Kodinhoito

5 asiaa, joita kirjastonhoitaja ei koskaan tekisi omille kirjoilleen – tämä yleinen tapa saa sapiskaa

Kirjan sivujen taittaminen, kirjan lukeminen kylvyssä tai kirjoihin piirtely ovat vain muutamia esimerkkejä asioista, jotka kirjaston työntekijä jättäisi tekemättä.

Kuten kaikkiin kodin esineisiin, myös kirjojen säilyttämiseen ja kohteluun löytyy omat niksinsä.

Kotiliesi kysyi Turun kaupunginkirjastossa työskentelevältä Frida Maria Pessiltä, mitä hän ei itse ammattilaisena koskaan tekisi omille kirjoilleen.

1. Ei taittaisi kirjan sivuja

Taitatko kirjan sivun nurkkaan merkin, kun lopetat lukemisen, jotta tiedät mistä jatkaa seuraavalla lukukerralla? Pessi huomauttaa, ettei yleiselle tavalle ole mitään syytä. Kauppojen hyllyt ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia kirjanmerkkejä.

”Minulle kirja on aina arvokas kulttuurituote, joten haluan säilyttää kirjat mahdollisimman hyvässä kunnossa. Siksi en myöskään alleviivaa tai tee kirjojen marginaaliin merkintöjä. En piirtele niihin tai revi sivuja”, Pessi toteaa.

Pessi vinkkaa, että tarvittaessa kirjan väliin voi sujauttaa lapun, johon voi kirjoittaa tärkeät huomiot ja sivunumerot.

Erityisen hyvin kannattaa kohdella kirjastosta lainattuja kirjoja.

”Kirjaston kirjat ovat kiertotalouden hengessä kaikkien yhteistä omaisuutta, ja siksi on tärkeää pitää ne hyvässä kunnossa myös seuraaville lukijoille. On ikävä yllätys löytää kirjan välistä toisen lainaajan tekemät muistiinpanot, alleviivaukset tai oikoa jonkun toisen taittelemia korvia kirjan sivujen kulmista.”

2. Ei lukisi kirjaa kylvyssä

Jokainen tietää, mitä paperille käy, kun se kastuu. Siksi Pessi ei suosittele lukemaan kirjaa kylvyssä, vaikka se rentouttavalta kuulostaakin.

”Kastunut kirja usein käpristyy ja kovettuu, ja sen sivut tarttuvat toisiinsa. Kylpyammeeseen molskahtavan kirjan voi joissain tapauksissa pelastaa lukukelvolliseksi, mutta harvoin enää entiseen kuntoonsa”, Pessi varoittaa.

Kosteuden lisäksi kirjat ovat herkkiä suoralle auringonvalolle, voimakkaalle keinovalolle ja kuivumiselle. Valo haalistaa kirjan värejä, kuivuminen voi käpristää kirjaa ja irrottaa sen liimauksia.

3. Ei tunkisi kirjaa pöydän alle

Kun kirja on luettu eikä kirjahyllyssä ole vapaata paikkaa, saatetaan sille etsiä muita käyttötarkoituksia. Kirjoja saatetaan pinota esimerkiksi sängyn viereen yöpöydän korvikkeeksi tai asettaa koristeiksi kahvipöydille.

Kaikki sekundääriset käyttötarkoitukset eivät saa ammattilaiselta vihreää valoa. Pessi kertoo törmänneensä usein muun muassa näkyyn, jossa kertaalleen luettu kirja on tungettu puoliväkisin huojuvan pöydän alle heilumista tasapainottamaan.

”Ratkaisu voi olla toimiva, mutta kirjalle voi antaa uuden elämän mielekkäämmälläkin tavalla. Kirjan voi kierrättää tai antaa lahjaksi. Jos kirja ei enää kelpaa kiertoon, sen sivuja ja kansia voi käyttää askarteluun”, Pessi vinkkaa.

4. Ei säilyttäisi kokoelmaa sekalaisessa järjestyksessä

Kirjastossa kirjat ovat tarkasti aihe- ja aakkosjärjestyksessä, mikä helpottaa halutun kirjan löytämistä. Pessi suosittelee järjestämään kirjat fiksulla tavalla myös kodin kirjahyllyyn.

”Kotikirjastossa kirjoja voi järjestää muullakin tavalla kuin aakkosiin. Hyllyn voi värikoodata, kirjat voi asettaa järjestykseen koon mukaan tai ne voivat olla vaikkapa aikajärjestyksessä ilmestymisen mukaan. Loogisesti järjestelty kirjahylly houkuttelee lukemaan, kun haluttu kirja löytyy nopeasti”, Pessi neuvoo.

Myös kirjaston kirjat voi järjestää hyllyyn esimerkiksi siinä järjestyksessä kuin ne pitää palauttaa kirjastoon. Silloin kirjat löytyvät helposti ja välttyy turhilta viivästymismaksuilta.

5. Ei koskaan polttaisi kirjojaan

Kirjojen polttamiselle Pessi ei niin ikään anna siunaustaan, vaikka teokset saisivatkin aikaan hienosti roihuavan juhannuskokon.

”Kirjarovioista ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Kirjoja on yritetty kieltää kautta historian poliittisin, moraalisin ja uskonnollisin syin. Esimeriksi Yhdysvalloissa on yritetty poistaa kirjoja kirjastojen ja koulujen valikoimista ihan viime aikoina”, Pessi huomauttaa.

Lue myös Anna.fi: Äänikirja vai tavallinen kirja? Valinta vaikuttaa aivoissa – ja myös rahassa

Nainen valitsee kirjoja kirjahyllystä.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita kirjastonhoitaja ei koskaan tekisi omille kirjoilleen – tämä yleinen tapa saa sapiskaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.