Kodinhoito

Kuinka paljon pesuainetta pesukoneeseen? Moni sortuu ajatukseen, joka johtaa turhaan rahanmenoon ja huonontaa pesutulosta

Pyykkiä pestäessä pesuaineen määrällä on väliä. Pesutulos ei ole paras mahdollinen, jos ainetta annostelee liikaa tai liian vähän. Asiantuntija kertoo, paljonko pyykinpesuainetta tulee laittaa.

Pesuainetta tulee joskus laitettua pyykinpesukoneeseen vähän enemmän kuin pitäisi, ihan vain varmuuden vuoksi. Tämä perustuu ajatukseen, että pyykki puhdistuisi paremmin. Tulisiko näin tehdä? Kuinka paljon pesuainetta pesukoneeseen pitää oikeasti laittaa?

Keudan Tekstiili- ja Muotialan opettaja Sari Mallat neuvoo annostelemaan pesuainetta pyykinpesukoneeseen pesuainepakkauksen ohjeistuksen mukaisesti.

Lue myös: Joko olet kokeillut pesupähkinöitä? Tietyissä kodeissa ne voivat olla perinteisiä pesuaineita parempi vaihtoehto – näin pesupähkinät toimivat

Kuinka paljon pesuainetta pesukoneeseen pitää laittaa?

Pyykkiä pestessä on tärkeää tutustua pesuainepakkauksen kyljestä löytyviin ohjeisiin. Ohjeessa kerrotaan sopiva pesuaineen määrä suhteessa veden kovuuteen ja pyykin likaisuuteen.

”Suomessa on pehmeä vesi, joten pesuaineen annostusmäärä on vähäisempi muihin maihin verrattuna. Veden kovuudessa saattaa olla pieniä vaihteluita. Kovuusasteen voi tarkistaa oman kaupungin vesilaitoksen nettisivuilta”, Mallat kertoo.

Jos pyykki on normaalisti likaista, yleinen pesuainemäärä täydelle koneelliselle on 50 millilitraa.

Jos pyykkiä on puolikkaan koneellisen verran, pesuainetta voi mitata puolet 50 millilitrasta tai karvan verran enemmän, esimerkiksi 25–30 millilitraa.

Nämä esimerkit auttavat määrittelemään pyykin likaisuuden:

Vähän likainen pyykki:

Normaalisti likainen pyykki:

Hyvin likainen pyykki:

Millilitramitta on hyvä apu pesuaineen annostelussa

Pesuaineen annostelu on helppoa, kun käytössä on mitta, josta näkee määrän millilitroissa.

Annosteluapuna voi käyttää keittiövälineiden joukosta löytyvää millilitramittaa, jolla voi katsoa, millainen pesuainemäärä on esimerkiksi 40 millilitraa tai 50 millilitraa.

Mitatun pesuainemäärän voi tämän jälkeen kaataa haluamaansa annosteluastiaan.

”Nestemäiset pesuaineet annostellaan usein pakkauksen korkin avulla. Korkkiin voi tehdä tussilla merkinnän, joka osoittaa määrätyn pesuainemäärän, jota yleensä tulee käytettyä pyykkiä pestäessä”.

Mitä tapahtuu, jos pyykinpesuainetta annostelee liikaa?

Pyykki ei tule puhtaammaksi, jos pesuainetta annostelee enemmän kuin mitä pakkauksen ohjeessa sanotaan. Ylimääräinen osuus on käytännössä hukkaan heitettyä rahaa, ja se kuormittaa ympäristöä.

Jos ainetta on liikaa, pesuvesi voi vaahdota tarpeettomasti. Linkousvaiheessa pesuainetta sisältävää vaahtoa voi jäädä kumitiivisteiden väliin, ja se voi tarttua ikävästi puhtaisiin vaatteisiin, kun niitä poistetaan koneesta.

”Jos koneeseen on laitettu liian paljon pyykkiä ja pesuainetta, pyykit eivät huuhtoudu kunnolla. Tekstiileihin jää tällöin pesuainejämiä ja länttejä, ja pesutulos on huono.”

Pyykistä ei tule puhdasta, jos pyykkimäärä on suuri ja pesuainetta käytetään liian vähän. Käytännössä pesuaineen teho ei riitä irrottamaan likaa tekstiilistä.

”Pesuaineesta voi toki hieman nipistää pois, jos haluaa minimoida määrän esimerkiksi taloudellisista syistä.”

Mihin pesuaine laitetaan pesukoneessa?

Pesuaineen voi annostella pyykinpesukoneen pesuainelokeroon tai vaihtoehtoisesti pesupalloon, joka laitetaan pyykin sekaan.

”Laittaisin itse pesujauheen tai nestemäisen pesuaineen pyykinpesukoneen pesuainelokeroon. Pesukoneet on yleensä suunniteltu siten, että pesuaineen on tarkoitus sekoittua ensin pesuveteen.”

Pesupallosta raaka pesuaine kaatuu ensin tekstiilin päälle, jolloin tekstiiliin voi tulla värimuutoksia tai länttejä, ja pesuaine ei välttämättä leviä koneessa tasaisesti.

”Pesuaineen voi toki laittaa pesupalloon, mutta jos haluaa minimoida riskit, kannattaa suosia pesukoneen pesuainelokeroa”, Mallat sanoo.

Lue myös Anna.fi: Ulkovaatteiden pesu unohtuu monelta – näin peset pipot ja hanskat oikein

Paljonko pyykipesuainetta laitetaan koneeseen.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka paljon pesuainetta pesukoneeseen? Moni sortuu ajatukseen, joka johtaa turhaan rahanmenoon ja huonontaa pesutulosta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.