Kodinhoito

Ammattijärjestäjä Kiira, 20, tietää, minkä nurkan järjestelyn kanssa suomalaiset tuskailevat eniten – kertoo kaksi simppeliä ratkaisua pulmaan

Monella meistä on kotona se yksi kaappi, joka on aina kuin pyörremyrskyn jäljiltä. Helsinkiläinen Kiira Vuorinen, 20, on tehnyt tällaisten kaappien järjestelystä hyvän bisneksen.

Helsinkiläinen Kiira Vuorinen, 20, on rakastanut järjestystä jo pienestä pitäen. Kun hän nuorempana vieraili ystäviensä luona, hän saattoi samalla reissulla järjestää ystäviensä kaapit kokonaan uusiksi. Kiirassa ihmetystä herätti usein se, että vaikka tuttavaperheiden luona saattoi käydä viikottain siivooja, kaapit olivat siitä huolimatta aina sekaisin.

”Miksei niitä voisi siivota samalla lailla? Mielestäni järjestely kuuluu yhtälailla siisteyteen ja ylläpitoon”, Kiira sanoo.

Nyt Kiira on tehnyt intohimostaan menestyksekkään bisneksen ammattijärjestestäjänä. Ihmiset maksavat Kiiralle siitä, että hän laittaa kodin kaapit ojennukseen.

”Nautin siitä hirveästi, kun paikat ovat järjestyksessä. Järjestely on jopa meditatiivista minulle.”

Erityisesti Yhdysvalloissa järjestely on ollut kasvava ala pitkään, mutta Suomessa tekijöitä on vielä vähän.
Erityisesti Yhdysvalloissa järjestely on ollut kasvava ala pitkään, mutta Suomessa tekijöitä on vielä vähän. Kuva: Karoliina Ahmavuori

Idea järjestelybisneksestä syntyi, kun Kiira aloitti työt somevaikuttaja Alexa Dagmarin assistenttina kaksi vuotta sitten. Kiira ehdotti Alexalle, saisiko hän yhtenä työtehtävänä järjestellä tämän vaatekaapin. Kun Alexa näki lopputuloksen, hän oli täysin vakuuttunut, että moni olisi varmasti valmis maksamaan Kiiralle kaappien järjestelystä.

”Tajusin silloin, että tämähän on oikeasti palvelu, mitä ihmiset kaipaavat.”

Voisi siis sanoa, että Kiira on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tekijöitä on Suomessa vielä suhteellisen vähän, vaikka ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa, järjestely on ollut Kiiran mukaan kasvava ala jo pitkään.

Miksi kannattaa maksaa, jos paikat ovat hetkessä taas sekaisin?

Ammattijärjestäjän työ on moninaisempaa kuin äkkiseltään uskoisi. Fyysisiä järjestelykäyntejä Kiira toteuttaa pääkaupunkiseudulla, mutta apu saapuu perille myös etävastaanotolla Teamsin ja puhelimen välityksellä. Työhön kuuluu myös järkevien säilytyskokonaisuuksien suunnittelu.

Projektien suuruus vaihtelee yhden kaapin järjestelystä koko kodin järjestämiseen. Isoissa järjestelyprojekteissa työkeikalla saattaa kulua viikkokin.

Ja asiakkaita, niitä piisaa. Kiiralla on siihen looginen selitys: moni kärsii tavaranpaljoudesta, ja arki on aivan liian kiireistä tavaroiden järjestelyyn.

”Nämä kaksi yhdistettynä luovat kaaoksen. Moni ei edes tiedä, mistä järjestely kannattaa aloittaa. Epäjärjestys usein kuormittaa asiakasta, jolloin minut kutsutaan paikalle.”

Kiira järjestää vaatteet värien mukaan.
Kiira järjestää vaatteet värien mukaan. Kuva: Kiira Vuorisen kotialbumi

Kiira myös tekee asiakaskäyntejä kerta toisensa jälkeen samoihin koteihin. Välillä hän kuulee ihmettelyjä siitä, miksi järjestelystä kannattaa maksaa, kun kohta paikat ovat taas sekaisin. Mitä jos järjestys ei pysykään?

”Se on vähän erikoinen lähestymistapa, että jos kerran järjestää, sen pitäisi pysyä ikuisesti. Ihan samalla tavalla kampaajalla käydään ylläpitämässä hiuksia ja eihän sekään riitä, että personal trainerin kanssa treenaa kerran. Tekemisen pitää olla jatkuvaa.”

Lue myös: Näin saat kotisi järjestykseen – ammattijärjestäjä paljastaa parhaat vinkit

Vaatekaappi aiheuttaa eniten harmaita hiuksia

Yleisin ongelma suomalaiskodeissa on Kiiran mukaan se, että kaikkea kaappitilaa ei osata hyötykäyttää. Siihen Kiira tarjoaa valmiit ratkaisut. Yleensä häntä pyydetään ensimmäiseksi järjestämään vaatekaapit, sillä se aiheuttaa eniten harmaita hiuksia asiakkaille.

”Vaikka vaatekaapit ovat ehkä kaikkein haastavimpia, minulle ne ovat mieluisimpia. Lopputulos on usein konkreettisin”, Kiira sanoo.

Monesta kodista löytyy syvät vaatekaapit, joiden perälle vaatteet jäävät helposti piiloon.  Tällaisissa kaapeissa Kiira suosii ulosvedettäviä laatikoita, joihin vaatteet viikataan pystyyn. Näin vaatekaapilla kävijä näkee ensisilmäyksellä kaikki vaatteet. Pystyviikkaus suosii myös järjestyksen pysymistä.

”Jos vaatteet viikkaa pinoon, pino hajoaa nopeasti, kun välistä vetäisee yhden vaatteen pois.”

Pystyviikkaus suosii järjestyksen pysymistä.
Pystyviikkaus suosii järjestyksen pysymistä. Kuva: Kiira Vuorisen kotialbumi

Jos vaatteet tuppaavat katoamaan kaapin perukoille, moni päätyy vahingossa ostamaan uuden, lähes samankaltaisen vaatekappaleen. Järjestely ehkäisee siis myös hutiostoksia.

Kiira kuitenkin muistuttaa, että kaikkein tärkein osuus vaatekaappia järjestellessä on karsinta. Sitä kaipaa yleensä jokainen asiakas.

”Lähes poikkeuksetta suurimmalla osalla ihmisistä on ihan liikaa vaatteita.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjä Kiira, 20, tietää, minkä nurkan järjestelyn kanssa suomalaiset tuskailevat eniten – kertoo kaksi simppeliä ratkaisua pulmaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.