Virkkaus

Väisty neuloosi, nyt tulee virkkoosi! Janita, 20, loi virkkaamisesta itselleen sivutyön – listaa nyt 5 syytä, miksi sinunkin pitäisi napata virkkuukoukku käteen

Janita Pylväinen alkoi virkata omaksi ilokseen, mutta pian harrastuksesta tuli hänelle sivutyö. Kysyimme Pylväiseltä, mikä virkkaamisessa oikein kiehtoo ja miksi jokaisen kannattaisi innostua siitä.

Ei ole kulunut kauaa siitä, kun ”neuloosi” oli kaikkien huulilla. Aikakausilehdet, Pinterest ja Instagram täyttyivät erilaisista neuloksista ja kudontaohjeista, ja suomalaiset innostuivat ottamaan puikot käsiinsä.

Neulominen ei kuitenkaan ole enää ainoa suosittu käsityöharrastus.

Esimerkiksi videosovellus TikTokissa on viime kuukausina trendannut useampi video, jossa neulomisen sijaan jaetaan vinkkejä virkkaamiseen. Virkatut tuotteet ovat suosittuja myös monissa second hand -muotia myyvissä sovelluksissa ja verkkokaupoissa.

Virkkausinnostus on siis nostanut päätään toden teolla. Tämän tietää myös Janita Pylväinen, 20. Pylvänäinen kokeili virkkaamista muutamia vuosia sitten ja innostui harrastuksesta heti.

Pian harrastuksesta tuli sivutyö, sillä Pylväisen virkkaamat perhostopit viedään käsistä. Kysyimme Pylväiseltä viisi hyvää syytä, miksi jokaisen tulisi innostua ”virkkoosista”.

Lue myös: Laventelin sävy ja islantilaiset villapaidat ovat menneen talven lumia, nyt halutaan neonvärejä! Tältä näyttävät neulontatrendit 2023

1. Kolme silmukkaa riittää

Virkkaamista voi verrata kitaransoittoon. Kun opettelee kolme perussointua, voi käytännössä soittaa minkä kappaleen tahansa.

Sama pätee Pylväisen mukaan virkkaamiseen. Kun on opetellut kolme silmukkaa, voi virkata mitä vain.

”Monet luulevat, että esimerkiksi omien perhostoppieni tekoprosessi on hyvin monimutkainen. Totuus kuitenkin on, että kolme perussilmukkaa riittää. Kun ne oppii, mahdollisuudet ovat rajattomat”, Pylväinen rohkaisee.

Kuka tahansa voi oppia virkkaamaan missä tahansa elämänsä vaiheessa. Virkkaaminen ei ole harrastus, joka olisi pitänyt aloittaa jo nuorena sen taitaakseen.

2. Ei rokota kukkaroa

Virkkaaminen on edullista verrattuna moneen muuhun harrastukseen. Virkkauslankojen hinnat liikkuvat korkeintaan reilussa kymmenessä eurossa.

Lankoja on hyvin saatavilla, ja yhdestä kerästä voi parhaimmillaan virkata useamman tuotteen.

”Toki lankoja on paljon erilaisia, kalliimpia ja edullisempia. Virkkuukoukkuja on erikokokoisia, mutta kokeneemmallekin virkkaajalle sopivan virkkuukoukkusetin saa reippaasti alle muutamalla kympillä. Muuta et oikeastaan tarvitse, sillä ilmaisia ohjeita on internet pullollaan”, Pylväinen toteaa.

3. Erotut joukosta

Virkatut tuotteet ovat haluttua tavaraa esimerkiksi monissa kirpputorisovelluksissa, kuten Tisessä ja Zadaassa. Lisäksi monet pikamuotiketjut, kuten Zara ja Gina Tricot, ovat kevään tullen lisänneet virkattuja tuotteita valikoimiinsa.

Vaikka virkattuja asuja on saatavilla kaupan hyllyiltä, rohkaisee Pylväinen jokaista kokeilemaan virkkaamista itse.

”Ei ole parempaa tapaa erottua joukosta kuin pukea ylleen itse virkattu toppi, hattu tai huivi. Ne ovat aina uniikkeja vaatekappaleita, eikä kellään muulla ole takuulla samanlaista.”

Sama pätee sisustukseen. Virkata voi vaikka ainutkertaisen tyynynpäällisen tai pöytäliinan.

4. Virkkaaminen on eettinen valinta

Pylväinen uskoo käsityöharrastuksen suosion kasvun olevan pitkälti seurausta ihmisten kulutustottumusten muutoksista ja pyrkimyksestä kestävämpään elämäntyyliin.

Yhä useampi kritisoi pikamuodin kasvanutta kulutusta, ja moni haluaa tukea asustevalinnoissaan suomalaista käsityötä. Virkatut vaatteet kestävät vuosia, ja niitä voi aina muokata, mikäli kyllästyy.

”Itse esimerkiksi lisäsin muutamaan virkkaamaani toppiin jälkikäteen hihat, ja yhtäkkiä minulla olikin täysin uusi tuote.”

5. Virkkuukoukku kulkee mukana mihin vain

Virkkaaminen ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Kun Pylväinen lopetti aikanaan työnsä kahvilassa pyhittääkseen enemmän aikaa virkkaamiselle, innostui hän välittömästi uuden sivutyön mukanaan tuomasta vapaudesta.

”Virkkaaminen on täydellinen harrastus kiireiselle ihmiselle. Itse olen ottanut langat ja koukut mukaan esimerkiksi rannalle tai julkisiin kulkuneuvoihin.”

”Lisäksi virkkaaminen on monille keino parantaa keskittymiskykyä tai korvaava ajanviete jatkuvalle puhelimen selaamiselle”, Pylväinen vinkkaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Väisty neuloosi, nyt tulee virkkoosi! Janita, 20, loi virkkaamisesta itselleen sivutyön – listaa nyt 5 syytä, miksi sinunkin pitäisi napata virkkuukoukku käteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.