Kodinhoito

Kodin tuholaiset kuvina: 9 otosta, joiden avulla opit tunnistamaan yleisimmät tuhohyönteiset

Suomalaisten kodeissa asuu monia kutsumattomia vieraita. Näiden kuvien ja tuntomerkkien avulla tunnistat yleisimmät tuholaishyönteiset.

Haluatko testata, miten hyvin tunnistat kodin tuholaiset? Tee ennen kuvien katsomista ja jutun lukemista testi, ja katso montako vipeltäjää saat oikein.

Lue myös: Tuholaisista tulee nyt huolestuneita ilmoituksia enemmän kuin koskaan aiemmin, sanoo asiantuntija – tässä syy

1. Kodin tuholaiset kuvina: tältä näyttää turkiskuoriainen

Kodin tuholaiset kuvina
Turkiskuoriaisen toukat ovat tummanruskeita ja niillä on takapäässä karvatupsu. Aikuinen kuoriainen on noin 5 mm pitkä, ja sillä on rusehtava kuori. © iStockphoto

Turkiskuoriaisen toukka piileskelee välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja vastaavissa pimeissä paikoissa. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia ja viivallisia nahkoja, joissa on pitkä ja joskus jopa tuuhea karvatupsu toisessa päässä.

2. Paperitoukka

Jopa kahden sentin mittaiseksi kasvavalla toukalla on isot peräsukaset ja rakeinen väritys.
Jopa kahden sentin mittaiseksi kasvavalla toukalla on isot peräsukaset ja rakeinen väritys. © iStockphoto

Paperitoukka liikkuu kaikilla pinnoilla, kuten lattioilla, seinillä ja katossa, josta niitä voi tipahdella alas. Paperitoukka viihtyy lämpimässä ja kuivassa.

3. Sokerimuurahainen

Sokerimuurahainen on noin 4 mm pitkä, musta muurahainen.
Sokerimuurahainen on noin 4 mm pitkä, musta muurahainen. © iStockphoto

Yleensä sokerimuurahaisen pesä löytyy ulkoa sokkelin vierestä, kivilaattojen alta tai muusta vastaavasta paikasta. Sisätiloissa sitä havaitaan yleensä vain ruuanhakumatkalta. Sisään se tunkeutuu kevättalvella, keväällä ja kesällä ravinnon perässä. Jos sokerimuurahaisia esiintyy talvella, se johtuu siitä, että pesä on joko talon rakenteissa, talon alla tai talon välittömässä läheisyydessä.

4. Kodin tuholaiset kuvina: Uunitoukka

Kodin tuholaiset kuvina
Vähän yli sentin pituinen aikuinen uunitoukka on tanakka ja pörröinen. © iStockphoto

Kotitalouksia useammin uunitoukkaa tavataan erilaisissa tuotantolaitoksissa: leipomoissa, ravintoloissa, tehdaskiinteistöissä ja muissa paikoissa, joissa on lämpöä kehittäviä koneita ja tarjolla tärkkelyspitoista ruokaa. Silloin tällöin uunitoukka löytää tiensä asuintalojen lämpimiin paikkoihin, kuten kellaritiloissa olevaan yhteissaunaan, jota lämmitetään usein, tai kylpyhuoneeseen, jossa lattialämmitys hohkaa päällä jatkuvasti.

5. Sokeritoukka

Sokeritoukka on hopeanharmaa. Sillä on kolme peräsukasta sekä pitkät tuntosarvet.
Sokeritoukka on hopeanharmaa. Sillä on kolme peräsukasta sekä pitkät tuntosarvet. © iStockphoto

Sokeritoukat viihtyvät kosteissa ympäristöissä, ja ne vipeltävät useimmiten lattialla. Ne suosivat pimeää ja pujahtavat piiloon, kun valot laittaa päälle. Sokeritoukkia tavataan yleensä lavuaareissa ja ammeissa, joihin ne ovat ruuanhakureissulla eksyneet eivätkä pääse enää kiipeämään pois. Sokeritoukka on kaikkiruokainen tapaus, joka käyttää ravinnokseen kaikkea hiilihydraattipitoista.

6. Kodin tuholaiset kuvina: Riisihärö

Kodin tuholaiset kuvina
Aikuiset riisihäröt ovat ruskeita tai melkein mustia pitkulaisia kovakuoriaisia. Ne ovat noin 3 mm pitkiä. © iStockphoto

Keittiöiden kuivakaapit ovat riisihärölle oivaa pesintäaluetta. Riisihärö asustelee mieluiten lesepakkauksissa ja kaurahiutaleiden seassa. Pienen kokonsa ja litteän vartalonsa ansiosta riisihärö pesiytyy mieluusti kaappien koloihin ja rakenteiden liitoksiin. Riisihärön tunnistaa sen ruskeasta tai mustasta, pitkulaisesta ruumista, jonka etuselän reunat ovat sahalaitaiset.

7. Lutikka

Aikuinen lude on kooltaan 5–8 millimetriä. Lude on soikea, litteä ja leveä hyönteinen.
Aikuinen lude on kooltaan 5–8 millimetriä. Lude on soikea, litteä ja leveä hyönteinen. © iStockphoto

Lude on hyvä piiloutuja. Yleensä lutikat piiloutuvat lähelle sänkyä tai noin 1–2 metrin päähän siitä. Lutikat liikkuvat öisin, päivisin ne ovat piilossa esimerkiksi huonekalujen raoissa, taulujen takana, patjan saumoissa tai runkopatjan rakenteissa. Luteet jättävät jälkeensä tummia tai mustia tahroja, jotka ovat luteen ulostepalloja. Tahrat ovat yleensä patjassa ja ympäröivällä alueella. Ne voi havaita päivälläkin.

8. Kodin tuholaiset kuvina: Keittiökoisa

Kodin tuholaiset kuvina
Keittiökoisa on sisätilojen perhonen, jonka siipien kärkiväli on 14–22 mm © iStockphoto

Keittiökoisan tunnistaa ruskeahkosta, noin 15 mm pitkästä ruumiista. Väri vaihtelee ravinnon mukaan. Keittiökoisa lepattaa ilmassa vaivalloisesti, ja pyrkii kohti katon rajaa tai nurkkia. Tavallisesti keittiökoisa havaitaan ensi kertaa niin, että asukas huomaa jonkun lentelevän keittiön ilmassa. Kun kuiva-ainekaappia alkaa tarkemmin tutkia, löytyy jonkun kuiva-ainepussin sisältä valkoisia matoja, jotka ovat keittiökoisan toukkia.

9. Jauhokoisa

Lyijynharmaa jauhokoisa on noin 12 mm pitkä ja sen siipien väli on noin 20 mm.
Lyijynharmaa jauhokoisa on noin 12 mm pitkä ja sen siipien väli on noin 20 mm. © iStockphoto

Jauhokoisa elää öisin ja istuu päivisin hämärissä ja varjoisissa paikoissa seinillä tai katossa siivet suljettuina. Hämärässä lentävää jauhokoisaa voikin helposti luulla vaatekoiksi.

Lue myös Anna.fi:stä: Koiran tai kissan kanssa sänkyyn – ällöä vai ihanaa? Näin lemmikin kanssa nukkuminen voi vaikuttaa kummankin terveyteen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin tuholaiset kuvina: 9 otosta, joiden avulla opit tunnistamaan yleisimmät tuhohyönteiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.