Huonekasvit

Etkö ehdi sitoa kranssia? Havukimppu on helpompi sitoa ja valmistuu vain kymmenessä minuutissa!

Havukimppu on todella helppo sitoa. Yhden havukimpun valmistaa helposti vain kymmenessä minuutissa. Kerää ainekset omalta pihalta ja kääri hihat.

Havukimppu on kaunis koriste tuolin selkänojaan tai vaikkapa oveen ripustettavaksi. Eri materiaaleja yhdistelemällä ja hienolla nauhalla kimpusta saa kauniin ilman, että tarvitsee nähdä paljon vaivaa.

Havut ja kävyt ovat oivia materiaaleja talven askarteluissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuusen havut varisevat huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kuusen oksista sidottu kimppu säilyy pidempään, kun sen pitää ulkona tai viileässä tilassa, kuten verannalla tai kuistilla.

Jos haluat, että havukimppu säilyy pitkään sisätiloissa, valitse kestäviä materiaaleja. Sellaisia ovat esimerkiksi tuija, jalokuusi, kataja, mänty, sypressi ja tuivio.

Muista, että puiden oksien katkominen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Leikkaa siis oksia ainoastaan oman maan puista tai maanomistajan luvalla. Maahan pudonneita käpyjä ja pieniä oksia saa poimia jokaisenoikeudella.

Katso videolta, miten havukimppu sidotaan:

Lue myös: Tämän muhkean havukranssin kelpaa ripustaa minne vain! Ei varisuta neulasia sisälläkään, kun valitset oikeat havut – katso ohje

Askartele havukimppu tuolin koristeeksi tai oveen – näin onnistut!

Tarvitset havukimppuun havujen lisäksi kävyn. Kuusen käpy on näyttävän muotoinen ja kokoinen.

Käpy kannattaa poimia ja tuoda huoneenlämpöön pari päivää etukäteen, jotta sen suomut avautuvat kauniisti. Hätätilassa kävyt saa aukaistua uunissa.

Jos aiot ripustaa kimpun tuoliin, valitse tuoli, jonka selkänojassa on aukko tai useampia aukkoja. Jos tuolissa on umpinainen selkänoja, kimpun kiinnittäminen voi olla hankalaa.

Tarvikkeet:

Lue myös Anna.fi:n juttu12 x joulukoristeet, joiden suosio hiipui – yksi yllättävä retrohitti revitään nyt käsistä

Havukimppu raikastaa vanhojen tuolien ilmeen. Kuvan kimpussa on käytetty kuusen, männyn ja katajan oksia.
Havukimppu raikastaa vanhojen tuolien ilmeen. Kuvan kimpussa on käytetty kuusen, männyn ja katajan oksia. © Niclas Mäkelä

Tee näin:

  1.  Leikkaa noin 40 cm pitkä pätkä juuttinarua. Hivuta narun keskikohta kävyn kannan lähelle kävyn suomujen lomaan ja sido kävyn kannan päälle yksinkertainen solmu. Älä leikkaa juuttinarun päitä lyhyiksi.
  2. Leikkaa oksasaksilla kolme kappaletta noin 40 cm pitkää havupuun oksaa. Asettele havut pöydällä kauniiksi kimpuksi oman mielen mukaan. Asettele lopuksi myös juuttinarusta roikkuva käpy mukaan kimppuun.
  3. Leikkaa noin 40 cm pitkä pätkä juuttinarua. Kierrä narua havujen varsien ja kävyn ripustusnauhan ympärille kolme kertaa. Tee tuplasolmu. Leikkaa sidoskohdasta pilkottava kävyn ripustusnaru lyhyeksi saksilla. Leikkaa myös kimpun oksien varret tasaisiksi oksasaksilla.
  4. Leikkaa noin metrin pätkä kaunista lahjanauhaa. Pujota lahjanauha tuolin selkään ja sido solmu.
  5. Aseta havukimppu tuoliin sidotun nauhan solmukohtaan ja kieputa toinen lahjanauhoista kimpun varsien ympäri pari kertaa niin, että oksien varret jäävät piiloon. Sido solmu kimpun varsien päälle. Viimeistele kokonaisuus solmimalla lahjanauhoista rusetti.

Kuvausvaatteet, Pia Hagstrom: unikonpunainen neule R-Collection/Stockmann stockmann.com, ruskeat neulehousut KappAhl ja kay/day kappahl.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etkö ehdi sitoa kranssia? Havukimppu on helpompi sitoa ja valmistuu vain kymmenessä minuutissa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.