Puutarha

Heli herkuttelee koivunsilmuilla ja nokkosilla: ”Jaan mielelläni hortoilun ilosanomaa”

Koivun hiirenkorvat maistuvat siltä kuin söisi kesää ja juuri auenneiden vaahteran heleänvihreiden kukintojen suussa sulavaa makua ei voi edes kuvailla. Heli herkuttelee luonnonantimilla ympäri vuoden.

Heli Vesamaa, 51, kiinnostui villivihanneksista ystävien ja kirjallisuuden kautta. Kasvimaailma oli jo tuttu, kun hän osallistui tunnetun hortoilijan Raija Kivimetsän hortaohjaajakoulutukseen.

”Opin valtavasti lisää kasveista, niiden ominaisuuksista ja käyttötavoista. Ohjaajana en ole toiminut, mutta jaan mielelläni hortoilun ilosanomaa. Jos joku sattuu pihalle, hän saa nopeasti voikukan suuhunsa.”

Heli kävi  myös luonnonkosmetiikkakurssin, mutta ravinto kiinnostaa häntä enemmän.

Heli kerää  kasveja lähinnä omasta pihasta, josta on muodostunut oikea aarreaitta. Hän arvostaa sitä, että luonto antaa niin paljon syötävää ilman, että itse tekee mitään. Vastalahjaksi Heli pyrkii korjaamaan satoa maltillisesti ja nautiskellen.

”Syön villivihanneksia pitkin vuotta. Talvisin laitan kuivattuja tai pakastettuja vihreitä milloin mihinkin ruokaan. Esimerkiksi nokkonen sopii erinomaisesti risottoon tai pastakastikkeeseen”, Sastamalassa asuva Heli kertoo.

 Hortoilija Heli Vesamaa poimii keväällä maljakot täyteen oksia ja kasvattaa silmuja.
 Hortoilija Heli Vesamaa poimii keväällä maljakot täyteen oksia ja kasvattaa silmuja. © Heli Vesamaan kotialbumi
Voileivän päälle voi kerätä voikukkaa tai vuohenputkea, hortoilija Heli Vesamaa neuvoo.
Voileivän päälle voi kerätä voikukkaa tai vuohenputkea, hortoilija Heli Vesamaa neuvoo. © Heli Vesamaan kotialbumi

Lue myös: Sami Tallberg neuvoo villiyrttien lajikkeet aloittelijalle: ”Kuka tahansa voi hakea luonnosta ilmaista ruokaa”

Salaatteja ei kasvateta kasvimaalla

Maaliskuussa Heli poimii maljakot täyteen oksia ja kasvattaa silmuja. Koivun hiirenkorvat maistuvat siltä kuin söisi kesää ja juuri auenneiden vaahteran heleänvihreiden kukintojen suussa sulavaa makua ei voi edes kuvailla.

”Kasvukaudella ruoanlaittoni alkaa aina siitä, että lähden pihalle. Voileivän päälle kerään voikukkaa tai vuohenputkea ja jugurttiin sopivat samettikukat. Teeksi poimin vaikkapa puna-apilaa, pihasauniota tai poimulehteä.”

Heli kasvattaa edelleen hyötykasveja, mutta rucolaa, salaattia ja pinaattia hän ei viljele. Voikukanlehdet ja nokkonen ovat syrjäyttäneet ne.

”Saksien ja korin kanssa ei voi säntäillä, vaan luontoa läheltä tutkiessa pysähtyy hetkeen. Syötävää etsiessä tulee iloittua muustakin luonnonmukaisen pihan elämästä, kastemadoista, kimalaisista, perhosista, tuoksuista ja väreistä”, hän kertoo.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heli herkuttelee koivunsilmuilla ja nokkosilla: ”Jaan mielelläni hortoilun ilosanomaa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.