Kodinhoito

Komerot järjestykseen

Vaatehuone pysyy järjestyksessä, kun kaikille vaatteille, jalkineille ja asusteille on oma paikkansa. Näin vaatteet myös löytyvät nopeasti.

1. Järjestä omiin osioihin
Järjestä hameet, housut, paitapuserot, neuleet, t-paidat, liinavaatteet ja kausivaatteet selkeästi omiin osioihinsa. Yksinkertainen säilytysjärjestelmä helpottaa myös vaatteiden valintaa.

2. Ripustin vaatteen mukaan
Tukevat puu- ja metalliripustimet sopivat painavien vaatteiden, kuten takkien säilytykseen. Hennompiin muovisiin ripustetaan paidat. Koolla on väliä: liian kapea tai liian leveä henkari saattaa painaa vaatteeseen pussit. Housuhenkari säilyttää housujen prässit. Useamman housun ripustin säästää tilaa. Lastenvaatteille on pienempikokoisia henkareita. Erikoishenkarit, kuten vyöripustin, ovat näppäriä.

3. Pikkutavarat ojennukseen
Lipaston laatikko sopii alusasujen, sukkien ja huivien säilytykseen. Ne voi laittaa myös pieniin irrallisiin koreihin tai laatikoihin hyllykaappeihin. Solmiot, korut ja vyöt pysyvät järjestyksessä lokerollisessa laatikossa.

4. Suojaa juhla-asut ja kausivaatteet
Säilytä harvoin käytettävät vaatteet pukupussissa tai kannellisissa säilytyslaatikoissa. Siirrä ne pois vaatehuoneesta tai ainakin ylähyllyille tai tankoon takimmaiseksi.

5. Kengät järjestykseen
Hanki kenkiä varten kenkäkaappi tai säilytä kengät pareittain napakoissa laatikoissa. Niitä voi pinota päällekkäin. Kapeat vaatetankoon ripustettavat lokerikot sopivat myös kenkien säilytykseen.

6. Koit ja turkiskuoriaiset pakosalle
Tekstiilituholaisista pääset eroon suursiivouksella ja käsittelemällä pinnat pitkävaikutteisella torjunta-aineella. Ilmoita tuholaisista aina isännöitsijälle, joka arvioi tarvitaanko tuholaistorjunnassa ammattiapua. Turkiskuoriaiset ja vaatekoit saat poistettua tekstiileistä, kun peset vaatteet tai pidät niitä saunassa 70–80 asteessa pari tuntia. Kaikki kehitysasteet tuhoutuvat, kun säilytät tekstiileitä 20–30 pakkasasteessa viikon verran.

Teksti: Mari Harjula

Kommentoi

Kommentoi juttua: Komerot järjestykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.