Sisustus

Ennakoi tulevat keräilysuosikit: tinaesine on nyt todellinen löytö!

Tinaesineet ovat taas muodissa. Tina luo lämmintä ja juhlavaa tunnelmaa ja viihtyy kynttilänvalossa. Näitä tinaesineitä keräilijät etsivät juuri nyt!

Uudenvuodentinoja sulattaneet tietävät, että tina on pehmeää. Toisaalta siitä on tehty upeita astioita ja muita esineitä, jotka ovat kestäneet satoja vuosia.

Lue myös: Onko sinulla Sorsakosken aterimia? Vanhat klassikkoaterimet houkuttavat nyt keräilijöitä

”Tinaesineissä on vähintään viisi prosenttia muuta metallia, kuten sinkkiä tai lyijyä. Pelkkä tina ei kestäisi käyttöä”, antiikkikauppias Kari Airo BelAnticosta kertoo.

Tinaesineet tulivat muotiin jo sata vuotta sitten

Suomen ensimmäiset tinavalurit toimivat Turussa jo 1420-luvulla. 1760-luvulta 1800-luvun lopulle tekijä-, kaupunki- ja vuosileimat olivat tinassa pakollisia.

Posliiniastioiden yleistyessä tinan käyttö väheni. 1900-luvun alkupuolella se palasi muotiin koriste-esineissä, kuten ruotsalaisen Svenskt Tennin tuotannossa.

Tinaesineitä
Vati 1700-luvulta 380 e, korkea jäätelöastia Samuel Weigang 1793 Tukholma, 320 e, ja tuoppi C.G.Wigholm 1837 Gävle, 240 e. Pieni malja on rekvisiittaa. Kynttilänjalat vasemmalta Nils Justenius 1700–1800-luvun vaihde Eksjö, 2 200 e/pari, M.G. Mobergnoin 1820 Jönköping, 750 e /pari ja Saksa 1799, 1 150 e/pari. Etummaisena pieni leimaamaton 1800-luvun alun ­ kynttilänjalka 35 e. Esineet Antiikki- ja ­sisustuspalveluliike BelAntico, netti- ja varastomyynti, Turku ja Kaarina.

Mistä löytää tinaesineitä ja paljonko ne maksavat?

Hienoimmat tinaesineet ovat arvokkaita, mutta viehättävää tinaa löytyy halvallakin. Kuvan pieni malja maksoi kirpputorilla neljä euroa! Sen pohjassa lukee Suomitina, ja Kari Airo arvioi, että se on 1930–40-luvulta.

Tina ei tummu niin kuin hopea ja uushopea, ja tavallisesti pinta ei kiillä.

”Mielestäni tina on sympaattinen, lämmin materiaali. Vanhankin tinan saa kiiltämään, mutta se ei ole tarkoitus, vaan esineet on alun perin tehty himmeiksi”, Airo sanoo.

Lue myös: Ethän ole heittänyt näitä lasitölkkejä roskiin? Karhu- ja Ilves-lasipurkit kiinnostavat nyt sisustajia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ennakoi tulevat keräilysuosikit: tinaesine on nyt todellinen löytö!

ailisalli

Juttu on kovin lyhyt ja pintapuolinen katsaus tinaesineisiin. Esim. suomalaisista tinavalmistajista olisi mielellään lukenut enemmän, nyt jutussa vain mainittiin nimeltä Suomitina. Sinänsä vanhojen tina-, posliini-, lasi- hopea- ja muiden käyttöesineiden keräily on kiinnostavaa, jos vain on siihen varaa ja tavaroille tilaa. Ei koskaan kannata mennä jonkun ’keräilymuodin’ mukaan (kukahan sen kulloisenkin ’muodin’ määrittää?), vaan kerätä sellaista mikä itseä miellyttää ja kiinnostaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.