Huonekasvit

Nyt nautitaan hyasinteista uudella tavalla: Hyasinttikranssi on kaunis vaihtoehto perinteiselle kranssille

Hyasinttikranssin päätähtenä ovat nuppuiset hyasintit muhkeine sipuleineen. Kasvit solmitaan simppelin havukranssin päälle.

Hyasinttikranssi on kekseliäs uusi tapa hyödyntää joulun perinteiset sipulikukat. Hyasintteja pidetään yleensä ruukuissa tai maljakossa, mutta ne pärjäävät myös ilman multaa ja vettä. Hyasintin sipulissa on kaikki, mitä kasvi tarvitsee kukintaa varten.

Kranssiin sidotut hyasintit puhkeavat kukkaan hitaasti, ja niistä on iloa pitkään. Aluksi hyasinttien juuret ovat pitkät ja valkoiset, mutta parissa päivässä ne kuivuvat ja kuihtuvat huomaamattomiksi.

Lue myös: Vahattu hyasintti ihastuttaa kauneudellaan – tee itse soma joulukukka

Katso videolta, miten hyasinttikranssi sidotaan:

Askartele hyasinttikranssi jouluksi

Hyasintit voi kiinnittää koristeeksi mihin tahansa kranssiin, esimerkiksi havukranssiin.

Kuusenoksista sidottu kranssi varisee huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Siksi se kannattaa sijoittaa viileään tilaan, kuten verannalle tai tuulikaappiin, jossa se voi säilyä jopa viikkoja. Ulos hyasinttikranssia ei kuitenkaan kannata viedä, etteivät hyasintit jäädy pakkasessa.

Jos haluat, että havukranssi säilyy paremmin huoneenlämmössä, valitse materiaaliksi käärmekuusen, pihdan tai tuijan oksia. Ne eivät karise yhtä herkästi kuin kuusenoksat.

Muista, että puiden oksien katkominen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Leikkaa siis oksia ainoastaan oman maan puista tai maanomistajan luvalla. Maahan pudonneita pieniä oksia saa poimia jokaisenoikeudella.

Kranssin sidonnassa voi käyttää kukkateippiä, jota myydään puutarhamyymälöissä ja askartelukaupoissa. Kukkateippi estää sidonnan liukumista eli pitää kasvit paremmin paikoillaan. Kranssin sidonta onnistuu myös ilman kukkateippiä.

Lue myös Anna.fi:n juttu: Näin saat joulukukkasi kukoistamaan – vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon

Hyasinttikranssi on helppo ja näyttävä koriste. 

Tarvikkeet:

Tee näin:

  1. Jos käytätä kukkateippiä, leikkaa teipistä noin metrin pituinen pala. Venytä teippiä hiukan vetämällä sen molemmista päistä. Kieputa teippiä metallirenkaan ympärille viistosti niiin, että koko metallirengas peittyy.
  2. Leikkaa noin metrin pätkä rautalankaa pihdeillä. Kieritä rautalangan pää kranssipohjaan kiinni.
  3. Leikkaa havunoksista pieniä noin 5 cm pituisia kimppuja oksasaksilla. Kiinnitä kimppu varsistaan kiinni metallirenkaaseen kieputtamalla kranssipohjaan kiinnitetty rautalanka napakasti varsien ympäri pari kertaa.
  4. Leikkaa sitten seuraava kimppu havunoksista ja kiinnitä se samaan tapaan hieman edellisen kiinnityskohdan alapuolelle. Jatka, kunnes koko kranssipohja on peitetty havuilla. Leikkaa lisää puolalankaa aina tarvittaessa. Lopuksi katkaise rautalanka pihdeillä ja kieputa pää kranssipohjaan kiinni.
  5. Irrota hyasintit muoviruukuista yksi kerrallaan sanomalehtipaperin päällä. Irrota multa juurista sormien avulla ja puhdista lopuksi juuret vesikulhossa.
  6. Mallaile hyasintit kranssin ympärille niin, että kokonaisuus näyttää tasapainoiselta. Leikkaa noin 40 cm pätkiä juuttinarua ja solmi hyasintit yksinkertaisella solmulla ja rusetilla kranssiin yksi kerrallaan.
  7. Leikkaa noin 70 cm pätkä satiininauhaa ja sido se kranssin ripustuskohtaan rusetiksi. Anna nauhojen päiden roikkua kranssin keskellä vapaina.

Kuvausvaatteet, Pia Hagstrom: unikonpunainen neule R-Collection/Stockmann stockmann.com

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt nautitaan hyasinteista uudella tavalla: Hyasinttikranssi on kaunis vaihtoehto perinteiselle kranssille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.