Kodinhoito

Suunnitteletko kesämökin myyntiä? Nämä 5 kiinteistövälittäjän vinkkiä auttavat välttämään sudenkuopat

Miten toimia, kun kesämökistä on aika luopua? Kiinteistövälittäjä kertoo, miten vältät mökkikaupan turhat riidat jo etukäteen.

Mistä aloitan, kun haluan luopua mökistä?

Kun mökistä päätetään luopua, ensimmäisenä on hoidettava paperit kuntoon. Ostaja kysyy varmasti rakennuspiirustuksista, -luvista ja -oikeudesta, remonteista, vesihuollosta ja sähköstä, todennäköisesti myös nuohouksista ja nettiyhteydestä.

Ostaja haluaa myös tietää, ­onko kiinteistössä rasituksia eli onko se kiinnitetty johonkin ja liittyykö siihen rasitteita. Onko kiinteistöllä vaikkapa naapurin kanssa yhteinen kaivo tai naapurilla oikeus kulkea tontin läpi?

Kiinteistövälittäjä Jari Palhomaa Aitoasunnoista sanoo, että asiakirjojen kuntoon saamiseen voi kulua pitkäkin aika, joten niiden hankinta kannattaa laittaa vireille heti.

”Ostaja ei välttämättä jaksa jäädä odottelemaan puuttuvia papereita.”

Kannattaako mökkiä ehostaa?

Seuraavaksi on vedettävä työhaalarit päälle ja viimeisteltävä keskeneräiset hankkeet. Seinästä esiin pistävä villa tai kesken jääneet maalausprojektit saavat ostajan miettimään, miksei niitä ole tehty loppuun.

”On aina huono asia, jos joutuu selittelemään. Myytävyys kärsii”, kiinteistövälittäjä sanoo.

Samalla kannattaa poistaa ylimääräiset tavarat. Tavarapaljoudessa tilavakin mökki tuntuu tukkoiselta ja piha sotkuiselta.

Tässä vaiheessa on myös helppo listata, mitä irtaimistoa mökkikauppaan kuuluu. Lopuksi on hyvä siivota sekä piha että sisätilat.

Milloin on oikea aika myydä mökki?

Jari Palhomaan mukaan neuvoa ihanteellisesta myyntiajankohdasta on vaikea antaa. Mökkikauppa käy perinteisesti kuumana keväällä ja kesällä, jolloin varsinkin uudet mökinostajat aktivoituvat. Kauppaa tehdään kuitenkin muinakin vuodenaikoina.

”Jos kukaan ei enää voi huolehtia mökistä, minusta järkevintä on myydä se pois.”

Yleispätevää sääntöä hinnan muodostumiselle ei ole. Mökin hintaan vaikuttavat muun muassa sen sijainti, vesistön läheisyys, mökin kunto ja varustelu.

Myyjän antama tieto alueen palveluista ja aktiviteeteistä saattaa ratkaista mökkikaupan, sillä kaikki muikkuapajat ja marjapaikat eivät löydy netistä.
Myyjän antama tieto alueen palveluista ja aktiviteeteistä saattaa ratkaista mökkikaupan, sillä kaikki muikkuapajat ja marjapaikat eivät löydy netistä. © Niclas Makela

Parhaat tarjoukset tulevat usein alkuvaiheessa. Myyntiajan venyminen ei tuo lisäarvoa mökille.

Kiinteistövälittäjä Jari Palhomaa

Mitä kaikkea ostajalle on syytä kertoa?

Mikä on kaikkein tärkein ohje myyjälle? Kiinteistövälittäjä Jari Palhomaa vastaa miettimättä ja vuosien kokemuksella:
”Kerro ostajalle kaikki olennainen, ­mikä voi vaikuttaa kauppaan. Esimerkiksi se, ­että mökkiä on remontoitu tai sen vesistö on huippuluokkainen. Tai vastaavasti se, että mökissä on jokin puute tai sen lähelle on nousemassa tuulivoimala.”

Jos tällaiset asiat selviävät ostajalle vasta kaupanteon jälkeen, myyjä voi pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan vahingonkorvauksia. Myyjällä on kiinteistökaupassa tiedonantovelvollisuus ja viiden vuoden virhevastuu.

Ostajalla on kuitenkin selonottovelvollisuus. Lain mukaan ostajan tulee tarkastaa huolellisesti, mitä on ostamassa, ja kysyä, jos jokin askarruttaa. Palhomaa varoittaa ostamasta käymättä paikan päällä.

”Myyntikuvista ei todellakaan näe kaikkea. Ne ovat vain kuvaajan näkemys paikasta. Käymättä itse mökillä ei voi mitenkään tietää, mitä ostaa.”

Nykyisin mökkikaupoissakin tehdään usein kuntotarkastus, jossa kuntotarkastaja tutkii rakennukset, ja hänelle voi esittää kysymyksiä. Näin saadaan puolueetonta tietoa ja yllätyksiä tulee vähemmän.

Lue myös: Söpö torppa voi olla korjauskelvoton – katso 6 vinkkiä kaupantekoon ja mökkien hintakehitys eri maakunnissa

Miten toimia kun myyjänä on kuolinpesä?

Kun mökki jää kuolinpesän omistukseen, edessä voi olla vaikeita ja tunteikkaita päätöksiä. Osa osakkaista haluaisi myydä, koska kesäpaikasta koituu kuluja, se on liian kaukana tai se ei sovellu omiin tarpeisiin. Toiset haluaisivat pitää mökin suvun yhteiskäytössä.

Mikäli kuolinpesä ei pysty tekemään yksi­mielisiä päätöksiä, voidaan palkata pesän selvittäjä tai yhteisomistajuuden purkua voi hakea käräjäoikeudelta. Se voi lisätä kuluja ja erimielisyyksiä, mutta asiat saadaan usein ratkaistua nopeammin.

Kun myyntipäätös on tehty, kuolinpesästä kannattaa valita ja valtuuttaa yksi henkilö hoitamaan myyntiä, tapahtuu se sitten itsenäisesti tai kiinteistövälittäjän avulla. Yhden henkilön kanssa asiointi on sekä ostajalle että välittäjälle selkeämpää, varsinkin jos suvun kesäpaikan omistajina sattuu olemaan useampi perikunta ja paljon ­osakkaita.

Jakamattomia kuolinpesiä, jotka suunnittelevat mökkikiinteistön myyntiä, kiinteistövälittäjä Jari Palhomaa kehottaa käynnistämään selvennyslainhuudon. Se helpottaa sekä myyjää että ostajaa.

Selvennyslainhuutoa haetaan Maanmittauslaitokselta, ja sen voi hoitaa tarvittaessa välittäjäkin. Selvennyslainhuuto antaa ostajalle selvemmän kuvan siitä, keneltä hän on kiinteistöä ostamassa, sillä asiakirjassa luetellaan kuolinpesän lisäksi kaikki pesän osakkaat.

Myyjälle selvennyslainhuudosta on etuna se, ettei perukirjaa kaikkine liitteineen, kuten sukuselvityksineen ja mahdollisine testamentteineen, tarvitse antaa ostajalle lainhuudon hakemista varten.

Tästä syystä myös lainan hakeminen voi olla ostajalle nopeampaa, kun puuttuvia asiakirjoja on vähemmän.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suunnitteletko kesämökin myyntiä? Nämä 5 kiinteistövälittäjän vinkkiä auttavat välttämään sudenkuopat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.