Kodinhoito

Mihin voi laittaa vanhat kirjat? Näin kirjojen kierrätys onnistuu

Vanhat kirjat lojuvat tyhjän pantteina komerossa tai vintin perällä. Nyt on suursiivouksen aika! Kotiliesi selvitti, minne käytetyt kirjat voi viedä.

Vanhat kirjat eivät ilahduta pahvilaatikoissa vintillä ketään. Suuret tietosanakirjat ja vanhat koulukirjat on syytä laittaa kiertoon ja antaa uudelle tilaa. Mutta minne käytetyt kirjat voi viedä? Tässä ohjeet, joiden avulla kirjojen kierrätys onnistuu ja laitat hyvän kiertämään!

Vanhat kirjat voivat tulla tarpeeseen esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa tai kirjastoissa.
Vanhat kirjat voivat tulla tarpeeseen muualla kuin komerossa pölyttymässä.

Lue myös: Eroon tavarasta: 1–7 metodi tyhjentää laatikot kuin itsestään

Kirjojen kierrätys: Muuta vanhat kirjat rahoiksi

Karu totuus on, ettei kaikesta vanhasta kirjallisuudesta makseta pennin vertaa. Suuret odotukset tienestistä kannattaa siis unohtaa.

Satunnaiset antikvariaatit saattavat maksaa pieniä summia teoksista, jotka heitä kiinnostavat. Antikvariaatit eivät kuitenkaan ota vastaan laatikollista sekalaista kirjallisuutta, koska turhien kirjojen säilyttäminen vie paljon tilaa.

Kannattaa muistaa, että antikvariaattien painopisteissä on paljon eroja. Se mikä menee kaupaksi yhdessä paikassa, ei mene toisessa. Siksi kannattaa selvittää, mihin juuri sinun kirjasi sopisivat, ennen kuin kannat kasseja paikan päälle. Antikvariaatti Sofia Helsingissä on erikoistunut tietokirjoihin.

Lue myös: Kun kodin metatyö uuvutti minut, lopetin sen – tämä päätöksestä seurasi

”Painopiste on filosofiassa, luonnontieteessä ja matematiikassa, koska liikkeemme sijaitsee Helsingin yliopiston kupeessa. Jos kirjoja on paljon, kannattaa ottaa niistä kuva, kun ne ovat vielä hyllyssä. Me katsomme sitten mitä kannattaa lähteä kantamaan meille”, myymälähoitaja Vesa Kilpelä neuvoo.

Käytetyille lukiokirjoille löytyy parhaat markkinat verkossa. Kirpputoripalveluiden lisäksi oppikirjakauppa Jamera ostaa käytettyjä suomen- tai ruotsinkielisiä lukiokirjoja. Jamera maksaa käytetystä kirjasta 40–55 prosenttia siitä hinnasta, millä kirja myydään eteenpäin. Kirjan jälleenmyyntihinta on noin puolet tai neljäsosa uuden kirjan hinnasta. Kirjan arvo riippuu kuitenkin paljon siitä, onko kirjasta tulossa lähiaikoina uusi painos, tai onko kirjan käyttö kouluissa vähentymässä. Jameralta voi pyytää tarjousta juuri sinulla olevista kappaleista.

Vanhat koulukirjat kannattaa myydä heti kun niitä ei enää tarvitse, jotta niistä saa parhaan mahdollisen hinnan.
Koulukirjat kannattaa myydä heti kun niitä ei enää tarvitse, jotta niistä saa parhaan mahdollisen hinnan.

Kirjojen kierrätys voi olla myös kirjojen lahjoittamista

Helpommalla pääsee, jos on valmis luopumaan kirjoista ilmaiseksi. Omien tuttujen, ystävien tai perheenjäsenten lisäksi kirjoja voi tarjota lähikoululle tai päiväkodille. Hiekkaharjun koulu Vantaalla tarvitsee aina uutta luettavaa koulun kirjastoon.

”Se on aina ekstrakiva juttu, kun me saadaan lisää valikoimaa ja lapsille luettavaa. Olemme ottaneet vastaan alakouluikäisille sopivia kirjoja aina kun niitä on tullut”, rehtori Anna Halme kertoo.

Kierrätyskeskuksetkin ottavat vastaan kirjalahjoituksia. Keskuksessa kaikki kierrätetään tavalla tai toisella. Kaunokirjallisuutta myydään eteenpäin muutaman euron hintaan. Sen sijaan suuret tietosanakirjasarjat ja vanhat oppikirjat annetaan eteenpäin ilmaiseksi.

”Ulkomaalaiset asiakkaat voivat käyttää vanhoja oppikirjoja suomenkielen opiskeluun kotona. Hyödynnämme myös paljon vanhoja kirjankansia meidän askartelupuolella, näprässä”, kierrätystyöntekijä Jenni Lauskoski kertoo.

Kirjastot eivät välttämättä ota vastaan suuria määriä kirjoja, mutta pieniin ”tuo ja vie” hyllyihin mahtuu aina muutama kappale. Esimerkiksi Tapiolan kirjastossa Espoossa on hylly, jonne saa vapaasti laittaa omia kirjoja ja viedä muiden kirjoja mennessään.

Vanhat kirjat pääsevät oikeuksiinsa, kun ne löytävät uuden omistajan.
Joissain kirjastoissa on hylly, jonne voi viedä kirjoja muiden luettavaksi.

Vanhat kirjat hävitettäväksi

Jos haluat siivousvimmassa päästä kirjoista heti eroon, kirjat voi laittaa taloyhtiön jäteastioihin tai viedä lähimpään aluekeräyspisteeseen. Kirjan sivut voi laittaa suoraan paperinkeräykseen, mutta kovat kirjankannet täytyy irrottaa kirjasta, koska ne ovat energia- tai sekajätettä. Pehmeäkantisissa kirjoissa pääsee helpommalla: Pokkarit saa laittaa sellaisinaan paperinkeräykseen.

Jos kansien irrottaminen ei houkuttele ja kirjoja on säkkikaupalla, kirjat voi myös viedä sellaisinaan sorttiasemalle. Sekajätteestä täytyy kuitenkin maksaa 20 euron kuutiohinta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mihin voi laittaa vanhat kirjat? Näin kirjojen kierrätys onnistuu

Lahjoittaja

Toimitus alitti riman!
Kun haluaa päästä eroon (etenkin vanhoista) kirjoista, on ensiarvoisen tärkeää tarkistaa puuttuuko se Kansalliskirjaston (tai Varastokirjaston) kokoelmasta. Kirjoittamalla hakukenttään Fennicassa tai Finnassa ”puuttuu kansalliskokoelmasta”, saa tuloksena yli 20 000 viitettä. Sen lisäksi kokoelmasta puuttuu kirjoja, joiden tiedotkin puuttuvat tietokannoista!
Erikoisen merkillepantavaa on, että vanhojen harvinaisuuksien lisäksi kokoelmasta puuttuu paljon vanhoja ammattioppikirjoja.

Posin kautta…

Olipa rakentava tapa aloittaa sinällään fiksu kommentti.

Lahjoittaja

Po. ”puuttuuko kirja”.

Anni Reenpää

Kiitos kommentista – tämä mahdollisuus on ehdottomasti hyvä ottaa huomioon!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.