Kesän taitekohta lähenee

Kun kesä taittuu elokuulle, on ilmassa menneiltä vuosilta tuttua haikeutta, kuin valmistaisi itseään rakkaiden ystävien vierailun päättymiseen.

Kun perennat nousevat mullasta ja puhkeavat kukkaan, on kuin saisi ystävät luokseen. Jokaisesta kohtaamisesta tulen rikkaammaksi. Ja perästä jätetään satoja hyvästejä.

Puutarha rakentuu yhteisvoimin, rakennan sitä kasvien, auringon, sateen ja hyönteisten kanssa yhdessä, miestäni unohtamatta! Puutarha on kodikkain ja rauhoittavin paikka mitä tiedän.

Paikkojani kipeiksi raataessanikin iloitsen. Kukkatarhassa ahertamisen hyötynäkökohdista voidaan olla montaa mieltä. Mihin pankkiin nämä työtunnit maksetaan?

Jään heti keväällä puutarhakoukkuun. Maistettuani kitkemisen ja istuttamisen ihanuutta joudun pakottamalla pakottamaan itseni sisätöihin.

Päivän ensimmäiset puutarha-askaret toimittelen usein yöpaidassa heti herättyäni, ja aamiainenkin tahtoo unohtua. Haluaisin olla osallinen kaikkeen siihen ihmeelliseen mitä puutarhassa tapahtuu.

Muodonmuutosten puutarha

Kesän aikana puutarha käy läpi miljoona muodonmuutosta. Olisi hurjaa saada nähdä puutarhani koko kesä, hetkestä hetkeen, sopivasti nopeutetulla filmillä. Kasvu, kukinta, sateet, tuulet ja hyönteiset jotka pörräävät äänekkäästi ja ahkerasti kukinnoissa. Mitä kaikkea yhteen kesään mahtuu!

Olen ihmeissäni katsellut, millaisiksi jättiläisiksi vanhat tutut kasvit ovat muuttuneet, kun ne ovat saaneet maistaa kalkittua ja lannoitettua ostomultaa. Sormustinkukkaa en ollut tunnistaa, sen lehdet olivat kooltaan kymmenkertaiset.

Tämä on ollut muutenkin rehevä kesä, perennat ovat kasvaneet korkeiksi. Harjaneilikoilla on vahvat pitkät varret, ja suuret, loistavat kukat. Maahumala kasvaa valtaviksi ryppäiksi.

Olen kerännyt maahumalaa talteen kitkiessäni. Haluan peittää sillä suurehkon alueen puutarhassa, seuraksi sopisi jokin suurempi kasvi, jota se ei pysty tukahduttamaan.

Puutarhan tämänkesäinen tulokas, eksoottisen punainen ystävältä saatu väriminttu kukkii paraikaa. Mietin värimintulle seuralaisia.

Syvänpunainen matala jaloangervo töyhtöineen, punainen onnenapila, harjaneilikka, syvänpunainen maksaruoho ja pinkkiin vivahtavan punainen bellis voisivat olla uuden punaisen tarhan ensimmäiset kasvit.

Uusia kasveja

Moni tarhalta hankittu kasvi odottaa ruukussaan multapenkkiin istutettuna varsinaista paikkaansa. En muistanut ostohetkellä, kuinka oikukkaita kärhöt ovat. Toivottavasti saan suurimman osan säilymään hengissä ainakin varsinaiseen istutukseen asti!

Puutarhan uuden osuuden raivaus jatkuu vielä muutaman viikon. Mutta sitten on jo viimein päästävä siihen parhaimpaan, innostavimpaan, odotettuun palkinto-osuuteen: rakentamaan penkkejä, hiekoittamaan käytäviä ja istuttamaan kukkia.

Alueelta on kitketty rikkaruohot jo moneen kertaan tänä kesänä, niitä on kuskattu pois kymmeniä ja kymmeniä kottikärryllisiä.

Olen pyrkinyt saamaan juolavehnän ja nokkosen juuret ylös mullista ennen kuin istutan monivuotisia kasveja. Kesä on ollut loputonta kitkemistä, mutta haluan saada paikat puhtaiksi ja juhlakuntoon uusia asukkaita varten, toivon että he viihtyvät ja viipyvät kauan!

Kuvat: Matti ja Kaisi Koivumäki

Avainsanat

Keskustelu

Onpa sinulla ihana piha ja puutarha. Tänä kesänä itselläni on ollut ongelmia. Ensin orvokkipurkit homehtuivat tai härmääntyivät. Nyt leimukukkien lehdey ovat ihan valkoisena. En tiedä onko se hometta vai jotain härmää. Mitä pitäisi tehdä? Onko sinulla mitääa neuvoa, kiitos

Elokuu on kesän parhain kuukausi, eikä mikään taitekohta. Nyt voi nauttia kaikesta kun on alkukesä matkusteltu, vierailtu ja syöty mansikoita. Pari viikkoa vielä ennenkuin työt alkavat omaa rauhaa, illat ovat seesteiset ja ukkoset piristäviä.
Mielestäni koulujenkin pitäisi alkaa vasta syyskuussa, niinkuin ennen.

hei
luin tekstisi ja oli vähän kun mun elämästä, siis toi ”puutarha hulluus”
ja sisälle pakottaminen!!
miten värimintut on lähteneet kasvuun?
minulla se hävisi!? vaikka pitäis olla niin kova leviämään!!
hyvää kesää t:tiina

Minulla on ihan samanlainen olo puutarhastani kuin sinullakin.Tulee haikea olo syksyn lähestyessä,kun koko kesän on kuluttanut aikansa pihalla.Mutta nyt alkaa toinen aika ,kun saa suunnitella ensi kesän istutuksia.

Kommentoi juttua: Kesän taitekohta lähenee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X