Kodinhoito

Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä kodin vaaralliset jätteet oikein

Kodin vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia ihmiselle ja ympäristölle. Lue, mitä kodin vaaralliset jätteet ovat ja kuinka kierrätät ne oikein.

Vaaralliset jätteet tunnettiin aiemmin ongelmajätteenä. Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Siksi jätteiden lajittelu ja oikeanlainen käsittely on tärkeää.

Kodin vaarallisten jätteitä ei saa sekoittaa muun jätteen joukkoon, kaataa viemäriin tai polttaa. Niiden paikka ei myöskään ole taloyhtiön jätekeräyksessä eikä luonnossa.

kodin vaaralliset jätteet
Tavallisia kodin vaarallisia jätteitä. Kuva: Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY © HSY

Esimerkiksi lääkkeet, erilaiset jäteöljyt ja ajoneuvojen nesteet, akut ja paristot, liuottimet, liimat, joissa on vaarallisuusmerkintä, lakat, maalijätteet, torjunta-aineet, painekyllästetty puu, energiansäästölamput ja loisteputket ovat vaarallisia jätteitä.

Miten kodin vaaralliset jätteet kierrätetään oikein?

Vaaralliset jätteet tulee lajitella erikseen muusta jätteestä. Lähes kaikki vaaralliset jätteet voi viedä maksutta vaarallisen jätteen keräyspisteisiin ja HSY:n Sortti-asemille. Vaarallisten jätteiden keräyskontit ovat yleensä huoltamoiden tai kauppojen pihassa, ja ne ovat auki näiden aukioloaikoina.

Kattavan lista jätteistä ja lähimmän keräyspaikan löydät www.kierratys.info -karttapalvelusta.

Tuo jätteet keräykseen alkuperäisissä pakkauksissa tai merkitse sisältö selkeästi. Huolehdi, että pakkaukset ovat tiiviitä ja ehjiä. Älä sekoita eri jätteitä keskenään.

HSY:n verkkosivuilla www.hsy.fi/jateopas voit tehdä haun eri jätelajeilla. Palvelu kertoo, miten jäte tulee lajitella ja kierrättää.

Lähteet ja lisätietoa: hsy.fi, kierratys.infokiitoskunlajittelet.fivaarallinenjate.fiserkierratys.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä kodin vaaralliset jätteet oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.