Kodinhoito

Uskoisitko, että kierrätys voi olla näin helppoa? HSY:n Jäteopas neuvoo, mikä roska lajitellaan minnekin – tätä on pakko testata!

Kaikkea, mikä kiiltää ei voi lajitella metallikeräykseen, selviää HSY:n Jäteoppaasta. Jäteopas auttaa kierrätysongelmien kanssa kamppailevia.

Oletko koskaan miettinyt, miten kahvipussi, sipsipussi tai styroksi pitää lajitella? Niin on moni muukin. Kierrätys ei ole aina helppoa. Onneksi HSY:n Jäteopas auttaa lajittelupulmissa. Palvelusta selviää esimerkiksi, että kaikki kolme edellä mainittua lajitellaan muoveihin.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ylläpitämään Jäteoppaaseen voi kirjoittaa lajittelupulmia aiheuttavan roskan nimen ja opas kertoo oikean lajittelutavan. Oikean roskiksen löytäminen ei voisi olla helpompaa!

Heinä–syyskuussa Jäteoppaassa tehtiin yli 50 000 hakua. HSY:lle voi ehdottaa uusia hakusanoja, jos oppaasta ei löydy etsimääsi sanaa.

Lue myös: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä kodin vaaralliset jätteet oikein

Teepussi lajitellaan biojätteeseen.
Tavallinen teepussi tuottaa harvemmin kierrätysongelmia. Teepussi lajitellaan biojätteeseen. Kuva: Suvi Laine

Haetuimmat roskat ja niiden kierrätysohjeet heinä-syyskuussa 2019

1. Styroksi, polystyreeni

Styroksipakkaus (esimerkiksi tyhjä, huuhdeltu elintarvikepakkaus, pakkauksessa suojamateriaalina käytetty styrox) lajitellaan muovipakkauksiin.

Muu kuin pakkauksena käytetty polystyreeni/styroksi (esimerkiksi rakentamisessa käytetty styroksilevy) on sekajätettä.

​​​2. Huonekalut

​Lajittele Sortti-asemalla materiaalin mukaan puu-, metalli- tai sekajätelavalle. Aukioloajat, sijainnit ja hinnat löydät HSY:n sivuilta.

3. CD/DVD-levy

Myy tai lahjoita vielä käyttökelpoiset levyt kierrätyskeskuksiin, hyväntekeväisyyskirpputoreille, käytettyjen tavaroiden liikkeisiin tai jätä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen pisteeseen Sortti-asemalla.

Ei-käyttökelpoiset CD- ja DVD-levyt ovat sekajätettä.

4. Maali

Maalipurkki, jossa on märkää maalia, on vaarallista jätettä. Tyhjä tai täysin kuivunutta maalia sisältävä maalipurkki käy metallinkeräykseen. Älä kaada maalausvälineiden pesuvesiä viemäriin.

5. Vaatteet, tekstiilit

Vaatteiden kierrätys riippuu siitä, millainen vaate on kyseessä. Ehjät, siistit ja puhtaat uudelleen käyttöön soveltuvat vaatteet vaatekeräykseen (kierrätyspiste, Kierrätyskeskus, kirpputorit). ​

Loppuunkuluneet, uudelleen käyttöön soveltumattomat vaatteet ja kodin tekstiilit voi viedä poistotekstiilikeräykseen Sortti-asemalle. Asemilla on maksuton vastaanotto 31.1.2020 asti, jonka jälkeen vastaanotto on maksullista. Tekstiilien tulee olla kuivia ja ne tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin. Ei sukkia eikä alusvaatteita.

Useat kauppaketjut ovat järjestäneet tekstiilikeräyksen myymälöissään. Vaatteet ja kodintekstiilit kelpaavat merkistä ja kunnosta riippumatta.

Likaiset, homeiset ja märät vaatteet sekä sukat ja alusvaatteet ovat sekajätettä.

Säilykepurkin kansi
Metallikeräykseen käyvät esineet, joista enin osa on metallia. Kuva: Suvi Laine

Kierrätys onnistuu myös mobiilisti: HSY:n Jäteopas löytyy myös sovelluksena

Jäteopas on ladattavissa Windows-, Android- ja iOS-mobiililaitteisiin, ja se löytyy sovelluskaupoista nimellä HSY Jäteopas. Jäteopas-sovellus on ilmainen.

Lähde: HSY.fi