Virkkaus

Sormet suojaan! Virkkaa perinteinen patalappu

Paksu patalappu syntyy virkaten ja suojaa sormia kuumalta padalta tai pannulta. Patalapussa on käytetty reliefipylväitä, jotka virkataan vuorotellen etu- ja takakautta.

Tyyli: Hanna Tamminen

Ohje: Susanna Mertsalmi

Lankatiedustelut: Novita, puh. (05) 744 3335 ma-pe 9-16

Koko: Halkaisija on noin 22 cm

Tarvikkeet: Novita Joki -lankaa 100 g kivikkoa (890) ja Cotton Soft -lankaa hieman mandariinia (279). Virkkuukoukku nro 5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 20 ks = 10 cm

Virkkaa patalappu näin

Tee lankalenkki etusormesi ympäri kaksinkertaisella Cotton Soft -langalla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin 10 kiinteää silmukkaa (ks) ja sulje krs piilosilmukalla (ps).

2.krs: Vaihda työhön 2-kertainen Jokilanka. Virkkaa nousuun 2 kjs (=ensimmäinen pylväs) ja virkkaa ensimmäisen silmukan etureunaan 1 pylväs (p). *Virkkaa seuraavan silmukan takareunaan 2 p ja seuraavan etureunaan 2 p*, toista *-* vielä 3 kertaa ja virkkaa 2 p viimeisen s:n takareunaan ja sulje krs ps:lla ensimmäiseen pylvääseen =20 s.

3.krs: Virkkaa nousuun 2 kjs ja tee sitten edellisen krs:n 1. p:n (=aloitusketjun) ympäri etukautta kohopylväs (= ota langankierto koukulle ja vie koukku pylvään oikealta sivulta työn taakse ja tuo koukku takaisin etupuolelle saman pylvään vasemmalta sivulta.

Ota lanka koukulle ja vedä se työn läpi ja virkkaa pylväs loppuun normaalisti). Virkkaa myös seuraavan p:n ympäri 1 kohopylväs etukautta. *Virkkaa seuraavan p:n ympäri 1 kohopylväs takakautta (= ota langankierto koukulle ja tuo koukku työn takaa pylvään oikealta sivulta työn eteen ja vie koukku takaisin taakse saman pylvään vasemmalta sivulta. Ota lanka koukulle ja vedä se työn läpi ja virkkaa pylväs loppuun normaalisti) ja virkkaa 1 p edellisen pylvään juureen.

Virkkaa seuraavan p:n ympäri 1 kohopylväs takakautta. Virkkaa seuraavan p:n ympäri kohopylväs etukautta ja toinen p edellisen juureen. Virkkaa seuraavan p:n ympäri 1 kohopylväs etukautta*, toista *-* vielä 3 kertaa.

Virkkaa lopuksi 1 kohopylväs takakautta ja 1 p edellisen pylvään juureen sekä 1 kohopylväs takakautta. Sulje kerros ps:lla =30 s.

4.krs: Virkkaa nousuun 2 kjs ja virkkaa 1 kohopylväs edellisen krs:n ensimmäisen pylvään (=aloitusketjun) ympäri etukautta. Virkkaa etukautta 2 kohopylvästä. *Virkkaa 1 kohopylväs takakautta ja virkkaa 1 p edellisen pylvään juureen. Virkkaa 2 kohopylvästä takakautta.

Virkkaa 1 kohopylväs etukautta ja toinen p edellisen juureen. Virkkaa 2 kohopylvästä etukautta*, toista *-* vielä 3 kertaa. Virkkaa lopuksi 1 kohopylväs takakautta, 1 p edellisen pylvään juureen ja tee 2 kohopylvästä takakautta. Sulje kerros ps:lla =40 s.

5.–9. krs: Jatka virkkaamista 4. krs:n mukaan siten, että s-luku kasvaa joka kerroksella 10 s verran. Jatka lisäyksiä kunnes työssä on 90 s. 10.krs: Virkkaa nousuun 2 kjs ja virkkaa 1 kohopylväs edellisen krs:n toisen pylvään ympäri etukautta. Virkkaa etukautta vielä 8 kohopylvästä. *Virkkaa 9 kohopylvästä takakautta ja 9 kohopylvästä etukautta*, toista *-* vielä 3 kertaa. Virkkaa lopuksi 9 kohopylvästä takakautta. Sulje kerros ps:lla =90 s.

Patalapun viimeistely

Vaihda työhön kaksinkertainen Cotton Soft -lanka ja virkkaa 1 kjs nousuun. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan ja sulje krs ps:lla. Virkkaa 7 kjs lenkkiä varten. Jätä 8 ks väliin ja tee ps.

Katkaise lanka ja päätä hyvin. Höyrytä pannulappua kunnolla.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 1/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sormet suojaan! Virkkaa perinteinen patalappu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.