Ompelu

Oletko haaveillut tilkkutöiden tekemistä? Tartu tuumasta toimeen, ja opettele ompelemaan keväinen tulppaani-tilkkutyö

Kaunis tulppaani-blokki on selkeä ja helppo tilkkutyö aloittelijalle. Onnistut varmasti sen ompelussa, kun oppaanasi on Tilkunviilaja-blogiastaan tuttu Tiina Saaristo.

Blokki on tilkkutyön yksi mallikerta. Niitä yhdistämällä voit ommella ison tai pienen työn, tilkkupeitosta pannulappuun ja kaikkea siltä välilitä. Jo yhdestä tulppaani-blokista voi tehdä vaikkapa soman pussukan tai tabletin. 

Tulppaani-blokki kootaan aloittamalla pienistä kappaleista kukan ­yläkulmassa ja etenemällä lopuksi reunimmaisiin kolmioi­hin. Kun seuraat ohjeen ompelujärjestystä, ompelu on helppoa ja lopputulos siisti.

Muista kangasvalinnoissa kontrasti

Kontrasti eli värien vaaleus- ja tummuusasteiden vaihtelu on tilkkutyössä vielä värivalintojakin tärkeämpää. Ihmisen värinäkö on virittynyt havaitsemaan valoisuutta tai vaaleusasteita ennen värejä.

”Silmämme haluavat myös löytää kuvioita ja rytmiä. Koska vaaleusasteet on niin paljon helpompi erottaa, kuviot ja rytmi muodostuvat helpommin niiden vaihtelusta – eivät värien vaihtelusta,” sanoo Tiina Saaristo.

Blokkien kuviot on tarkoitettu erottumaan, eivät ne muuten olisi kuvioita. Ei siis kannata ommella tulppaaniblokkia saman tummuisista tilkuista. Tiina vinkaa valitsemaan sen taustalle selvästi vaaleamman kankaan kuin kukkaan ja lehtiin.

Lue myös: Värien yhdistäminen käsitöissä: Näillä vinkeillä pääset alkuun ja voit löytää oman suosikkisekoituksesi!

Näin teet Tulppaani-tilkkutyö

Kokoa blokki:

Tulppaani-tilkkutyö
1. Ompele kukan palat yhteen kuvan osoittamassa järjestyksessä. Taita ommeltuasi saumanvara toiselle puolelle ja painele sormella litteäksi (tai silitä). Älä venytä saumaa.

2. Ensimmäisen kahden palan jälkeen aseta seuraavat palat aina niin, että palojen ulommat reunat ovat ­tasan. Toinen ommeltava pala saattaa toisinaan jäädä pidemmäksi.

Tulppaani-tilkkutyö
3. Ompele kukka- ja lehtipaloille nurkat kuvan kuvaamalla tavalla.

4. Kun kukkaosa on valmis, silitä se. Älä venytä saumoja.

Tulppaani-tilkkutyö
5. Viimeistele tulppaaniblokki ompelemalla kukkaosan ympärille isot kolmiot. Ompele ensin kaksi vastakkaista kolmiota kukkaosan reunoihin – älä venytä kolmiota ommellessasi. Käännä ne oikein päin ja painele sauma litteäksi. Ompele loput kaksi kolmiota.
Tulppaani-tilkkutyö
6.  Silitä valmis tulppaani-tilkkublokki. 

Tilkkutyöläisen kolme parasta ystävää

Leikkuualusta, pyöröleikkuri ja viivain ovat tilkkutyön tekijän parhaat ystävät – neljästä syystä.

  1. Nopeus. Mieti, kauanko menee mitata ja leikata neljän sentin levyinen kaitale saksilla kankaan koko leveydeltä. Leikkurilla viivaimeen tukien se sujuu vips vain!
  2. Helppous. Kädet rasittuvat leikattuasi saksilla jo muutamia kaitaleita. Leikkurin käyttö ei rasita samalla tavalla, ja se on paljon kätevämpää.
  3. Tarkkuus. Leikkurin terä kulkee viivaimen reunaa pitkin suoraan ja tarkasti. Saksilla leikatun kaitaleen reunaan tulee helposti mutkaa ja pykää.
  4. Tarkoituksenmukaisuus. Harva pystyy ompelemaan niin tarkan tilkkublokin, että sen jokainen reuna ja kulma on suora. Vielä harvempi pystyy ompelemaan ­monta tismalleen samankokoista kappaletta. Siksi blokit tasoitetaan suoriksi ja samankokoisiksi ennen kuin ne kootaan tilkkupinnaksi. Tasoittaminen saksilla on vaikeaa, siihenkin auttaa leikkuri ja viivain.
Valmis tulppaani-tilkkutyö.
Valitse tulppaanipaloihin selvästi taustasta erottuvat kankaat, jolloin kukan muoto tulee paremmin esiin. © Pekka Holmström

Mallityöt ja ohjeet: Tiina Saaristo 

Ohje on julkaistu Kotiliesi -lehdessä 7/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko haaveillut tilkkutöiden tekemistä? Tartu tuumasta toimeen, ja opettele ompelemaan keväinen tulppaani-tilkkutyö

Sinun täytyy kommentoidaksesi.