Neulonta

Neulo joulusukka hauskalla porokuviolla – anna vaikka lahjaksi!

Suuri neulottu joulusukka ripustetaan jouluyöksi tulisjan reunalle. Tee monessa eri värissä, ja anna vaikka lahjaksi!

Koko: Varren ympärys 40 cm, varren pituus 28 cm ja koko sukan korkeus 46 cm.

Lanka: Novita Joki -lankaa 150 g (010) luonnonvalkoinen 150 g, vajaa 50 g (572) punainen ja vajaa 50 g (043) meleerattu harmaa.

Joulusukan ruutupiirros

Sukkapuikot: Novita nro 4 tai käsialan mukaan. Joulusukan varren voi neuloa myös lyhyellä pyöröpuikolla.

Mallineuleet: Kirjoneule: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Sileä neule avoimena neuleena: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys: 20 s ja 25 krs sileää neuletta = 10 cm.

Neulo joulusukka näin

Luo punaisella langalla pyöröpuikolle 100 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 25 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Aloita neulominen suljettuna neuleena seuraavasti: neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin.

Ota työhön valkoinen lanka ja neulo 2 krs oikein. Aloita sitten kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista 20 s:n mallikerta yhteensä 5 kertaa.

Neulo ruutupiirroksen kerrokset 1–19. Neulo sitten valkoisella 2 krs oikein ja 1 krs nurin (= taite). Jatka neulomalla sileää neuletta ja kavenna 1. kerroksella 2 s tasavälein jokaisella puikolla = 92 s (23 s/ puikko).

 

Neulo sileää neuletta 10 cm. Työnnä työ puikkojen keskeltä läpi, jolloin nurja puoli kääntyy päälle, ja jatka neulomalla sileää oikeaa. Neulo sileää neuletta,

Joulusukan ruutupiirros, 2

kunnes sukan varren pituus taitteelta mitattuna on noin 30 cm. Siirrä kantalappua varten I puikolta 3 s II puikolle ja vastaavasti IV puikolta 3 s III

puikolle.

 

Aloita kantalappu siten, että neulot I puikon s:t oikein IV puikolle = 40 s. Neulo näillä silmukoilla sileää neuletta 12 krs.

Tee näin kantapohjan kavennukset

Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 14 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 12 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ.

Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 13 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 14:ta.

Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (7 ja 7). Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta työn langalla 9 s. Neulo poimitut s:t oikein sillä vasemman puoleisella puikolla, jolle äsken siirsit 7 s. Neulo sit-ten II ja III puikon s:t oikein.

Poimi nyt s:t kantalapun oikeasta reunasta 9 s sillä puikolla, jolla on 7 s, neulo s:t oikein. Jatka kaikilla silmukoilla sileää neuletta.

Kun olet neulonut kantapään jälkeen noin 10 cm, aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina: neulo I ja III puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II ja IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 o.

Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 12 s, katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistele joulusukka näin

Höyrytä sukka kevyesti ja käännä nurjan kerroksen kohdalta sukan kirjoneulekäänne sukan päälle kaksinkerroin. Kirjo porokuvio silmukoita jäljitellen II ruutupiirroksen mukaan harmaalla langalla sukan varren

Joulusukka porokuviolla

keskelle heti kantalapun yläpuolelle. Kirjo punainen nenä yhdellä ristipistolla.

 

Neulo joulusukkaan ripustuslenkki

Luo 6 s sukkapuikolle ja neulo 6 s oikein. *Älä käännä työtä, vaan siirrä s:t sekä lanka sukkapuikon toiseen päähän ja neulo jälleen 6 s o*, toista *–* kunnes nauhan pituus on noin 14 cm, päätä s:t. Kiinnitä ripustuslenkki sukan yläreunaan.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 8/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo joulusukka hauskalla porokuviolla – anna vaikka lahjaksi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.