Langan korvaaminen toisella

Langan korvaaminen toisella: Huomioi nämä, kun valitset lankaa ohjeessa kerrotun tilalle

Onko neuleohjeessa mainittu lanka loppu? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun korvaat ohjeen langan toisella langalla.

Langan korvaaminen toisella on mahdollista, jos ohjeen lanka on loppu tai haluat jostain syystä käyttää muuta lankaa. Ihan mikä tahansa lanka ei kuitenkaan käy.

Lue myös: Iines Aaltonen, 33, neuloi ensimmäisen piponsa pari vuotta sitten – nyt koko some neuloo Iineksen supersuosittuja ”muhkupipoja”

Lankakaupassa asiantunteva myyjä auttaa vastaavan langan valitsemisessa, kun menet ohjeen kanssa kauppaan. Netistä tilatessa vastaavan langan etsiminen on työläämpää ja vertailuun voi joutua käyttämään aikaa.

Langan korvaaminen toisella

1. Tarkista lankakerän paino ja langan pituus

Lankakerän vyöteessä ilmoitetaan kerän paino ja kuinka monta metriä lankaa kerässä on. Nämä kannattaa tarkistaa ensimmäisenä.

Vyötteessä voi lukea esimerkiksi 100 grammaa on noin 200 metriä tai 50 grammaa on noin 210 metriä. Paksumpaa lankaa on yleensä metreissä vähemmän ja ohuempaa lankaa enemmän samanpainoisissa kerissä.

Valitse ohjeen langan korvaajaksi lanka, jossa on sama tai melkein sama metrimäärä suhteessa grammoihin.

Varmista, että ostat tarpeeksi lankaa, jos päädyt ostamaan lankakeriä, joissa on eri metrimäärä kuin ohjeessa mainitussa.

2. Katso suositeltu puikkokoko

Vyötteessä kerrotaan myös suositeltu puikkokoko, jolla lankaa on hyvä neuloa. Korvaavan langan puikkosuosituksen tulisi olla mahdollisimman lähellä ohjeessa kerrotun langan suositusta.

Lue myös Anna.fi:stä: Uskomaton kikka: näin paikkaat reiän neuleesta nopeasti ilman neulaa ja lankaa! Toimittaja testasi

langat

Kuva: Mirva Kakko

3. Ota selvää langan materiaalista

Jos ohjeen lanka on sataprosenttista villaa, tulisi korvaavan langan olla myös. Tai jos lanka on yhdistelmä esimerkiksi villaa ja puuvillaa, olisi korvaavan langan hyvä olla samanlainen yhdistelmä ja niin edelleen.

Lankojen olisi hyvä tuntua käteen samalta, jos pystyt tunnustelemaan lankoja ennen ostamista.

Neuleen neulominen voi onnistua materiaaliltaan toisenlaisesta langasta kuin ohjeessa mainitusta, mutta lopputulos voi olla erinäköinen, sillä erilaiset materiaalit vaikuttavat muun muassa vaatteen pehmeyteen ja laskeutuvuuteen.

Ota huomioon, että lankalaadut käyttäytyvät pesussa eri tavoin, esimerkiksi puuvilla voi kutistua.

4. Varmista tiheys ja neulo testitilkku

Neulo aina korvaavalla langalla mallitilkku. Vyötteestä sanotaan, kuinka monesta silmukasta ja kerroksesta syntyy 10 cm x 10 cm kokoinen tilkku. Korvaavan langan tilkun tulisi muodostua yhtä monesta silmukasta ja kerroksesta.

Lisäksi tilkun kokoon vaikuttaa neulojan käsiala, se neulooko kireää vai löysää. Mallitilkku kannattaa aina neuloa ennen varsinaisen työ aloittamista, jotta voit tarkistaa vastaako käsialasi vyötteen tietoja.

Jos neulomassasi mallitilkussa on enemmän silmukoita, neulot kireämpää ja tarvitset isommat puikot. Jos tilkussa on vähemmän silmukoita, neulot löysempää ja tarvitset pienemmät puikot.

Kotilieden lankataulukkoon on listattu useita lankoja ja niiden tietoja.

Vinkit antoi Kotiliesi Käsityö -lehden tuottaja Tarja Tegelberg.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Langan korvaaminen toisella: Huomioi nämä, kun valitset lankaa ohjeessa kerrotun tilalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X