Kodinhoito

Kärsäkäs on harvinainen mutta ärsyttävä tuholainen – näin tiedät, piileskeleekö kodissasi salakavalia vieraita

Kärsäkäs on pieni tuholainen, jonka suosikkipuuhaa on elintarvikkeiden pilaaminen. Voit hankkiutua kärsäkkäästä helposti eroon itse, mutta niiden löytäminen kotoa voi olla haastavaa.

Oletko kuullut koskaan kärsäkkäästä? Et välttämättä, sillä tämä kovakuoriaisiin kuuluva tuholaislaji on verrattain harvinainen vieras suomalaisissa kodeissa.

Vaikka kärsäkkäitä ei usein kodeissa tavatakaan, tekevät ne ikävää jälkeä, jos ne pääsevät asuntoon.

Kotiliesi kysyi Suomen Tuholaistorjujien asiantuntija Juha Keräseltä, mistä kärsäkkään tunnistaa ja miten kannattaa toimia, mikäli harvinaisuudestaan huolimatta kärsäkkäät ovat päässeet tekemään kiusaa kotiin.

Näin tunnistat kärsäkkään

Kärsäkkäät ovat pieniä, tummanruskeita ja kärsällisiä kuoriaisia. Kooltaan ne ovat hyvin pieniä, läpimitaltaan noin neljä millimetriä.

Kärsäkkäät ja niiden toukat ovat hyviä piileskelemään ja siksi vaikeita havaita.

Mikäli kärsäkkäitä haluaa kodistaan metsästää, kannattaa Keräsen mukaan suunnata ensimmäisenä keittiön kuiva-ainekaapille.

”Kärsäkkäät kulkeutuvat koteihin yleensä jyvien ja riisin mukana. Joskus niitä voi tulla myös kovien viljatuotteiden, kuten esimerkiksi pastan, mukana”, Keränen kertoo.

Keräsen mukaan kärsäkäs viihtyy parhaiten keittiössä, eikä kuiva-ainekaappi ole suinkaan ainoa nurkka, josta kärsäkkään saattaa napata. Keränen neuvoo etsimään kärsäkkäitä kaikkialta keittiöstä ja kaappien ohella etenkin hellojen takaa.

Kärsäkäs.
© iStock

Lue myös Anna.fi: Luteet tulivat kotiini: tämän siitä opin – 4 tärkeää faktaa

Kärsäkäs ei ole vaarallinen, mutta ikävä se on

Vaikka kärsäkkäät eivät ole sellaisenaan vaarallisia, on niiden vierailulla ruokakomerossa ikäviä seurauksia. Kärsäkkäät tuhoavat elintarvikkeet, eli jyvät, riisit ja pastat, kertaheitolla syömäkelvottomiksi.

Kärsäkkään vierailun jäljiltä onkin hyvä hankkiutua eroon niistä elintarvikkeista, joiden joukossa tuholaiset ovat päässeet asustelemaan.

Ammattitorjuja kannattaa hälyttää paikalle silloin, jos kärsäkkäitä löytyy useiden viljatuotteiden seasta samanaikaisesti.

”Kaikista tehokkaimmin kärsäkkäistä torjutaan hävittämällä saastuneet elintarvikkeet ja säilyttämällä riisit ja vastaavat kuivat elintarvikkeet kannellisissa astioissa. Tämä estää hyönteisten leviämisen saastuneesta elintarvikkeesta muihin”, Keränen neuvoo.

Kärsäkkään pääsyä sisälle on vaikea estää

Keräsen mukaan kärsäkkäiden pääsyä kotiin on valitettavasti vaikea estää.

Jyvät, riisit ja pastat on hyvä tarkastaa silmämääräisesti heti kaupasta kotiin päästyään, mutta usein jyvien sisällä piileskelevää kärsäkkäistä on hyvin vaikea havaita silmämääräisesti.

Keränen kehottaa pitämään ennen kaikkea huolta kodin perussiisteydestä, joka on tehokkain keino kaikkien tuholaisten torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kärsäkäs on harvinainen mutta ärsyttävä tuholainen – näin tiedät, piileskeleekö kodissasi salakavalia vieraita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.