Tarinat

Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

Kun tuntuu, että maailma on täynnä muovia, lue tämä. Kotiliesi listasi seitsemän tapaa, joilla voit vähentää omaa muovijätettäsi.

Muovijätteen vähentämisen lisäksi nämä vinkit auttavat sinua säästämään rahaa!

1. Ennakoi

Oman, uudelleen täytettävän vesipullon mukana pitäminen on jo useimmille tuttu juttu. Kahvin- ja teenjuojien kannattaa kuljettaa mukana myös omaa termosta tai vähintään jättää noutokahvin muovinen kansi ottamatta. Jos tapanasi on ostaa lounasta kaupasta, ryhdy pitämään mukanasi aterimia, jottet joudu ostamaan kertakäyttöisiä.

2. Jätä muovijäte kauppaan

Lihatiskit ja leipomopisteet mahdollistavat ruoan ostamisen ilman muovikuorrutetta. Jos haluamaasi tuotetta ei löydy ilman muovipakkausta, valitse vähiten pakatuin versio.

Unohda muovi- ja hedelmäpussit. Intohimoinen muovin välttelijä punnitsee hedelmät vaa’alla ja sujauttaa kaikki kauppareissun hedelmät ja hintatarrat mukaansa ottamaan kangaskassiin. Joistakin kaupoista löytyy paperipusseja, joihin hedelmät ja vihannekset voi laittaa.

Vessapaperin käärepussit ja leipäpussit voivat toimittaa roskapussin virkaa eikä erillisiä roskapusseja tarvitse ostaa.

3. Osta palakosmetiikkaa

Palatuotteilla voi korvata useita muoviin pakattuja kosmetiikkatuotteita. Palasaippua pysyy hygieenisenä, kun pidät huolta, että se pääsee kuivumaan kunnolla käyttöjen välillä.

palasaippua

4. Mieti säilyvyyttä

Aina muovin välttely ei ole mahdollista, esimerkiksi meikkejä voi olla vaikea löytää ilman muovipakettia. Jos muovia ei voi täysin vältellä, mieti asiaa säilyvyyden kannalta: Voidemaiset ja nestemäiset tuotteet kuluvat ja pilaantuvat nopeammin, jolloin joudut uusimaan niitä useammin ja jätettä syntyy enemmän. Jauhemaiset tuotteet säilyvät kauemmin, jolloin muovia tarvitaan vähemmän.

5. Unohda muovi keittiössä

Puulastat, puiset leikkuulaudat, lasipurkit, metalliset tai posliiniset kulhot. Melkein kaikista keittiössä tarvittavista välineistä löytyy ei-muovinen vaihtoehto.

Uusi välineitä edellisten rikkoutuessa, sillä ehjien ja toimivien muoviesineiden pois heittäminen ei ole järkevää.

6. Valitse kestotuote muovisen sijaan

Moni voi innostua bambusta valmistetusta hammasharjasta, kun miettii, mikä määrä muovia syntyy pelkästään Suomessa tavallisesta muovisesta kolmen kuukauden välein vaihdettavasta hammasharjasta.

bambu-hammasharja

Kestovaippa ja kuukautiskuppi tarjoavat lisää vaihtoehtoja muovia karttaville.

7. Muista vaatteet

Tekokuiduista, kuten polyesterista, elastaanista ja akryylista valmistetuista vaatteista irtoaa pesussa mikromuovikuituja, jotka huuhtoutuvat viemärin kautta vesistöihin. Fleece-kankaiset vaatteet ovat mikromuovikuitujen päästäjinä pahimmasta päästä.

Pääset ongelmasta, kun suosit vaatteissasi ja muissa tekstiileissä luonnonkuituja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

jonnerunkkari69

5/5 maistuu muovinen salami

Sinun täytyy kommentoidaksesi.