Kodinhoito

Maalla-kolumni: Raivaamisen tunteeton ammattilainen

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Korona-aika on tehnyt hänestä raivaamisen tunteettoman ammattilaisen.

Koronakevät teki minusta ja Meirän miehestä siivoushulluja. Ensin raivasimme kotona puu-Käpylään 27 vuodessa kertyneitä tavaroita. Kun samaan aikaan raivausta vaativat myös ikääntyneiden sukulaisten asumukset, työn alla oli peräti viisi pöksää, sillä myös Kiljuskärjen mökiltä lähti samoissa peräkärryissä kamaa sorttiasemalle.

Olemme näin tutustuneet eri paikkakuntien kierrätyssysteemeihin. Ongelmallisinta on, jos jäteasemalle voi kierrättää metallin, elektroniikan ja loppuunistutut sohvat, mutta ei kompostoida pakastimien ja kellareiden vintage-aarteita kuten kymmenen vuotta vanhoja suolakurkkuja, mansikkahilloja, nokkosia, sieniä ja mehuja. Monelta sorttiasemalta puuttuu myös tekstiilien kierrätysjae.

Lue myös: Maalla-kolumni: Kelpaako mökki etätyöhön?

Raivaamisen ammattilainen

Minusta on tullut raivaamisen tunteeton ammattilainen. Heitän silmää räpäyttämättä pois designesineet, joissa on pieninkin särö. Olen laittanut kierrätykseen 10 housupukua, 30 paria kenkiä ja kaikki puolihameeni. En enää elänyt niiden näköistä elämää, joten moikka Marimekot, au revoir Ril’sit ja goodbye Gaborit!

On poistettu huonekaluja, kosmetiikkaa ja kaksi muovikassillista vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin.

Tein itselleni huoneentaulun, joka puhutteli Facebookissa muita – yksi jos toinen kaveri on samassa ahdingossa:

”Muista siivota ennen kuin tulet vanhaksi, äläkä jätä jälkeesi peräkärryittäin roinaa. Käytä parhaita vaatteitasi ja pukeudu vain pellavaan, villaan ja muihin aitoihin kuituihin. Älä keräile mitään, äläkä jätä kaappeja ja pakastimia siivoamatta jouluksi, muuten sinulla on 15 vuotta vanhoja jauhoja ja omenahilloja ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Ja vielä: älä parsi alkkareitasi ja sukkiasi, vaan kulje aina ehjissä alusvaatteissa. Laita roinalta säästyneet rahat kulttuuriin, pörssiin ja laatuviineihin.”

Lue myös: Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Olemme tavaran vankeja

On vain kaksi tapaa: Joko lajittelet ja kierrätät omat jälkesi tai sitten jätät jälkipolvesi kamppailemaan tavaravuorten kanssa. Ennen kaikkea pitää oppia olemaan haalimatta tavaraa.

Me olemme nyt monin tavoin tavaran vankeja – tavaran, jota emme ole hankkineet, halunneet tai edes ottaneet itse vastaan. Kysyn itseltäni, miksi tällä kaikella rahalla ja vaivalla ei ole tehty jotakin hauskaa, ylellistä tai ikimuistoista?

Koronaviruksen rokote odottaa vielä keksijäänsä, mutta minut on nyt rokotettu tavarauhkaa vastaan. Tavaran toista aaltoa ei tule.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 8/2020.

.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Raivaamisen tunteeton ammattilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.