ. Nosta 1. s kaksoissilmukaksi, neulo oikein kaksoissilmukkaan saakka, neulo kaksoissilmukka yhtenä silmukkana ja vielä 1 s oikein, käännä työ. Nosta 1. s kaksoissilmukaksi, neulo nurin kaksoissilmukkaan saakka, neulo kaksoissilmukka nurin yhtenä silmukkana ja vielä 1 s nurin, käännä työ. Jatka neulomista tällä tavalla, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu.

Villasukan terä

Jatka III ja IV puikoilla sileää neuletta ja tee kuviot piirroksen II mukaan ja neulo pohjaa varten I ja II puikoilla kirjoneuletta piirroksen III mukaan. Jatka näin neuloen, kunnes II piirroksen mallikerta on toistunut 3 kertaa.

Sovita sukka. Jos pikkuvarpaan kärkeen on 4,5 cm tai enemmän, neulo mallikerta vielä yhden kerran. Vaihda ohuempiin puikkoihin ja neulo sileää neuletta valkoisella, kunnes pikkuvapaan kärki on peittynyt. Vaihda väri siniseen.

Kärkikavennukset: Neulo kaikilla puikoilla sileää neuletta sinisellä ja tee samalla nauhakavennukset. Eli neulo I ja III puikkojen alussa 1 o, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o ja vedä nostettu s neulotun yli) sekä neulo II ja IV puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o. Neulo 4 välikerrosta ja toista sitten kavennukset samoissa kohdissa. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset.

Neulo vielä 2 välikerrosta, tee kavennuskrs, 1 välikrs, ja toista sitten kavennuksia joka krs, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka ja pujota se parsinneulan avulla loppujen s:iden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Sinisillä ruiskaunokeilla koristellut lämpimät villasukat

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 5/18 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lämpimät villasukat koristellaan nyt kesän muistoilla – sinisillä ruiskaunokeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.